Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи

Причината е скандалът с помилвания от Баку войник, убил арменски колега
Обновена: 3 сеп 2012 19:44 | 3 сеп 2012 19:43, Елка Василева
161
Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи
Протестиращи изгориха унгарското знаме пред унгарското консулство в Ереван. Снимка: Reuters

Армения е готова на война с Азербайджан заради скандала с помилвания азербаджайнски войник, убил арменски колега през 2004 г. в Будапеща, предаде Франс прес.

"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим", заяви президентът на Армения Серж Саркисян. Неговото изявление беше качено в интернет сайта му.

Още по темата

Азербайджанският президент Илхам Алиев помилва Рамил Сафаров, осъден на доживотен затвор в Унгария заради убийството на арменски военен по време на международен курс по английски език в Будапеща. В петък Сафаров беше екстрадиран от Унгария в родината си и броени часове след това беше помилван и повишен в офицер въпреки уверенията на Баку, че той ще излежи присъдата си. Това породи гнева на Армения.

Саркисян обвини Азербайджан, че е страна, в която незаконно се нарежда пускането на свобода на престъпници и в която публично се възхвалява всеки мръсник, убил хора само защото те са арменци.

Заради скандала Армения прекрати временно дипломатическите си отношения с Унгария. Унгарското правителство пък привика азербайджанския посланик в Будапеща, за да протестира срещу помилването на доживотния затворник.

Полемиката беше коментирана и от Белия дом, откъдето беше подчертано, че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Ереван и Баку.

Европейската комисия призова властите в Азербайджан да не предприемат действия, които биха повишили напрежението в региона. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън, заяви, че комисията е загрижена от новините, свързани с прекъсването на дипломатическите отношения между Азербайджан и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
10
 
! Отговори
Нина преди 11 години
И в българската литература са възпяти, стихотворение ми харесва, Яворов все пак е невероятен, световноизвестен, талант. Уважавайте се-лошо няма.П. К. ЯворовАрменциИзгнаници клети, отломка нищожнаот винаги храбър народ мъченик,дечица на майка робиня тревожнаи жертви на подвиг чутовно велик -далеч от родина, в край чужди събрани,изпити и бледни, в порутен бордей,те пият, а тънат сърцата им в рани,и пеят, тъй както през сълзи се пей.Те пият В пиянство щат лесно забравипредишни неволи и днешни беди,в кипящото вино щат спомен удави,заспа ще дух болен в разбити гърди;глава ще натегне, от нея тогаваизчезна ще майчин страдалчески лики няма да чуват, в пияна забрава,за помощ синовна всегдашния клик.Кат гонено стадо от някой звяр гладен,разпръснати ей ги навсякъде веч -тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,върху им издигна за всякога меч;оставили в кърви нещастна родина,оставили в пламък и бащин си кът,немили-недраги в далека чужбина,един в механата! открит им е път.Те пеят.. И дива е тяхната песен,че рани разяждат ранени сърца,че злоба ги дави в кипежа си бесени сълзи изстисква на бледни лицаЧе злъчка препълня сърца угнетени,че огън в главите разсъдък суши,че молния свети в очи накървени,че мъст, мъст кръвнишка жадуват души.А зимната буря им сякаш приглася,бучи и завива страхотно в нощтаи вихром подема, издига, разнасябунтовната песен широко в света.И все по-зловещо небето тъмнее,и все по се мръщи студената нощ,и все по-горещо дружината пее,и буря приглася с нечувана мощТе пият и пеят Отломка нищожнаот винаги храбър народ мъченик,дечица на майка робиня тревожнаи жертви на подвиг чутовно велик -далеч от родина, и боси, и голи,в край чужди събрани, в порутен бордей,те пият пиянство забравя неволи,и пеят, тъй както през сълзи се пей.
67
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Ааа..значи смятате и арменците за мушенници, е не зная, те са си вече ваши протежета))
66
0
 
4
 
! Отговори
х преди 11 години
това е поредна игра на русия ,франция и израел с-щу турция.пкк се подкрепя от стрна на иран,ирак ,сирия , отчасти америка,и израел заради лидерство в раьона. русия ,израел и франция заради икономически интереси,армения с тяхна помощ да окупира азарбайджан ,да сложат рака на газта ,газта да бъде под руски контрол а турците да загубят моща си на арабските и близкоизточните пазари където бяха франция и израел.целта е ТР да не продава азерски газ и да не икономическа мощ.
65
14
 
