Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед

Лидер на мюсюлманите във Франция призова за спокойствие
Обновена: 21 сеп 2012 16:50 | 21 сеп 2012 15:27, Елка Василева
210
Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед
Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

Франция потвърди, че няма да допуска улични протести срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани във френския седмичник "Шарли ебдо" тази седмица, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Манюел Валс каза, че на префектите в цялата страна е наредено да забранят каквито и да било протести по въпроса и да ги разпръсват, ако забраната бъде нарушена.

"Няма да има никакви изключения. Демонстрациите са забранени и ще бъдат разпръсвани. Няма да се разрешават и молитви на улицата, за каквито няма място в нашата република. И разбира се, законът ще се прилага срещу всеки, който забулва изцяло лицето си".

Още по темата

Междувременно главната организация, представляваща мюсюлманите във Франция, призова за спокойствие след публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед, което породи опасения от протести в мюсюлманския свят след петъчните молитви, предаде Ройтерс.

Отпечатаните във френското сатирично издание "Шарли ебдо" рисунки заплашват още повече да разярят мюсюлманите, разгневени от разпространения в интернет филм, осмиващ Мохамед.

След публикуването на карикатурите Париж нареди днес да бъдат затворени френски посолства, училища и културни центрове в двайсетина мюсюлмански страни.

Полицията във френската столица е в повишена тревога, след като бяха забранени планирани от мюсюлмански организации протести.

Мохамед Мусауи, който ръководи Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ), определи филма и карикатурите като "актове на агресия", но призова мюсюлманите във Франция да не излизат да протестират по улиците.

"Повтарям призива на ФСМВ да не се протестира – всеки протест би могъл да бъде използван от недоброжелатели и да има обратен ефект", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Джакомо Къртиклитори преди 11 години
най якото е че на французите и на италианците не им дреме вече за европейски съд и такива истории. няколко случая имаше вече където европейския съд отсъжда че някви диваци не трябва да ги депортират че щели да им нарушат човешките права. обаче те ги депортират без да им пука, и от съда казват това не е хубаво така дето правите, ама ония вече в Алжир и съда не може да ги върне. и следващия случай пак така ха ха голям майтап и толерастите гледат тъпо
75
0
 
5
 
! Отговори
ФРАНЦИЯ преди 11 години
Добре дошли във Франция,чувствайте се като у дома си ,...НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ СТЕ ГОСТИ ,И СТЕ -----НА ЧУЖДО МЯСТО !МЕРСИ!
74
2
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Проблемът на мюсулманите е ,че не признават правото на мение на другите хора !!! Направо са коне с капаци !!! Един приятел беше в Либия и каза ,че повече няма да стъпи там ,където джамиите са повече от светските училища !!!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз пък съм християнин и НЕ СМЯТАМ дори да гледам този 'прословут' филм; презрението към авторите му е най-голямото им наказание...
72
2
 
7
 
! Отговори
алоо,навлеците? преди 11 години
Не забравяйте ,че в чужда държава сте ....на ГОСТИ ,всяка държава си има закони и правила ,и всеки е длъжен да ги спазва ,А НЕ КАТО В БЪЛГАРИЯ ,където гостите КОМАНДВАТ !България е КОМАНДВАНА от ---Турция--500г.,от Германия,от Русия ,и сега от САЩ --!ФЪФ Бг,... никога не може да има ---ДЕМОКРАЦИЯ ----/Буров/!
71
2
 
3
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
тоя министър на снимката искам да стане президент на ЕС
70
3
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Мнго правилно е постъпила Франция ,БРАВО !!! Те мюсулманите направо се нас*раха с тези протести !!! Тези карикатури са израз на правото на всеки да си изказва мнението си по даден въпрос ,щом не им харесва на мюсулманите да намерят кусури на християните и да ги изразят с карикатури или филми ! Какви са тези *** работи ,убийства на дипломати и пр.?!
69
1
 
3
 
! Отговори
ДРУГ ФАКТ преди 11 години
Лицето ---И.Й.Костов натресе ---ДПС ,в Бг-Парламент!
68
2
 
0
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
не ходи във Франция като са такива лицемери. обзалагам се че няма да питат за тебе
67
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Някъде има и ---БЕЛИ държави ,...а ние Бг ,къде сме ...?На опашката ли ...?Защо в Турският Парламент НЯМА българска -----политическа ПАРТИЯ......,А ?
66
0
 
0
 
! Отговори
до 129 преди 11 години
подкрепям
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според законите на Франция ако един вестник или списание публикува карикатури за холокоста подигравайки се с паметта на 6 милиона невинни евреи - жени, мъже, дечица и старци изгорени живи в газовите камери на нацистите - за такова нещо във Франция пращат в затвора. Според законите на Франция, ако някой историк реши да се възползва от правото си на мнение и свободата на словото по въпросите на холокоста моментално отива в затвора. Но ако един вестник се подиграва и обижда религията на мюсюлманите - тогава може, това е свобода на словото.
64
0
 
2
 
! Отговори
Генчо преди 11 години
хора и аз известно време като не ударя една пържола и 5-6 бири и ми идва да изляза на улицата и да паля. имайте разбиране, тия изобщо не са пипали
63
1
 
7
 
! Отговори
азе преди 11 години
Аве ,Французите дали имат в техният Парламент,такова чудо----ДПС---?Или такова животно освен в Бг ,никъде го няма?
62
1
 
0
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Наистина ли някой който има нещо горе в кутията може да допусне, че , ще владеят и управляват света!? Аз не мога!
61
3
 
6
 
! Отговори
до 119 от славянин преди 11 години
'' Пророка'' Мохамед е пророк на рогатия бог, а не на Отеца, жалко че още не си го разбрал!
60
1
 
4
 
! Отговори
Тони-София преди 11 години
Айде бе! Безделници и търтеи! Ние изпушваме вече в тази криза ,а тези само гледат как да създават безредици в името на алах,защото някой си журналист драснал нещо!
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** които безнаказано си позволяват да се гаврят редовно със сина Божи и наш Господ Исус Христос и с пророка Мохамед са обичайните заподозряни същества с имена юда, ариел ,моше, исак,соломон и тем подобни влечуги ,заради гнусните си мръсни интереси,те всячески се мъчат да вкарат нас християните във кръвопролитна война с ислиямския свят
58
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Франция! Не на безконтролното разпространение на исляма и ***!
57
1
 
1
 
! Отговори
do 111 преди 11 години
Pri hristiyanite - isus Hristos,pri myusulmanite Hazreti isa...edin boji sin i za dvete religii,no mnogo jalko,4e se izopa4avat ne6tata edinstveno poradi politi4eski pri4ini...