Морска битка се завърза между японски и тайвански кораби

Сражението е близо до спорните острови Сенкаку (Дяоюйдао)
25 сеп 2012 07:57, Елка Василева
57
Морска битка се завърза между японски и тайвански кораби
Морската битка между японски и тайвански кораби. Снимка: Reuters

Морска битка с използване на водни струи се завърза днес близо до островите Сенкаку (Дяоюйдао), за които спорят Япония и Китай. Японската брегова охрана се опитва да изгони тайвански рибарски кораби от зоната, която Токио смята за свои териториални води и където те навлязоха по-рано днес, предаде ИТАР-ТАСС.

Около 40 тайвански шхуни, съпровождани от 8 патрулни катера по последни данни, са навлезли демонстративно в района и са се опитали да достигнат до най-големия от островите - Уоцуридзима, съобщи японската брегова охрана.

Още по темата

На пътя на тайванските съдове застанаха катери на японската брегова охрана, които пуснаха в действие водни оръдия. Във въздуха кръжат хеликоптери и самолети.

Засега превесът в това сражение е на японците. Част от тайванската флотилия беше принудена да се изтегли и се движи вече в международни води. В открито море при оспорваните острови се намират и четири китайски патрулни кораба, които наблюдават ситуацията. Засега те не предприемат опити да навлязат във водите, които Токио е провъзгласил за свои.

Конфликтът за островите се изостри, след като на 11 септември правителството на Япония купи три от петте острова от частни лица. Това предизвика реакция от Пекин и Тайпе.

В Пекин днес започнаха преговори между двете страни по териториалния спор, предаде ДПА. Китайският заместник-външен министър Чжан Чжицзюн се е срещнал с японския заместник-министър на външните работи Тикао Каваи, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
4
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
Статията ви е неточна. По написаното следва, че за тази територия спорят Китай, Тайван и Япония. Тайван е независима от Китай и не само, че не са приятели, а от Пекин има насочени ракети към Тайпе.
48
3
 
2
 
! Отговори
теодор комнин преди 11 години
Мууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу.
47
7
 
6
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Японците - дисциплина, ред, лоялност величие.
46
2
 
4
 
! Отговори
Професора преди 11 години
едно,че нямаме техника,друго че нямаме и кураж
45
1
 
5
 
! Отговори
до професора преди 11 години
Няма такъв филм,бате, турските рибари ги пускат, след като се уверят че не са контрабандисти.Ако случайно се разшуми, казват-избягаха.Такива случаи стават от край време, дори и преди1989!
44
2
 
3
 
! Отговори
логични преди 11 години
Както винаги и това действие на японците е логично по техен начин. Китайските и тайванските рибарски лодки са там в знак на протест, а протестиращите се разпръскват с водна струя.Защо да е по-различно в морето?
43
4
 
15
 
! Отговори
Професора преди 11 години
А в българските териториални води редовно бракониерстват турски риболовни кораби.Нашите гранични служби нямат никаква техника за противодействие.Тази година по някаква случайност заловиха едно турско корабче,съпроводиха го до пристанището и от там турските рибари избягаха,а бреговата ни охрана не успя да ги догони...после сме били в Нато и напираме за Шенген,а катерите ни не са в състояние да опазят бреговете от рибарски кораби....
42
5
 
34
 
! Отговори
ех тия японци преди 11 години
пак уважение за тях, можело е и с друго да тръгнат... добре са избрали водните оръдия. голям народ са - спор няма!
41
1
 
0
 
! Отговори
BoBo преди 11 години
До АписIma i drugi metodi, Apis. Skoro shte vidim golyamo razmestvane na duskata.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Хм От списание " Некерман" ставаха най добрите фунийки но това докарваше до истерия притежателките на опропастените списания :D
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Специален поздрав за тайванските скутерчета:USS Ronald Reagan , на пристанищетоen.wikipedia.org/wiki/File:USSRonaldReaganByPhilKonstantin.jpgОтваряйте бързо линка,че скоро ще изчезне
38
1
 
6
 
! Отговори
ИкономисТ преди 11 години
Тука работата става дебела , не искам да съм лош пророк ама работата отива на война ;/
37
0
 
10
 
! Отговори
Хм преди 11 години
до 42еее - ти си бил от мръсниците на фунийки - карфици, лепило... Само с плюнка лепени от списание "Отечество" - така беше честно..
36
16
 
18
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Китай няма никакви шансове ако се конфронтира с Япония освен ако не ползва ядреното си оръжие, което няма да направи в крайна сметка. Японския флот е два пъти по-силен от този на Тайван, Корея и Китай взети заедно :)
35
12
 
11
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Дааа шегуваме се,но ситуацията напомня на 1937 година,когато японците навлязоха в Китай!Е сега Китай не е слаба държава,може да разгроми Япония,но...Преди Фукушима японците имаха план,подкрепен от САЩ за военна атака срещу Русия заради Курилските острови,но трагедията им попречи!Въпреки плановете Русия веднага им помогна с газ и нефт,даже обикновенните руснаци се отзоваха!Но явно Япония не е мирясала,сега с Китай се конфронтира и накара Тайван и Китай да действуват заедно!Така че е сериозно!!!
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Препоръка към воюващите с муниции от "жената днес" Харни фунийки ставаха и от така наречената "оризова хартия", на върха с карфица или просто намазана с каникулит :)
33
1
 
29
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Дано до края на света така се водят всички войни.Дано!
32
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силно начало на третата световна война - битка с водни пистолети! Скоро агресията ще ескалира и китайците ще отговорят с книжни фунийки направени от списание "жената днес", на свой ред, японците ще извадят тежката артилерия - прашки и скобарници. Мале, мале каква битка се очертава!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Третата световна война ще се води с водни пистолетчета."Водни пистолетчета с полоний във водата.
30
3
 
13
 
! Отговори
хх преди 11 години
ами анио ангелов що нее там боко изостана с новините иначе и наща фрегата можеше да е там на патрул ако може да доплува до там де нали сме барабар боко с мъжете се някое водно оръдийце и ние требе да имаме