Дамаск да заяви, че инцидентът с Турция е трагична случайност

Това иска Москва, а ЕС призова всички страни към въздържаност
Обновена: 4 окт 2012 15:40 | 4 окт 2012 13:16, Елка Василева
108
Дамаск да заяви, че инцидентът с Турция е трагична случайност
В турския град Акчакале след сирийския обстрел. Снимка: Reuters

Според Русия е необходимо Дамаск публично да заяви, че инцидентът с Турция е бил трагична случайност. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При минометен обстрел вчера от сирийска територия бяха убити петима цивилни в Турция, а в отговор турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия по границата между двете страни.

Чрез посланика ни в Сирия установихме контакт със сирийската страна. Сирийците ни увериха, включително и чрез международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими, че това е било трагична случайност и те ще вземат всички необходими мерки, за да не се повтаря това повече, каза Лавров.

Още по темата

Той посочи още, че сирийските и турските власти трябва да установят помежду си директен канал за връзка заради напрежението по турско-сирийската граница, както и заради потока от сирийски бежанци към Турция.

Ситуацията в Сирия много ни тревожи. За съжаление тя става все по-лоша и по-лоша. Безусловно, както повечето страни осъждаме всяко нарушение на суверенитета и териториалната цялост на държавите. И ние поднасяме съболезнованията си към турския народ заради гибелта на мирни граждани, заяви Лавров.

Същевременно Москва призова към обективно разследване на инцидента на сирийско-турската граница. Това заяви днес в руската столица говорителят на външното министерство на Русия Александър Лукашевич.

Необходимо е и да бъдат взети изчерпателни мерки, за да бъде изключено повтарянето на подобни опасни ексцесии. Москва призовава двете страни към сдържаност, безусловно спазване на суверенитета и териториалната цялост на държавите, посочи Лукашевич.

Смятаме за важно и в Съвета за сигурност на ООН да има балансиран, основан на реалните факти подход, а такъв подход да имат и водещите международни и регионални сили. Още веднъж изразяваме надежда, че няма да бъдат предприети стъпки, които може да доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, добави Лукашевич.

Отговорът на Турция след сирийския минометен обстрел е разбираем, но трябва да се избегне ескалация на напрежението. За това пък предупреди британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

Хейг нарече "възмутителен случай" минометния обстрел от Сирия, при който в турския град Акчакале вчера бяха убити петима цивилни. Сирия трябва да гарантира, че няма да има повторение на събитие като това, заяви още британският първи дипломат.

По думите на Хейг случаят извежда на преден план колко спешно е да бъде намерено мирно решение на конфликта в Сирия, а също и необходимостта от преходно правителство.

От своя страна върховният представител на Европейския съюз по сигурността и външната политика Катрин Ащън осъди днес минометния обстрел от Сирия, който отне живота на петима цивилни в Турция, и призова всички страни за въздържаност, съобщи Ройтерс.

"Силно осъждам вчерашния обстрел от сирийските сили на турския крайграничен град", заяви в съобщения Ащън. "Още веднъж призовавам сирийските власти незабавно да сложат край на насилието и напълно да спазват териториалната цялост и суверенитета на всички съседни държави".

"Призовавам за въздържаност от всички страни и ще продължавам да следя ситуацията много отблизо", заяви още Ащън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
9
 
! Отговори
MISLE6T преди 11 години
До Бай Тошо . A TI KAKVO O4AKVA6 BE GLUPAK ?! DA PODKREPIAT ATAKATA NA SIRIYCITE I DA IM KAJAT : BRAVO ,4E STE UBILI CIVILNI TURSKI GRAJDANI NA TURSKA TERITORIA !!!
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То е ясно, че това е случаен инцидент. Струва ми се, че Турция върви срещу собствените си интереси, а именно създаване на независима кюрдска държава. В Ирак кюрдите на практика живеят в пълна автономия и просто нямат официално признание, като се дестабилизират Иран и Сирия, техните кюрди ще почнат да драпат за обединение с иракските си братя.
24
2
 