2
 
! Отговори
Нина преди 11 години
""откриват следното: турк, тюрк, туран означава буквално гад, гадина, гадняр, гадняри в смисъла на долен, мръсен, отвратителен, отблъскващ, отвращаващ, от когото ти се повръща, и всичко отвратително, за което се сетите!""Да, Византийската империя като държава представляваща цвета на тогавашната цивилизация е била ужасно възмутена от наличието на тюрки /прабългари/ близо до границите й, смята ли са ,че бугарите мърсят свята християнска земя със своето присъствие.
64
6
 
5
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Турци или тюрки има. Потомци на тюрките са не само азерите а и унгарците /маджарите/ както и Прабългарите. Тюрките са били велики воини и са създали много държави и са предците на много от съвремените народи.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо при 95% от населението арменци,1921г територията е дадена на азерите?-------------- Защото великите сили (в случая СССР) слагат границите така, че във всеки момент да могат да разпалят конфликт и да се намесят.
62
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До Анонимен То и българин означава убиец,крадец сутеньор,ментраджия .
61
3
 
2
 
! Отговори
нина до диди преди 11 години
Възможно е да ги възтановят, защото Унгария жестоко осъди постъпката на азерите.
60
0
 
3
 
! Отговори
Диди преди 11 години
Пак не сте разбрали в днес - Армения прекъсна дипломатически отношения с Унгария, не Азербайджан. За вас това разбира се е дреболия. За читателите ви също.
59
0
 
0
 
! Отговори
до бг турчин 63 преди 11 години
"Но с каквито се събереш такъв ставаш." Да. Това е лесно, особено когато имаш извинение ;)
58
5
 
4
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Упсс..арменците какви ги вършат....хмм....вземете и си озъптете малко вашите протежета и братя по съдба арменците, че са заобиколени от турция-80 милионна държава и Азербайджан около 9 милиона, а самите арменци са около 3 милиона. За тяхно добро е да са по-реалистични малко.
57
2
 
3
 
! Отговори
малко история преди 11 години
Личният лекар и съветник на султан Мехмед ,италианският евреин Джаки ди Гаета е свързал султана с унгареца Урбан,специалист по леене на топове и негово изобретение е спомогнало за падане на непревземаемия Константинопол.
56
6
 
7
 
! Отговори
Шипка преди 11 години
Арменците в Армения ареееееее ко правите в България.Относно етническите турци те са трудолюбив народ за разлика от ромите, арменците, евреите.Всички арменци на влака и ЧАО
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mai mai Naroda naistina si nqma rabota shom se zanimava s takiva koi znai izmisleni *** za zapalvane na prostranstvoto.E ei ludi ste.I muuslmanin da si i da si hristiqnin abe gledai si pashalaka spokoistvieto kvo si ste tagnali da si tovarite tikvite s izli6ni i absurdni neshta.Q si jiveeite...gledkaite si de4urligata i jenata,,,,piite si rakiqta s komshiqta i tova e.....
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"заяви президентът на Армения Серж Саркисян"Тоя да не е някаква роднина на нашият Серж Съселов Гейов?
53
1
 
5
 
! Отговори
Болярина преди 11 години
ХАХАХАХАХХАХАХАХА ...ЕГАТИ ЦИРКА ЕТУКА ...ГОСПОДА , САМО ДО КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ ВИ СЕ СПУКВАМ ОТ СМЯХ ...КОМЕДИЯ ТИ НЕ ТРЕБЕ ХИХИХИХИХИ ..ДАВАЙ ТЕ ДАВАЙ ТЕ ...
52
3
 
3
 
! Отговори
бг турчин до 60 преди 11 години
Съгласен съм с коментара ви. Но с каквито се събереш такъв ставаш. Аз живея сред българи и мразя и псувам като българин.Бизнесът си е бизнес, търгувал съм с бг-арменци но ги мразя. Това е.
51
4
 
7
 
! Отговори
кекса преди 11 години
искам да ей...ба арменка
50
4
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
Много жалко за теб бг турчин. Вижда се само мразя, мразя, мразя в коментара ти. Това означава, че не си по-различен от озлобените българи дето пишат глупости. Мразенето е за хора с дребни душички. Това важи за всички.
49
8
 
4
 
! Отговори
ВИНКЕЛА преди 11 години
ТАКАВА ДЪРЖАВА АРМЕНИЯ НЕМА ДА НЕ НЯКАКВО ПЛЕМЕ