11 години след зловещия 11 септември

САЩ отбелязва годишнината от атентатите през 2001 г.
Обновена: 11 сеп 2012 08:02 | 11 сеп 2012 07:57,
140
11 години след зловещия 11 септември
Два мощни лъча символизират небостъргачите, които доскоро бяха символ на Манхатън. Снимка: Reuters

Днес в САЩ ще се състоят възпоменателни церемонии по повод единадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г. В Ню Йорк те ще започнат с минута мълчание в 8,46 часа местно време (15,46 българско), в часа, в който преди единайсет години в един от небостъргачите на Световния търговски център се вряза първият самолет, отвлечен от терористите.

На мястото, където бяха кулите близнаци и където днес има мемориален комплекс, ще бъдат прочетени имената на 2977-те жертви на терористичните атаки от 2001 г., както и на шестимата загинали при нападението срещу Световния търговски център от 1993 г. Списъкът по традиция ще четат близки на загиналите, предаде ИТАР-ТАСС.

Четенето ще бъде пет пъти прекъсвано от минути на мълчание, които ще напомнят за трагичните събития от преди 11 години: сблъсъка на втория самолет с южната кула, сблъсъка на третия самолет с Пентагона, рухването на южната кула, разбиването на самолета в щата Пенсилвания и рухването на северната кула.

Тази година на траурните церемонии за пръв път няма да говорят политици. Цялото внимание ще е съсредоточено върху четенето на имената на загиналите, каза директорът на Фонда на националния мемориал и музей на 11 септември Джо Даниелс.

В съботното си радиообръщение президентът Барак Обама каза, че "тази годишнина е посветена на тях", на жертвите. "Тя е и повод да помислим какво сме постигнали като нация за тези 11 години", каза президентът, цитиран от ДПА. Обама ще бъде на церемонията, която ще се състои на Южната морава на Белия дом.

Във всички храмове на Ню Йорк днес ще има богослужения в памет на жертвите на атентатите. Вечерта, след залез слънце, небето над мястото, където се издигаха кулите, ще бъде прорязано от два мощни лъча на прожектори, които ще символизират небостъргачите, които доскоро бяха символ на Манхатън.

За мястото, където се издигаше Световният търговски център, вече не се говори като за Кота нула. През последните години на това място израстват нови високи сгради и бизнес кули, които струват повече от 10 милиарда долара, отбелязва ДПА.

Миналата година отвори врати Националният мемориал и музей на 11 септември, посетен вече от повече от 4,5 милиона души. През 2014 г. ще е готов Световният търговски център-1. Той ще е висок 592 метра или 1776 фута като символ и напомняне за 1776-та година, когато САЩ приемат Декларацията си за независимост от Великобритания.

Траурни мероприятия днес ще има и недалеч от град Шаксвил в щата Пенсилвания, където падна един от отвлечените от терористите самолети, без да стигне до Вашингтон.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
8
 
34
 
! Отговори
dum dum преди 11 години
Za vsichki koito sa napisalientari, kak pravitelstvoto e vinovno I kakvo li oshte ne, tozi den e za pochitaneto na tezi 2977 koito zaginaha, a ne za politicheskite interesi na dadeni hora. Te nqmaha vina, mnogo golqm procent bqha umni, obrazovani hora, koito imaha ideq za jivota, a ne kato povecheto tuka. Az imah 7 poznata koito zaginaha tozi den v south tower, I e bolno da cheta kak sulio I pulio omalovajavat tehnite jivoti s tupi komentari. Zasramete si
121
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължавам та : и турците под претекст че защитават братята мюсулмани и те като се включат , колко армия ще ни е необходима , колко пари за подържането на съвременна армия , сега не ни трябва такава изобщо Колкото за мисленето да наистина трябва да буде променено трябва да престанеме да чакаме да ни дава държавата а да се научиме сами да успяваме , тоест не да чакама а да инициираме , консуматосркото общество е и предприемаческо .
120
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 129 кой те излъга за еврофондовете има за всички трябва да се чете , процедурите не са за всички а само за начетените . Ти смяташ че някога сме имали армия , стига моляти се имахме да в Балканската ив двете световни войни да , но сега нито можеме нито е необходимо да се подържа такава армия ,с кого ще се бие тя , света се глобализира иначе ако ги нямаше съюзите , да за нула вреем щахме да се хванеме гуша за гуша със сърби и гърци за македония и албанците катос е включат кашата е пълна
119
10
 
37
 
! Отговори
от 117 преди 11 години
до 122ЕС -облагодетелства само големите производители и търговци. Ограниченията които налага обременяват средния и дребния бизнес. И ги фалират.Базите на НАТО - изпозвани без наем/ не е така в съседните страни/. Оправдание за отбрана - след като вече нямаме армия уж да ни пазят.Гражд. свободи - да, малко повечеИстината е : ние сме страна победена в студената война, където трябва да бъда изкоренено старото мислене и да бъде наложено новото консуматорско и прозападно. Без подбор на средствата
118
10
 
36
 
! Отговори
до българин преди 11 години
от 103. Много се извинявам, където е 104, да се чете 103 :)).Станах като еврея във форума, представих се от чуждо име.Той, горкия, много го е срам да си признае за евреин, и все се опитва да мине за българин. А се прави на паднал от небето, не иска да се регистрира, нямало смисъл. Да, ща лъсне истината.Той е и Странджата, и томас ли беше, наводнява форума постоянно. Гадни същественца са евреите. Този екземпляр ми отвори исторически очите. Разбрах на живо, защо са ги гонели и избивали навсякъд
117
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 125 Кашето ти видя ли каква глупост е изтресал иранския президент , нещо там форума буксува , не ви се пише там не е интерсна изцепката .
116
11
 
