Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната

Завръщането към силната марка ще доведе до ръст на продуктивността
Обновена: 27 сеп 2012 15:19 | 27 сеп 2012 11:05, Бойчо Попов
105
Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната
Засега Меркел не дава и индикации, че Германия може да потърси завръщане към марката. Снимка: Reuters

Трябва ли Германия да напусне еврозоната? Това в крайна сметка е една реална възможност, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times в коментар за изданието.

Въпросът е дори още по-уместен, след като германският канцлер Ангела Меркел реши да подкрепи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги срещу Йнес Вайдман, избраният от нея самата президент на Bundesbank, за програмата за изкупуване на облигации.

Президентът на Bundesbank, най-уважаваната институция в Германия, се превърна в говорител на евроскептиците в страната.

Това, което германците осъзнават, е, че ЕЦБ няма да остане в сянката на Bundesbank и тъй като перспективите пред еврозоната са песимистични, излизането от валутния съюз може да се окаже по-добра опция.

Ако разгледаме въпроса от германска гледна точка, трябва да пресеем реалните аргументи.

Според Пол де Грув, белгийски икономист и преподавател в London School of Economics, Германия няма да изгуби много, ако напусне еврозоната.

Първо, Германия акумулира нетни чуждестранни пасиви не заради отчетността на ниво централна банка, а защото има огромен излишък по текущата сметка. Германците развиват два бизнеса – да изнасят продукти, в което се справят отлично и да акумулират финансови пасиви, в което не ги бива особено.

Накратко, излишъкът по текущата сметка на Германия излага страната на финансов риск.

Балансите в еврозоната обаче не са добър индикатор за този риск. Те се разшириха чувствително заради спекулативните финансови потоци, а не заради дисбалансите по текущите сметки.

Представете си, че притежателите на испанска банкова сметка искат да прехвърлят парите си в германска банка. Това би увеличило пасивите на испанската централна банка и активите на Bundesbank. Междувременно германската банка ще има пасив към испанския инвеститор и резервна позиция в Bundesbank. Така нетната позиция на Германия ще остане непроменена, но нетните пасиви на Bundesbank ще се увеличат, а тези на германския частен сектор ще се свият.

Второ, излизането от еврозоната няма да доведе до чувствителни загуби за германските данъкоплатци. Стойността на пасивите на Bundesbank не зависи от стойността на активите й.

Стойността на парите зависи от покупателната способност на населението. При монетарни системи, които не са гарантирани със златен стандарт, централните банки не се нуждаят от активи, освен за да упражняват монетарен контрол. На практика те са способни да печатат пари от нищото.

Това, което придава стойност на парите, не е тяхното покритие, а склонността на хората да извършват транзакции с тях, както и на държавата да ги приема при погасяването на данъци.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГО ИЗДЪРЖА ГЕРМАНИЯ БЕ БОЛНИ МОЗЪЦИ ???.ВИЕ СЛЕПИ ЛИ СТЕ ЧЕ ГОСПОДАРИТЕ ОТ САЩ ПОДЧИНИХА ЕВРОПА СЪС ДЪЛГОВЕ ? ГЕРМАНИЯ Е ЧАСТ ОТ ИГРАТА,МЕРКЕЛ ПОДОБНИ РЕШЕНИЯ НА САМА ГЛАВА НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ,АЙДЕ НАЙ ПОСЛЕ МИСЛЕТЕ САМИИИИИИ
25
10
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ЕС в никакъв случай не трябва да се разпада ,а само да се премахнат просещите държави ! Да останат Германия ,Англия ,Франция ,Белгия ,Холандия и още 1-2 стабилни държави !!! ЕС трябва да има ,трябва да има единна икономика и армия ,за да може да се противопоставя на световните гиганти и експлоататори като САЩ и Русия !!!
24
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 години
pa dano se razpadne celia evropeiski saiz. deistvat mnogo hitro susipvate i posle ti se pravat na mnogo shtedri s nevki programi za studenti ili s pari koito si gi zimat obratno shot im kupuvame boklucite
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 8 ви е написал нещо много умно, но вие, без да се замислите, сте му нацвъкали минусите!Размърдайте си малко мозъка!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй като съм лаик по темата, но съм любопитен, бих искал да разбера ще има ли полза за България ако Германия излезе от евро зоната, тя самата се разпадне и родната валута бъде прикрепена отново към дойче маркта. Какви ще са плюсовете за България и какви минусите? Ако някой знае, може да внесе яснота сред нас незнаещите :)
21
0
 
17
 
! Отговори
681 преди 11 години
Как няма да загуби бе г-жо Меркел. Губите един сигурен и надежден партньор в лицето България. Губите и съветите на Банкянския Мозък!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от пишман анализатори и измислени преподаватели, дето си съчиняват разни небивалици.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
en.wikipedia.org/wiki/EuroМного се глупави. Германия е била пред фалит преди тази финансова акция. А световните банки и ФЕД използват ЕВРОТО като мярка за долара - с което подсилват доларът - като изкупуват евро на дълги позиции и когато трябва да подсилят доларът продават евро срещу долари на къси позиции. Далавера. Едното укрепва другото и обратно, а другите валути кучета ги яли.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Усещам че скоро ще вържат лева към немската марка, както беше едно време...
17
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално...Германия и без Еврозоната ще е добре...Да му мислят гърци, португалци, испанци...българи...
16
5
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Ако се разпадне ЕС ще спечелят само САЩ и Русия !!!!!!!!!!!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко отпечатани лева има? Достатъчно ли са? Дори Милтън Фридман казва че парите трябва да се увеличават с 5-6% на година. А изобщо икономистите казват че парите в кеш трябва да се увеличават(печатат) според инфлацията и растежа на икономиката. Но колко процента от БВП трябва да е паричната база.?Иван Митев да се яви!
14
1
 
16
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Меркел, разкарвай Германия т тоя валутен съюз в който плащате масрафа на всички :)))Добре е Германия, добре ще бъдем и ние!
13
25
 
8
 
! Отговори
На бас преди 11 години
Aко се разпадне ЕС след 24 часа България ще фалира.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврозоната е като Титаник - знае се че е обречена. Въпрос на време кога ще потъне и колко държави ще завлече. Предвидливите са си приготвили лодките, а други като Великобритания следват кораба ама на лодки.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудесно :-) Айде и ние барабат Петко с мъжете, пак ще смятаме в Дойче марки :-)
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целият световен паричен резерв в марки е бил преобразуван в евро. Паричният резерв е ДЪЛГ. Значи германия печата марки които след като се натрупаха прекалено много - те ги направиха в евро. Това също е мечта на САЩ. И ко се га .. Германия ще излезе и ще печати отново марки..
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В закона за валутния борд е записано ,че българският лев е вързан в съотношение 1:1 към официалната германска валута. Ако Германия се дръпне от еврото ,дърпаме се и ние..... или приключваме с валутния борд и си спомняме за Жан !В началото ще имаме проблем по пласирането на скъпите български стоки, но това ще ни накара да бачкаме както трябва. И заплатите ни ще се повишат.
8
0
 
9
 
! Отговори
Pimp C преди 11 години
Тия работи ги знаят няколко души, и няма да го кажат на Вас читателите на ДНЕС.БГ
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ние ще спреме да им дояждаме премлените и стари колбаси, дрехи и т.н.