Дамаск да заяви, че инцидентът с Турция е трагична случайност

Това иска Москва, а ЕС призова всички страни към въздържаност
Обновена: 4 окт 2012 15:40 | 4 окт 2012 13:16, Елка Василева
108
Дамаск да заяви, че инцидентът с Турция е трагична случайност
В турския град Акчакале след сирийския обстрел. Снимка: Reuters

Според Русия е необходимо Дамаск публично да заяви, че инцидентът с Турция е бил трагична случайност. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При минометен обстрел вчера от сирийска територия бяха убити петима цивилни в Турция, а в отговор турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия по границата между двете страни.

Чрез посланика ни в Сирия установихме контакт със сирийската страна. Сирийците ни увериха, включително и чрез международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, че това е било трагична случайност и те ще вземат всички необходими мерки, за да не се повтаря това повече, каза Лавров.

Още по темата

Той посочи още, че сирийските и турските власти трябва да установят помежду си директен канал за връзка заради напрежението по турско-сирийската граница, както и заради потока от сирийски бежанци към Турция.

Ситуацията в Сирия много ни тревожи. За съжаление тя става все по-лоша и по-лоша. Безусловно, както повечето страни осъждаме всяко нарушение на суверенитета и териториалната цялост на държавите. И ние поднасяме съболезнованията си към турския народ заради гибелта на мирни граждани, заяви Лавров.

Същевременно Москва призова към обективно разследване на инцидента на сирийско-турската граница. Това заяви днес в руската столица говорителят на външното министерство на Русия Александър Лукашевич.

Необходимо е и да бъдат взети изчерпателни мерки, за да бъде изключено повтарянето на подобни опасни ексцесии. Москва призовава двете страни към сдържаност, безусловно спазване на суверенитета и териториалната цялост на държавите, посочи Лукашевич.

Смятаме за важно и в Съвета за сигурност на ООН да има балансиран, основан на реалните факти подход, а такъв подход да имат и водещите международни и регионални сили. Още веднъж изразяваме надежда, че няма да бъдат предприети стъпки, които може да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, добави Лукашевич.

Отговорът на Турция след сирийския минометен обстрел е разбираем, но трябва да се избегне ескалация на напрежението. За това пък предупреди британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

Хейг нарече "възмутителен случай" минометния обстрел от Сирия, при който в турския град Акчакале вчера бяха убити петима цивилни. Сирия трябва да гарантира, че няма да има повторение на събитие като това, заяви още британският първи дипломат.

По думите на Хейг случаят извежда на преден план колко спешно е да бъде намерено мирно решение на конфликта в Сирия, а също и необходимостта от преходно правителство.

От своя страна върховният представител на Европейския съюз по сигурността и външната политика Катрин Ащън осъди днес минометния обстрел от Сирия, който отне живота на петима цивилни в Турция, и призова всички страни за въздържаност, съобщи Ройтерс.

"Силно осъждам вчерашния обстрел от сирийските сили на турския крайграничен град", заяви в съобщения Ащън. "Още веднъж призовавам сирийските власти незабавно да сложат край на насилието и напълно да спазват териториалната цялост и суверенитета на всички съседни държави".

"Призовавам за въздържаност от всички страни и ще продължавам да следя ситуацията много отблизо", заяви още Ащън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един единствен снаряд е или случайност, или провокация, склонен съм да повярвам, че е второто, тъй като турците веднага се възползваха да открият огън.
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i robite imali mneniya za izkzvane.
64
7
 
10
 
! Отговори
ФИФО преди 11 години
А бе 69 - що не отидеш бунтовник в Сирия , на теб да ти цепнат трътката , после ние тука ще те описваме колко си садо мазо .... А
63
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турският народ е мъдър-няма да позволи икономическият и социален възход да бъде обърнат от една безсмислена война. Затова протестира пред парламента и ще демонстрира докрай. На Ердоган може да му де иска да пъчи мускули, но хората няма да му повярват. Това е нашата надежда-великотурските шовинисти да разкрият истинския си образ, а турците да ги махнат от властта.
62
10
 
16
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Споко ,Башар !Ще ги смажем само да посегнат на суверенна Сирия! Ще дадем шанс и на персите да си гепат нещо от турската територия!
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Минометите имат далекобойност до километър-два и е глупаво да се твърди че това е станало поради грешни изчисления.
60
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трагична случайност... късно е, чадо
59
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Позицията на Русия е ясна - няколко кораба пълни с оръжие за Асад чакат вече няколко месеца и не могат да доставят пратките и да си вземат парите.
58
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NIHAT
57
5
 
15
 
! Отговори
ФИФО преди 11 години
И кво стана сега - Фейсбук - Арабска Пролет - Война след Пролетта, и Израел без да изстреля нито един куршум , - печели най много .....
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
граничните райони няма почти турци,всичките са от на Есад националноста,араби и кюрди,но все пак е Турция тя трябва да защити всичките си националности вътре в нея!
55
6
 
15
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Тези хора на снимката са кюрди.Един турчин винаги може да различи турчина от кюрдина.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хубаво е, че сирийските власти са почнали разследване. Тяхните турски колеги също се чудят кой стреля.
53
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей големи хейтъри има в този сайт.Добре, че само Турция е виновна за жалкото ви положение. Жалки сте, наистина.Защо не поставите България на мястото на Турция? Ако бъдат убити вашите семейства?Какво мислите, че ще трябва да направите ако сте на мястото на Турция?Във всеки случай войната никак не е нещо хубаво и се надявам тези проблеми да приключат възможно най-скоро. Войните никога не са били нещо добро и никога не са носили нещо добро, затова колкото по-малко по-добре.
52
7
 
5
 
! Отговори
турчин до 57 преди 11 години
Ами в Турция има демокрация.Пък и турците реагират, не си траят.Нормално е да има недоволни.Но в най-големият им новинарски сайт (където коментарите в момента по темата са 548) хората в мнозинството си подкрепят действията на държавата.
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
59* МИСЛЯ ,ЧЕ ОСВЕН ЧЕ СИ *** СИ И КРАЙНО *** ПРОМИТ ОТ РАВИНА ТИ МОЗЪК МОШЕнник ЩОМ НЕ ОСЪЗНАВАШ СЪВРЕМЕННАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТИ ,ЧЕ СЪВСЕМ СКОРО КРАДЛИВОТО ВИ *** ЛИХВАРСКО ПЛЕМЕ ЩЕ ЯДЕ ДЪРВОТО
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AKO BIAHA STRELIALI V BULGARSKA TERITORIA I UBILI CIVILNI BULGARI , BULGARSKOTO PRAVITELSTVO DORI 6TE6E DA IM BLAGODARI I DA GI POMOLI DA NE SE SLU4VA POVE4E !!! BULGARITE SA STRAHLIVCI I NE BIHA DALI OTVETEN UDAR !
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дамаск отдавна вече изказа съболезнования и заяви, че започва разследване за виновните за обстрела.България и българските медии явно са войнолюбци и манипулатори щом раздухват истерии, а не излагат точните факти.
48
6
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
абе *** в Сирия има толкова много нефт и газ че си нямаш на представа
47
4
 
7
 
! Отговори
ботев преди 11 години
Аз викам да ги оставим сами да се разберат....