Китай обвини Япония в нарушаване на териториалната му цялост

"Дяоюйдао и прилежащите острови са свещена китайска територия от древни времена"
25 сеп 2012 17:35, Елка Василева
12
Китай обвини Япония в нарушаване на териториалната му цялост
Островите Сенкаку (Дяоюйдао). Снимка: Reuters

Китай смята за грубо нарушаване на териториалната му цялост купуването от японското правителство на островите Дяоюйдао /Сенкаку на японски/ от частни собственици и национализирането им. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Дяоюйдао и прилежащите острови са свещена китайска територия от древни времена и това се потвърждава от исторически и юридически свидетелства", каза китайският заместник министър на външните работи Чжан Чжицзюн на японския си колега Тикао Каваи на срещата им в Пекин. Той нарече национализирането на островите крайно оскърбително за 1,3-милиардния китайски народ. На преговорите е било заявено, че Пекин няма да търпи никакви едностранни действия на японската страна, нарушаващи китайския суверенитет.

Още по темата

"Японската страна трябва да се откаже от всякакви илюзии, да осъзнае разрушителния характер на своите действия и да ги поправи със заслужаващи доверие стъпки", каза Чжан.

След продължилата четири часа среща говорителят на китайското външно министерство Хун Лей каза, че двете страни са разменили мнения откровено и дълбоко и са се съгласили да продължат дискусиите.

Според японската новинарска агенция Киодо Каваи е посочил пред репортери, че двете страни все още не са уточнили кога ще е следващата им среща, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От нация, която убива китове и делфини, може да се каже за удоволствие, всичко може да се очаква.
11
0
 
2
 
! Отговори
Оста преди 11 години
Рим Берлин и Токио !
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори на стари японски карти островите са били отбелязвани като китайски. Иначе сценария се сещате кой го е написал, същия дето си прелокира войските на изток.
9
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
4uh 4e do 1895-ta g.ostrovite sa bili kitaiski.
8
3
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Самураите ги няма вече. Тяхното място отдавна е заето от бледожълти американски гейши.
7
10
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Давай, Китай, смачкай гнусните самураи!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 5Китай може да имат пари,въпросът е дали новият собственик - Япония ще иска да го продава.Ако не искат-какво,с нагайката ли в ТКЗС-то,като едно време?
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То така ако стават нещата, мислиш ли, че Китай нмат пари да го купят тоя остров? Японското правителство прави *** номера, утре все едно Русия да изкупи имотите на руските граждани и да каже, че Бургас вече е руска територия.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 3Ами то най-хубаво по твойта логика хем да си продадеш земята и да си прибереш парите за това,хем после да кажеш на купувача-ааааа,земята си е моя,щот не може да я местите оттука.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е какво, аз ако си продам земята на друга държава, това означава ли, че другата държава може да си я вземе и вече да не е българска.
2
10
 
10
 
! Отговори
Круз преди 11 години
След подобни изказвания ми е ясно че тези са си лика прилика със Северна Корея и арабите дето постоянно се сърдят за нещо - само че са доста много , и май дните на човечеството наближават към своя край.
1
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е някакъв абсурден нонсенс.От една страна островите си имат частен собственик,който е сключил сделка за тях с японското правителство,прибрал си е сумата,а японците си имат нотариален акт от сделката.И изведнъж - хоп,К.Компартя обвинява Япония в "нарушаване на териториалната и цялост".Ха сега де?