Не стихват протестите срещу филма, разбунил духовете в мюсюлманския свят

Клонът на Ал Кайда в Северна Африка призова да бъдат убивани посланици на САЩ
18 сеп 2012 14:41, Елка Василева
33
Не стихват протестите срещу филма, разбунил духовете в мюсюлманския свят
Протести в индийския град Шринагар срещу антиислямския филм. Снимка: Reuters

Протести срещу филма, осмиващ пророка Мохамед, продължават да разтърсват мюсюлманския свят, съобщиха световните агенции.

В Афганистан избухнаха сблъсъци между полицията и студенти, които изразиха гнева си от филма, като изгориха снимки на американския президент Барак Обама, посочва Франс прес. Демонстрантите скандираха "Смърт на Америка" пред университета в град Кундуз и хвърляха камъни по служителите на реда.

Стотици хора излязоха да протестират в Индонезия срещу антиислямския филм, отбелязва ДПА. Около 200 демонстранти се събраха пред генералното консулство на САЩ в град Медан. Протестиращите подпалиха гуми и скандираха антиамерикански лозунги. Те настояха САЩ да вземат мерки срещу създателите на филма. В град Макасар студенти стъпкаха американски знамена.

Още по темата

Тайландската полиция беше приведена в повишена готовност за осигуряване на безопасността на американското посолство в случай на безредици при планирана за днес демонстрация срещу филма "Невинността на мюсюлманите", съобщи ИТАР-ТАСС.

В района на посолството са разположени над 700 полицаи. То спря работа по обед и всички освен дежурните служители са напуснали сградата. Дипломатическата мисия заяви, че няма информация за подготвяни нападения срещу американци, но посъветва гражданите на САЩ да проявяват бдителност.

Сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти избухнаха в индийската част на Кашмир при протест срещу създадения в САЩ антиислямски филм, отбелязва Асошиейтед прес. Демонстрантите изгориха американски знамена и чучело на Обама, а заради стачка, организирана като протест срещу филма, спря движението на обществения транспорт в град Шринагар и беше преустановена работата в предприятия.

Полицията използва сълзотворен газ и прибягна до сила, за да разпръсне протестиращите, след като те се опитаха да влязат в главния бизнес район на града. Първоначално демонстрантите се оттеглиха, но бързо се прегрупираха и започнаха да замерят с камъни служителите на реда. Засега няма данни за пострадали. Протести имаше и в поне още седем града в Кашмир.

Северноафриканският клон на Ал Кайда призова да бъдат убивани американски посланици и дипломати и да бъдат засилени протестите срещу антиислямския филм. В разпространено днес изявление Ал Кайда в ислямския Магреб похвали убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс при атака в Бенгази на 11 септември и заплаши с нападения в Алжир, Тунис, Мароко и Мавритания.

Ако се намираше в родния си Египет, човекът, който стои зад антиислямския филм, би получил бързо наказание, но в САЩ властите са в деликатна позиция, тъй като трябва да защитават правото му на свобода на словото и да се грижат за сигурността му, въпреки че осъждат отправеното от него послание, посочва АП.

Това е парадокс, който едва ли може да бъде разбран от хората, които протестират и искат възмездие. За тях опозоряването на пророка Мохамед във филма е достатъчно основание за налагане на наказание на американския гражданин от египетски произход Накула Басели Накула.

В Америка няма нищо незаконно в това да направиш филм, унижаващ религиозна фигура. Затова случаят поставя правителството на Обама в изключително трудна ситуация по-малко от два месеца преди президентските избори в САЩ - то трябва да намери начин да изрази възмущението си от отношението на филма към исляма, без да накърни най-основната американска свобода, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
minio преди 11 години
razbrah na evrite sicshkite sa im krivi a nai obicat yaponcaaata,st o li emi ne gi ostayat da opravliavat ednolicno sveta tei de,verno e macihagi nACISTITE SYA SUCSHKI SA NACISTI BAT BOKI OTIDI DA S <IZVINICS ILI DA SA PRISMECSI NA KONC LAGER JERTVITE NA DEDO BOR 3 TI TOI KAV E VE NEI LI MACAL EVRI TA I BUA MARA STE EVRICETA A SYA SYA SPREILI GRAJDANSKATA MEJDI CERNI NAC I KOMUNISTI I HRITIANITE CE HRISTOS IM PRASAN DVATA I NA ARBIT EIM A VRGOVE KOTE KARAkcan da ta cukam v tesnoto dupe .
29
1
 
