Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната

Завръщането към силната марка ще доведе до ръст на продуктивността
Обновена: 27 сеп 2012 15:19 | 27 сеп 2012 11:05, Бойчо Попов
105
Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната
Засега Меркел не дава и индикации, че Германия може да потърси завръщане към марката. Снимка: Reuters

Трябва ли Германия да напусне еврозоната? Това в крайна сметка е една реална възможност, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

Въпросът е дори още по-уместен, след като германският канцлер Ангела Меркел реши да подкрепи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги срещу Йнес Вайдман, избраният от нея самата президент на Bundesbank, за програмата за изкупуване на облигации.

Президентът на Bundesbank, най-уважаваната институция в Германия, се превърна в говорител на евроскептиците в страната.

Това, което германците осъзнават, е, че ЕЦБ няма да остане в сянката на Bundesbank и тъй като перспективите пред еврозоната са песимистични, излизането от валутния съюз може да се окаже по-добра опция.

Ако разгледаме въпроса от германска гледна точка, трябва да пресеем реалните аргументи.

Според Пол де Грув, белгийски икономист и преподавател в London School of Economics, Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната.

Първо, Германия акумулира нетни чуждестранни пасиви не заради отчетността на ниво централна банка, а защото има огромен излишък по текущата сметка. Германците развиват два бизнеса – да изнасят продукти, в което се справят отлично и да акумулират финансови пасиви, в което не ги бива особено.

Накратко, излишъкът по текущата сметка на Германия излага страната на финансов риск.

Балансите в еврозоната обаче не са добър индикатор за този риск. Те се разшириха чувствително заради спекулативните финансови потоци, а не заради дисбалансите по текущите сметки.

Представете си, че притежателите на испанска банкова сметка искат да прехвърлят парите си в германска банка. Това би увеличило пасивите на испанската централна банка и активите на Bundesbank. Междувременно германската банка ще има пасив към испанския инвеститор и резервна позиция в Bundesbank. Така нетната позиция на Германия ще остане непроменена, но нетните пасиви на Bundesbank ще се увеличат, а тези на германския частен сектор ще се свият.

Второ, излизането от еврозоната няма да доведе до чувствителни загуби за германските данъкоплатци. Стойността на пасивите на Bundesbank не зависи от стойността на активите й.

Стойността на парите зависи от покупателната способност на населението. При монетарни системи, които не са гарантирани със златен стандарт, централните банки не се нуждаят от активи, освен за да упражняват монетарен контрол. На практика те са способни да печатат пари от нищото.

Това, което придава стойност на парите, не е тяхното покритие, а склонността на хората да извършват транзакции с тях, както и на държавата да ги приема при погасяването на данъци.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
do nr 55 преди 11 години
MNOGO IASNO , TIA KOITO NAI MNOGO PSYVAHA RISIA SHTE IA ZAOBI4AT.
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германците са едни рекетьори! Как французи и гербанци даваха заеми на Гърция, срещу задължение да им купи военната техника:))) Има едно клипче с изказването на едно холандско евродепутатче в европарламента:)) Така че бабката да не се хвърля много!
44
3
 
26
 
! Отговори
!!!! преди 11 години
Германия е двигателя на ЕС!Без Германия ЕС е кръгла НУЛА.Интересно ако се разпадне евросъюза(99%ще се разпадне)Бг на къде ще врътне.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** разбира се, лельо, че няма да даваш и индикации - и децата знаят, че цяла европа работи за германия и франция
42
2
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Анонимен 47. Ами помисли и ще разбереш !!! Ти сега в България ако си един бизнесмен напр. ,който произвежда и изнася авто части ,износът ти няма да зависи от валутата,която е официална в България ,а от търсенето на стоката ти ! И ти съответно ще печелиш и плащаш на работниците си според продажбите си ,независимо дали ще са в лева ,евро и пр.! Ако сега продаваш напр.един карбуратор за 100 лв.при курс евро:лев-1:2, като приемете еврото просто ще продаваш за 50 евро !
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия ще е последната която ще напусне еврозоната. Капитанът напуска последен потъващият кораб.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има голяма разлика, защото сега Германия може да печати евро, за да плаща дълговете си, докато Гърция не може. И накрая всички бягат да се спасяват в Германия.
39
1
 