24
 
! Отговори
АЗЕ преди 11 години
Войната е...... НАЙ-ЛОШОТО НЕЩО !
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по тая логика Турция може да е обстрелвана от своята агентура там. Това също е възможна версия.
22
4
 
27
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Абе вие сериозно ли си мислите, че сирийската редовна армия е получила нареждане от някой да изстреля един снаряд ей така? Защо му е на Асад да прави такава чутовна глупост, никому ненужна, без никаква полза за него, която явно е предтекст за агресия срещу него и война??? Мислите ли, че е толкова ***?! Тая мина е изстреляна с цел провокация!!!!!! Друго логично обяснение няма! Ще става каквото ще става, но да не бъдем толкова елементарни...
21
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Готви въженцето,аСадисте!
20
4
 
26
 
! Отговори
Продуцент преди 11 години
Преди поне бяха креативни, когато изготвяха провокации. Дали облечени в полски униформи концлагеристи -1939г Германия, дали сащ ще атакуват собствения си кораб в Тонкинският залив - Виетнам, а сега най-обикновен минометен обстрел. Къде отидоха добрите сценаристи?
19
5
 
17
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Да включим ли, Бг-кораб---"ДРЪжКИ"...,и 3-те самолета ,друго нЕмаме?
18
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то незнам дали е трагична случайност, но пък сегашния продължителен обстрел от турска страна си е целенасочена агресия.
17
7
 
22
 
! Отговори
сириец преди 11 години
спрете турските нашественници !
16
6
 
15
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Интересно защо българските политици не се учат от руснаците и британците.Българският политик винаги е някакъв нерешителен, плах (направо страхлив), сакън да не каже нещо в защита на Родината си.Сакън да не вземе някаква твърда позиция.Само Сидеров е изключение, но и той "кляка".Тези хора сърца имат ли? Българи ли са?Или аморфни създания без собствено мислене.Въобще хора ли са?
15
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и да се успокоят временно нещата, но мир в района на Близкия изток няма да има, докато не бъде смачкана държавата Израел!
14
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
територията на туркия трябва да бъде поделена между България ,Гърция и Русия .тези територии напълно правно им принадлежат ! туркия е цирей който трябва да изчезне от тялото на света !
13
7
 
3
 
! Отговори
от Син поток преди 11 години
И нашето копче върши работа
12
11
 
13
 
! Отговори
в момента ...! преди 11 години
В момента ,с най-висок ръст в света са ---Китай и Турция !Въпросът е :Има ли Турция ИНТЕРЕС да води война ...,или има чужда намеса/както обикновено/ ?
11
7
 
15
 
! Отговори
РВСН преди 11 години
Главнокомандващият на Ракетните войски със страгегическо назначение, генерал-полковник Сергей Викторович Каракаев, бил доста изнервен днес...Едвам го спрели да не натисне големият червен бутон.
10
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-вероятно е с цел провокация и включването на дрги страни официално на страната на ислямистите.Щом е било минометен обстрел това още повече затвърждава убедеността ми.Минохвъргачката е лесен и удобен за пренасяне инструмент.Най-вероятно самите "бунтовници" са стреляли а после са натопили сирийската армия.Ако беше армията нямаше ли да бъдат снаряди или ракети?Онези другите не разполагат с такива оръжия засега.Просто театър с цел атака..
9
6
 
30
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Руснаците както винаги адекватни.Ами тези хора мислят.А тук вече се заговори за война.По принцип явно политически Русия протяга ръка на Сирия.Дано Асад да е достатъчно умен и послуша руснаците.
8
6
 
18
 
! Отговори
САЩ преди 11 години
Ние не можем да се ---ВЪЗДЪРЖАМЕ!
7
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако турците имат акъл, няма да стъпят и на 1 см. в Сирия. Тогава страната от самосебеси ще се разпадне. Но опита ли Анкара да влезе в Сирия, следват няколко неща: 1/ разделение на мюсюлманските страни по повод конфликта2/ напрежение между САЩ и Русия3/ икономически спад на Турция и отлив на инвестиции4/ засилване на мюсюлманския радикализъм в Европа, която традиционно не взема адекватна позиция по арабските въпросиПечеливши: -Израел и търговците на оръжие