Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи

Причината е скандалът с помилвания от Баку войник, убил арменски колега
Обновена: 3 сеп 2012 19:44 | 3 сеп 2012 19:43, Елка Василева
161
Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи
Протестиращи изгориха унгарското знаме пред унгарското консулство в Ереван. Снимка: Reuters

Армения е готова на война с Азербайджан заради скандала с помилвания азербаджайнски войник, убил арменски колега през 2004 г. в Будапеща, предаде Франс прес.

"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим", заяви президентът на Армения Серж Саркисян. Неговото изявление беше качено в интернет сайта му.

Още по темата

Азербайджанският президент Илхам Алиев помилва Рамил Сафаров, осъден на доживотен затвор в Унгария заради убийството на арменски военен по време на международен курс по английски език в Будапеща. В петък Сафаров беше екстрадиран от Унгария в родината си и броени часове след това беше помилван и повишен в офицер въпреки уверенията на Баку, че той ще излежи присъдата си. Това породи гнева на Армения.

Саркисян обвини Азербайджан, че е страна, в която незаконно се нарежда пускането на свобода на престъпници и в която публично се възхвалява всеки мръсник, убил хора само защото те са арменци.

Заради скандала Армения прекрати временно дипломатическите си отношения с Унгария. Унгарското правителство пък привика азербайджанския посланик в Будапеща, за да протестира срещу помилването на доживотния затворник.

Полемиката беше коментирана и от Белия дом, откъдето беше подчертано, че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Ереван и Баку.

Европейската комисия призова властите в Азербайджан да не предприемат действия, които биха повишили напрежението в региона. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън, заяви, че комисията е загрижена от новините, свързани с прекъсването на дипломатическите отношения между Азербайджан и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
10
 
! Отговори
муспи преди 11 години
За нас не е важно че ще воюват арменци с турки, а че Бойко и Плевнелиефф ни нареждат на страната на тюрките.
47
5
 
17
 
! Отговори
бг турчин до 52 преди 11 години
Аз не мразя България и българите. Приятелката ми е българка. Повечето ми приятели са българи. Мразя прости и злобни същества като теб "патриоти", мразя ***, мразя арменци, мразя евреи, мразя също така и простите турци въпреки, че съм турчин. Арменците изобщо не ги обичам. Разбрах какви са когато се наложи да продавам стока на арменец. Много проблеми с този човек. Все гледа да ме излъже. Това са най-гнусното племе за мен.Аз мириша на Нивеа по скоро ти вониш на ***.
46
1
 
3
 
! Отговори
do 53 преди 11 години
Това не е воля за победа а безкрайна простотия и липса на чувство за реалност.То ако нещата вървяха така в света, сега македония да е световна сила.
45
3
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
Защо при 95% от населението арменци,1921г територията е дадена на азерите?
44
4
 
14
 
! Отговори
парчиш преди 11 години
Тука пишат разни псевдо-турци. Ако наистина сте такива срам за вас. Наистина ли трябва човек, който е убил да бъде пуснат на свобода ? Животни такива.
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бг потурнако, що пишеш на български език, като не си българин бе, резан ***? Ние сме били мразели- а ти не мразиш ли страната, в която си се родил и живееш бе, изроде миризлив, осмърдян на коч?
42
11
 
6
 
! Отговори
БГ преди 11 години
АРМЕНЕЦА ОСВЕН ЧАСОВНИЦИ ДА ПОПРАВЯ,ДА СИ СКУБИ КОСМИТЕ И ДА СЕРВИРА КАФЕ С МАКЪК ЧЕ И ЗА ВОИНА СЕ ГОТВИ КОСМАТИ АРМЕННКИ
41
2
 
2
 
! Отговори
do 45 преди 11 години
Човеко,защо ги защитаваш,какви братя са ти те,мислиш ли,че един мюсюлманин е останал там след като са били в СССР,религията е мъртва там,приятелю,след сибирския епилептик и грузинеца с мустачките нищо не остава... всичко е до политика,не става въпрос за религия,там религия няма,унищожиха я.Не смяташ ли,че този човек не заслужава да лежи в затвора след като е убил друг?
40
2
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
Забележете, вече албанският *** е дошъл да прави пропаганда за неговите мюслумански братя!Сега ще обясни как албанците/азерите били много добри приятели с Бг и т.н.До кога ще го понасяме този манипулатор ***?
39
12
 
9
 
! Отговори
бг турчин до 32 преди 11 години
За мен няма значение СССР или Русия. Мнението на славянизиран *** с неизяснен произход не ме интересува. Яж ми оная работа *** такъв. Айде у лево, бантускот миризлив!Освен да псувате друго не знаете. Нещастници.Злобата ще ви довърши. Не само вас а и арменските ви *** събратя.
38
4
 
6
 
! Отговори
do 42 преди 11 години
Недей много се моли защото 80 процента от държавите ще ни пръснат г***вете от секс,ако тръгнем на война.
37
0
 
2
 
! Отговори
Няма Значение преди 11 години
Добре казано :)
36
0
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
От Сащ били "загрижени"...Е как да не са като чакат поредната възможност за бизнес с оръжия. Повече войни, повече пари. That's how it works!
35
7
 
12
 
! Отговори
Няма Значение преди 11 години
Нищо няма да стане, но ако стане нещо дано подкрепим Армения
34
0
 
0
 
! Отговори
36 преди 11 години
истината боли нали?
33
7
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
айде айде ,а масовите кланета в Баку над арменци защо не ги споменеш? И откога Турция и Азербейджан са такива приятелчета,мислих,че всички турци са праволинейни мюсюлмани,а не защитници на шийтски шарлатани?
32
1
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
ако съм неграмотен едва ли ще мога да пиша или чета .незнам твоите претенции какви са за "грамотност" , на неграмотен е човек,който незнае да пише и чете. дете мое :) , откъде да знаеш като си просто глупаво хлапе. не си виновен :)))
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пфу, ти си първокласен ***.
30
2
 
4
 
! Отговори
GRUIO преди 11 години
Колко сте прости! Що не гледате какво става тук ? Лесно се лае от страни, нали?
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Потурнако, Русия не се е намесвала! Тогава нямаше Русия, а СССР, но ти си толкова ***, както всички турци, че не знаеш елементарни неща. Отивай в нагорни Карабах, арменците ще те чакат, за да ти отнемат жалкия животец.