2
 
! Отговори
Kostov преди 11 години
neka da se razpadne EU i da potyrsim otgovornost na politicite si?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въх, 46, икономическата наука загуби един гений в твое лице! Аджеба, можеш по-детайлно да обясниш какво искаше да кажеш?
37
3
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Мисля ,че доста заблуждения има по въпроса ,че Германия ако се върне към марката ,германците щели да живеят по-добре! Преди когато са били с марката може би са живели малко по-добре ,но това не означава,че сега живеят малко по-зле защото са приели еврото! Тогава просто световната икономическа ситуация е била друга ,сега е съвсем друга! А работодателите плащат според тези критерии колко стока изнасят ,а не дали са на марка или евро!Едва ли като се върнат към марката ще изнасят повече стока !!!
36
2
 
11
 
! Отговори
РОКФЕЛЕР преди 11 години
ЕВРОСЪЮЗА НЯМА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ,СМЕШКИИИИИ,КОГАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО В СЯНКА НА САЩ РЕШИ ДА СЕ РАЗПАДНЕ ТОГАВА ДА НО НА ТОЗИ ЕТАП НАРОДИТЕ СА ПОРОБЕНИ С ДЪЛГОВЕ КЪМ ЧАСТНИ АМЕРИКАНСКИ БАНКИ,ЗАБРАВЕТЕ ЗА РАЗПАД,ЖИВОТЕЦА И ХЛЯБА ВИ ЗАВИСИ ОТ СВЕТОВНОТО ЗЛО САЩ
35
1
 
23
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Ако се разпадене ЕС нашите политици и олигарси ги чака народен съд и бесило. Те затова до един са евроориентирани.
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Германия напусне Еврозоната, това ще доведе до хаос в цяла Европа. Много играчи биха предпочели да държат германски марки вместо евро, което значи, че търсенето на германски марки ще се увеличи. Което значи, че цената на валутата ще се увеличи, а по-скъпа валута ще направи германската икономика по-неконкурентноспособна. Това ще намали експорта им и ще забави икономиката (а тя е силно базирана на експорта). Така че Германия има какво да губи, стига спекулации.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврозоната няма да се разпадне. ЕС издържа 40 000 чиновници, които струват на данъкоплатците 10 млрд. евро на година, само за заплати. Това прави по 250 000 на чиновник. Кой ще изпусне тази баница? Данните са публикувани на сайта на ЕС.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДИН СЪВЕТ КЪМ МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ,ХОРА НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ВЛИЗАТЕ ВЪВ ЕВРОСЪЮЗА-МАТРИЦАТА НА САЩ,НЕ ПОРОБВАЙТЕ НАРОДИТЕ СИ С ДЪЛГОВЕ
31
0
 
3
 
! Отговори
---- преди 11 години
s edni tupi hartiki ni obediha da im robuvame. durjava bez resurs ni digtuvat pravilata.i da se begat nekade
30
0
 
15
 
! Отговори
нервна преди 11 години
Да,бе,да,Германия има нужда от еврото,за да поддържа конкурентноспособност.Скъпа марка-скъпи стоки-слаб износ.А германската икономическа машина се крепи на износа.Над 60% е за ЕС. Няма ЕС- слаб износ-рецесия.Вие за какво мислите,че фрау фюрерин излива грешни пари в прасетата от юга? Щото е филантроп ли? Или за да купуват немските стоки?
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако се разпадне ЕС, БГ ще бъде разграбена от нашите политици и"бизнесмени" за 24ч
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато Германия изпада в криза почва да намаля лихвата, ако това не подейства - тогава почват да финасират вътрешното потребление като подпомагат безработицата да не се увеличава (инкубатор на фирми)и износа подпомагат с евро поръчки, но по-евтино и изгодно им излиза да завъртят парите с голяма скорост в страната си - от това загубите са минимални - а икономиката не е в криза.
27
2
 
8
 
! Отговори
7 преди 11 години
E kak така стана 4е загубилите воината отново ни управляват. Е*ати евреиския номер.