Ново опрощаване на част от гръцкия дълг е неизбежно

Ангела Меркел ще се опита да не допусне това през изборната за Германия 2013 г.
Обновена: 29 окт 2012 14:51 | 29 окт 2012 13:12, Бойчо Попов
93
Ново опрощаване на част от гръцкия дълг е неизбежно
Меркел трябва да обясни на германците защо кредиът за Гърция се превърна в подарък. Снимка: Ройтерс

Всъщност звучи доста логично: Гърция страда от огромната тежест на дълга си, което прави икономическото възстановяване на страната почти невъзможно. Най-лесният начин да се помогне на страната следователно е да се опрости част от дълга. 

По подобен начин нещата се възприемат и от Тройката - групата експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), която следи напредъка на реформите в Гърция, пише германското списание Spiegel днес. 

По време на подготвителна дискусия за следващата среща на финансовите министри на еврозоната представителите на Тройката са предложили второ преструктуриране на дълга на Гърция. При първото „подстригване“ в началото на годината частните кредитори се отказаха от повече от 50% от своите претенции и по този начин опростиха на страната стотици милиарди евро. Сега се очаква да пострадат преди всичко публичните кредитори. И това ще бъдат основно членки на еврозоната, които през последните две години и половина са изплатили около 127 млрд. евро на Гърция. Заедно с помощта от МВФ сумата е дори 149 млрд. евро.

Дори и частично отписване на тези пари е болезнена мисъл особено за Германия. Правителството в Берлин вече е изпратило в Атина 34 млрд. евро – повече пари от всяка друга държава. И в нито една друга страна отпускането на помощите не бе толкова оспорвано, колкото тук. Отново и отново федералното правителство подчертаваше, че паричните потоци са под формата на заеми, които, разбира се, ще бъдат възстановени. А ако сега се окаже, че няма да се случи точно така?

Министър на финансите Волфганг Шойбле се опитва да отхвърли въпроса за намаляването на дълга като невъзможен вариант. "Не може на длъжник, който не връща задълженията си, да му се предоставят нови пари", заяви Шойбле в интервю за Deutschlandfunk. „Ограничени сме от закона да правим нещо повече от това". Но тези формални ограничения бяха пренебрегвани често от евроспасителите в миналото.

Гърция се нужда от поне 30 млрд. евро

Положението на Гърция е катастрофално. Страната е в рецесия за пета поредна година, а краят на рецесията не се вижда. Планината с дълг стана по-малка само временно с отказа на частните кредитори. През 2013 г. се очаква отново той да бъде около 180% от брутния вътрешен продукт – по-висока стойност, отколкото преди подстригването. А как съотношението на дълга се очаква да спадне до 2020 г. до залегналата в спасителните програми цел от 120% от БВП, е голяма мистерия.

Но това не е всичко - пакетът от помощи има срок до края на 2014 г. След това гръцкото правителство ще трябва да се финансира отново чрез капиталовия пазар - за експертите обаче това е безнадеждно начинание. Ето защо страната може да получи според последните предложения на Тройката две години повече време. Удължаването обаче няма да е безплатно. Според информация на Spiegel Европейската комисия и ЕЦБ очакват, че ще са необходими още 30 милиарда евро. Експертите на МВФ очакват дори заемите да са за над 38 милиарда евро.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Page Break

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
20
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Eто това е истината.Почти 15 години немски и френски банки се надпреварваха (!) да дават кредити на Гърция, а гърците нямаха нищо против. И едните, в другите наливаха пари в бездънна каца (и знаеха за това!), обаче отчитаха дейност и печалби и банкерите вземаха бонуси а гърците - пари по сметка.Еднакво виновни са и гърците и банкерите. Това е истината. Ама едните се оказаха длъжници, а другите - "излъгани".... ФАКТ.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС трябва да се закрие иили България да избяга час по-скоро от ЕС. В противен случай ГЕРБ ще принудят българите да плащат 13 и 14 пенсии на гърците и да ги издържат пожизнено, а гърците ще се присмиват.
36
1
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Ами съгласен съм.Нека поживеем и ние малко какво зле ли им е на гърците?Не им е зле!И без това България фалира отдавна.Ние реално държава нямаме щом от вън ни казват какви закони да гласуваме.Банки нямаме.АЕЦ все още имаме,ама до кога не се знае.Ние и сега сме си колония.Какво изнасяме?Хора!Е и ток малко.Валутата идва от емигрантите.Всичко внасяме.А БДЖ ще се закрие като няма пари.Ето има магистрали.Не стават за ядене,ама за пътуване стават.
35
1
 