0
 
! Отговори
minio uishiba преди 11 години
a tei ka tsam malko tap iasno,tyrci i ecrei ot nato i natistri org ,sretu drugita arabi i hritia ni goia tei li ma i arabite s agovna muha v med kvo vika jenite sa dubitak i neali ducsi tei li kako,bili jivotni i gi kupuvali ot pazara ludi hora ei.
28
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Тук по-скоро говорим за простотията на Американците срещу целия свят!Че са си племена и фанатици,такива са,но това си е за тях!ако не ги закачаш и те няма да те закачат!Но не можеш да се бъркаш в проблемите на всяка държава!И после да няма атентати!Ще има и още как!Наи мръсното племе са Американците!Мразя ги откакто избиха толкова хора в суседна Сърбия!
27
3
 
1
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
До 29. Напиши поне нещо смислено. *** анонимен
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хан Круме еврейски. Ами сега? :))Как се прави пропаганда еврейска без публика.Ама в коментар 26 как си го казал: Ще се изправим всичките. Как бе, вие се скрихте веднага.Голям си ***. Ще ти намалят заплатата ако продължава така.
25
3
 
5
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
Мюслитата живеят по начина по който са живели преди 1000 години.Никакъв прогрес
24
3
 
2
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
До 21. Ако не кажеш кой си ти значи се страхуваш от думите които си написал
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха тия племена,мизерници,просяци и как ли още не може да ги наречеме не мисля че ще се убиждат защото това им е природата. Щом искав война да се изправиме и ние останалия свят срещу тях пък да видиме каде е скрита силата?!?! При Христяните или при амуджите!?!?
22
3
 
1
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
До 21. Кой си ти?
21
4
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Подкрепям те , бих ги изпържил с каквото и да е мощно оръжие от ПРЗК до JDAM и Касетъчни бомби. Това са диви и побъркани *** които разбират само от езика на грубата сила. Бой ги оправя само.
20
4
 
7
 
! Отговори
БАТЮ преди 11 години
Писна ми да слушам как искат смърт на християните тия тъпоумници мюсюлмани !!!! Като искат да ***,да им помогнем по-бързо да си ходят при техния Аллах и неговият пророк Мохамед ...!!! КАРАМБА !!!! Стига ТОЛЕРАНТНОСТ !!! Те не го оценяват като такава,а го мислят за страх от агресивността им !!! Като искат огън-пък да го получат в края на краищата !!!
19
3
 
6
 
! Отговори
хм, преди 11 години
Сигурен съм, че тези с накърненото религиозно чувство изобщо не са гледали въпросния филм. На много места, вероятно нямат и телевизори, а дори да имат, духовниците им няма да им разрешат да го гледат. Хората, просто се радват на демокрацията, която евро-американците им занесоха. :))
18
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NEKA HVARCHAT HRISTOYANSKI GLAVI !
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В какви времена живеем...Ето наближава и деня този септември,когато Абас ще се обърне към Общото събрание за признаване на Палестина,което ще включва окупираните от ционисткия режим територии.Това гласуване може да даде на Палестина статус на държава,нечленка на ООН както го разбирам,но да е важна стъпка към бъдещо пълноправно признаване.Ще бъде Палестина под израелска окупация.
16
9
 
3
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Специално за избиването на американските посланици по света съм ЗА! И НЕ САМО ПОСЛАНИЦИТЕ, НО И ВОЙНИЦИТЕ В АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ ПО ЦЯЛ СВЯТ, ВКЛ. И В БЪЛГАРИЯ!!!
15
12
 
5
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
Ами ще е хубаво да го гледате преди да давате мнение,аз съм набожен християнин и съм АБСОЛЮТНО потресен от филма,той е една чиста провокация и обида към най-святото за близо 2 млр. човеци по света,недопустимо е в 21 век да се обижда по толкова бесцкрупулен начин цяла една цивилизация.
14
8
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Amerikanskite i angliiskite nacistki varvarski svine prokarvat islama na Balkanite,Kavkaz,India,Z.Kitai,i daje v Evropa.Evreiskite murshi kontrolirat vunshnata politika na sataninskite USA.
13
8
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
USA ne sa loshi,USA sa satanisti.
12
4
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
do #11-muslemite sa mirolubivi i tolerantni.Spravka:Bosna,Kosovo,4e4nja,Pakistan,Siria,Libia,India.
11
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Ako vi e pisnalo da slushate za Al Kaida slushaite anglo-amerikanskite *** za Siria,tam ne se spomenava Al Kaida.