36
 
! Отговори
Extrenist преди 11 години
Правителството на САЩ взриви зградите с термит.Джордж У. Буш е отговорен.
115
10
 
37
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До Анонимен 124Нови хапченца, нали странджа?Не помниш кой си.Що не се пишеш Наполеон или АТИЛА? Ще ти прилича...Или, по-добре, вземи се разкарай, отдай се на лечението.
114
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 123 не съм не позна още не съм си измислил ник ,а и тук няма смисъл защото както се казва няма US PAT , не е защитен , всеки може да го използва и да пише от твое име , така че няма сми.
113
10
 
35
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До Анонимен 121Здравей, странджа! Как е хавата?
112
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 117 отговарям ти веднага , какво имаш срещу ЕС , тание сме само от 5 години и вече си личи , с какви очила гледаш действителността , не знам , базите на НАТО са част от нашата колективна сигурност , те не са тук за да заплашват твоите граждански свободи както бяха базите на руснаците в соц,страните, сега имаме икономика която произвежда 2,5 по голям БВП какво искаш 1989-90 година България фалира така както Гърция днес .
111
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 112 руснака изкарващ се за българин в Москва в театъра имаше не само трупове на бандити имаше стотици трупове на зрители имаше и разкази на очевидци за пълното безсилие на лекарските екипи , за тоталното безхаберие на институциите , ти си едно дебелокожо червено животно тип тапир , което може само от едно нещо да разбира от як бой .
110
9
 
33
 
! Отговори
българин преди 11 години
до 115 говориш от мое име, но благодаря, така мисля
109
10
 
34
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Ти си евреин. Махни се и ще стигне.Еврейската ви пропаганда иска да прилага Разделяй и владей. За това в коментарите ти разделяш българите на комунисти и некомунисти, насъскваш ни едни срещу други, за да почнем да си вадим очите едни други. А вие, евреите, кротко да дърпате конците от страни и да крадете на воля и безнаказано. Както се случи с БТК, с Балкан и многото други. А каквото не успявате да откраднете, слагате рекет, във вид на "консултански услуги".
108
10
 
36
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Евреино лъжлив, простено ти е да не познаваш българската история. В Израел явно не я учите. Ако беше я поне прочел, щеше да ти е известно, че в България не е имало нито съветски бази, нито съветски войски. Имаша Варшавски договор, със съвсем различни функции. В кибуците и комуните такива неща няма да ви учат. Лъжец. колко пъти си хванат в лъжа и пак наглее. Разбрах вече защо са ви избивали навсякъде по света. Явно това е било единствения начин да ви разкарат, за да престанете да ги крадете.
107
10
 
35
 
! Отговори
българин преди 11 години
до 106Точно това очаквах. Историческите факти винаги вбесяват. Особено необразованите и лумпенизираните. Колкото за червените дупедавци - прав си. А нещо да кажеш за днешните дупедавци, за базите, за ЕС, за АЕЦ - Козлодуй, за армията ни. Преди 25 г. бяхме уважавана държава, с икономика, а сега сме най-бедната държава в ЕС. Мутри- политици, ченгета-престъпници и синьо-червена-жълта мафия.
106
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига с тези евреи , кой ти говори за евреи , плюя да българските *** защото те не са българи а са чисто и просто родотстъпници като започнеме от най-големия Жоро Тарабата -Коминтерна който призна макередонската нация минеме през хитрия селянин Тодор Живков който ни предложи за РЕспубклика на СССР и свършиме сагента Гоце цървула играещ чист бридж дето обяви голям шлем ,а сега България ще плаща злите взятки.
105
10
 
37
 
! Отговори
до 106 от 104 преди 11 години
Еврейската ви пропаганда иска да прилага Разделяй и владей. За това в коментарите ти разделяш българите на комунисти и некомунисти, насъскваш ни едни срещу други, за да почнем да си вадим очите едни други. А вие, евреите, кротко да дърпате конците от страни и да крадете на воля и безнаказано. Както се случи с БТК, с Балкан и многото други. А каквото не успявате да откраднете, слагате рекет, във вид на "консултански услуги".
104
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 110 само че тези бази са предназначени да ни пазят от външна заплаха , докато съвтските бази бяха предназначени да пазят самия социализъм от гражданите на съответните държави , долен червен ***, разбра ли тънката разлика , апо какво се съди тоав , по числеността на воиските и по техния род.Миролюбивата Москва беше изградила армия голямя колкото за няколко Европи единственото нещо което я спираше да нахлуе и в останалата част на Европа беше ядреното оръжие.
103
10
 
35
 
! Отговори
до 106 от 104 преди 11 години
А плюнки забелязах, плюеш с килограми. Плюеш здраво нас, българите, колко сме *** и как евреите ни се тихо присмивали. Плюеш здраво Русия, за да моше да си помислят руснаците, че българи ги плюят. Дано проявят разум и разберат, че всичко това е дело на евреин, гладен за заплата. Те ви знаят най-добре. Но колкото и да плюеш няма да ти стигне да ме удавиш. Стой си в Израел, че ще дойде време да ви гоним и да конфискуваме всичко еврейско в България.