16
 
! Отговори
Демокрация преди 11 години
Награждаваме хората, които не работят и наказваме хората, които работят. Да погледнем структурата, която имаме в по-силните западни страни. Ако работиш плащаш данъци, а ако не работиш получаваш пари. Какво означава това?
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори и да опростят 100% от дълга, Гърция ще има нужда от около 100 милиарда евро помощи всяка година. Без печатница за евро страната е обречена, защото не произвежда почти нищо и внася почти всичко от Германия като германска колония. България върви по пътя на Гърция, защото без напечатани евра и големи помощи, ще бъде принудена да закрие БДЖ, АЕЦ и икономиката си и да внася.
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Накъде отива света? Гърците са като нашите *** - не работиш получаваш пари. Германците са като нас - работиш и ти вземат пари.
32
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянко веднага да дръпне от ЕС 700 милиарда евро.Да направи заплатите да почват от 1 500 евро или 3000 лева и пенсия по-малка от 1200 лева да няма!Да си направи всички пътища и да поживеем едни 30 годинки,пък после я го има ЕС ,я го няма.А може и на нас да ни прощават така малко по малко дълговете.Писна ми от кризи и преходи все едно вървя цял живот след хан Аспарух.Да спира с мъченията и експериментите и да почваме да живеем,че свърши живота..
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека им опрощават, иначе няма да раздадът 13-та и 14-та пенсия на пенсионерите, които взимат по 400Е пенсия на месец!Мнението ми е, че ЕС трябва спешно да се оттърве от Гърция и да не я допуска пак докато не се научат да харча според възможностите си.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ ОПРОСТЕТЕ ИМ ЦЕЛИЯТ ДЪЛГ И ЗАПОЧНЕТЕ ОТНАЧАЛО БЕ ***. ДАЙТЕ ИМ ОЩЕ 300 МИЛИАРДА ОПРОСТЕТЕ ИМ ПОЛОВИНАТА И ПАК ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ИМ ДАВАТЕ ДО КАТО СТЕ ЖИВИ. ЗА ДА МОЖЕ ГЪРЧОЛЯТА ДА СИ РАЗДАВАТ 13 И 14 ЗАПЛАТА И ПО 400 ЕВРА НА ПЕНСИОНЕРИ ЗА КОЛЕДА..... АКО ТОВА БАБЕ СИ МИСЛИ ЧЕ НЯКОГА ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ГЪРЧОЛЯТА ЩЕ ИМ ВЪРНАТ ПАРИТЕ ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕ. ЩЕ ЧАКА ОТ УМРЕЛ ПИСМО И ОТ ЛУД АКЪЛ.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия ,които натикаха гърците в тая дупка /един от тях е Лемън Брадърс/,сега трябва да платят сметката.Само Леман се измъкна,но сигурно по-богат.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До анонименИ кучетата са по важни от децата! Виж какви градинки им правят.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито на Гърците! Да се надяваме, че ще похарчат част от парите у нас. Могат хората и взимат. Ние си имаме Дянков и само ни взима.
26
5
 
5
 
! Отговори
до младежкото Бсп преди 11 години
Понеже сте много *** да ви кажа, че плюсовете които получавате на коментарите ви не са от червени бабички. Просто ГЕРБ са много ограничени и това мнение споделят десните и разумни избиратели, които обикновено ползват интернет. Червени бабички, *** и мюсюлмани живеят в друг свят - вашият свят на лъжата...
25
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Те имат ПОЛИТИЦИ.Ние имаме политически противници.Имаме и мутри.И други неща имаме.И крадци,тарикати и ***,Но с разсъждения , че магистралите са по важни от децата,нямаме народ.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия прави основна грешка! Опитва се на всяка цена да запази присъствието на Гърция в ЕС, а те правят каквото си искат. Много трудно можеш да убедиш закъсалите страни да спазват финансова дисциплина като имат Гърция за пример. Испания, Португалия, Италия и като цяло цяла Южна Европа имат пълното основание да искат остъпки и за тях. На гърците беше помогнато повече от на всеки друг и е време сами да се оправят!
23
1
 
14
 
! Отговори
осъзнайте се преди 11 години
Нито са виновни гърците,че ядат баницата,нито на нас не ни е виновен друг.Ние оставихме на власт същите дето до 1989 ни ръководеха,да ни ръководят до днес,а сега се оплакваме и мрънкаме.Власт се взима с кръв и демокрация се брани заедно от всички.Докато ни разделят и всеки протестира за собствения си проблем и не се подкрепяме ще е така,че и по-зле!Само по форуми и мрънкане по телевизията не става!Свободата иска жертви и е скъпа!Най-скъпото нещо на този свят е свободата!
22
8
 
6
 
! Отговори
Антипатер Менандер преди 11 години
Германиа е велика страна, но не е по велика от Еллада....Затова--както ни дължат 80 милиарда евро за репарациите на Крит и ГРЪЦКА МАКЕДОНИА...аз уважавам германеца---но да бъде коректен и точенн и да си плати за зулумите...А от Вулгариа сме си взели всичкото--и пари и стоки--за 30 години--от 1945 до 1975 сте плащали пък вие--вулгаро-славяни.
21
1
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Каква примка?Опрощават им всички стари заеми,после им дават нови,за които знаят,че след 10г. пак ще опростят.А гърците продължават да получават по-големи заплати от германците.
20
1
 
21
 
! Отговори
НЕ Е ЧЕСТНО преди 11 години
ЯЛИ ПИЛИ И НАКРАЯ НЕПЛАТИЛИ. ЗАЩО ЕС ОПРОЩАВА НА ТАКИВА ДЕТО НЕ РАБОТЯТ ПАРИ , А НА НАС КОИТО СМЕ "ОТЛИЧНИЦИ" (СПОРЕД БОКО И ДЯНКОВ) И ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ НЕ НИ ОПРОСТИ ИЛИ ДА НИ ДАДЕ?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
merkel = pari kato vestnici, ama samo za gyrciq. za nas (ili koito i da bilo drug v es) zashto nqma,a?