БЕХ дължи 70 млн. на Газпром, ако каже "не" на "Южен поток"

Сумата ще е връщане на предоставената отстъпка от цената на газа
Обновена: 9 ное 2012 14:38 | 9 ное 2012 14:11,
31
БЕХ дължи 70 млн. на Газпром, ако каже "не" на "Южен поток"
Министърът на икономиката Делян Добрев. Снимка: БТА

Ако Българският енергиен холдинг (БЕХ) не приеме окончателно инвестиционно решение за участието на България в изграждането на проекта "Южен поток" до 15 ноември 2012 г., дружеството ще дължи на "Газпром" сумата от 70 млн. долара. Сумата представлява връщане на предоставената отстъпка от цената на газа, която вече е договорена.

Това гласи текст от протокола между БЕХ и „Газпром“, подписан в края на август, цитиран от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на последното заседание на правителството тази сряда, става ясно от стенограмата от заседанието, публикувана на сайта на Министерски съвет.

"Тъй като се чуха спекулации защо нашият газопровод е по-скъп от сръбския, тук следва да обърна внимание, че дължината на българското трасе с лупингите е почти два пъти по-голяма от дължината на сръбското трасе, имаме много повече съоръжения като измервателни станции, компресорни станции, отколкото сръбският вариант. И това е изчисление на проектанта. След провеждане на процедурите сумата за строителство може да излезе съвсем различна", коментира Добрев по време на заседанието.

Още по темата
В тази връзка икономическият министър допълнил, че преди около две седмици Сърбия е взела окончателното си инвестиционно решение за проекта "Южен поток", а Унгария – преди седмица.

По думите на ресорния министър посещението на председателя на Управителния съвет на руския газов гигант Алексей Милер, първоначално планирано за днес 9 ноември, което беше представено като подписване на договор за изграждане на "Южен поток", всъщност представлява взимане на окончателно инвестиционно решение за строежа на газопровода от страна на България. Визитата на Милер и разговорите по темата все пак бяха отложени заради обявения траур поради кончината на патриарх Максим.

Припомняме, че вчера стана ясно, че трасето на газопровода ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система.

В четвъртък  Добрев посочи, че ползите от "Южен поток" за България са многостранни и изтъкна приходите от транзита на газ, които ще получава страната ни, както и разкриването на нови работни места. Той потвърди и стойността на инвестицията в проекта, която ще бъде над 3 млрд. евро.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Южен потокгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 11 години
Тази жалка калинка е достоен представител на тиквичките. Какво е учил, какво знае та се е засилил да извива ръцете на Русия? Боже, няма ли да ни избавиш от тези безмозъчници или ние трябва да ги изметем?
18
0
 
3
 
! Отговори
Надупен политик преди 11 години
Нашето естествено състояние е стойка партер , надупени , а какво ще лъжат по медиите няма значение.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напишете в Гугъл - Дългове и мегапроекти в България - Ще видите розовото бъдеще .......
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия джуки какво могат ...
15
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много червени пенсионери са се изходили тука!***!
14
2
 
1
 
! Отговори
до стършел преди 11 години
И какво искаш от него за посочените фирми?Нима той ги е докарал до това състояние.Лъжец може да наречеш себе си защото за Кърджали особено виж кой е собственик там и кога е харизана на същия този комбинат.Тези "саги" както ги наричаш ги забъркаха твоите любимци които са написани в пост 16.
13
0
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
До 16. И как стигна до това заключение? От сагите с ВМЗ Сопот, ОЦК Кърджали и т.н. Защото за мен си е един лъжец както и другите, които си изброил. Кажи ми едно нещо което е направил за да защити Държавните интереси?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
70 милиона долара + 1 милиард долара за АЕЦ и лихвите продължават да се трупат.
11
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Делянчо е много по-кадърен министър от взетите заедно Р.Овч., П.Димитров и Трайчо, но много късно се сети ББ за него.
10
1
 
12
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Истината е че пак ни направиха на маймуни. Делянчо щял да преговаря за цената на газта по новия договор а Газпром казаха, че тя е отдавна е уточнена. Договорили отстъпка от 11 % ама си замълчаха, че това е обвързано със строителството на южен поток. Да не говорим затова че дума не обелват дали ще има посредници при доставката след подписването на новия договор или не. Затова в Австрия газта ще е близо два пъти по-евтина отколкото у нас .
9
0
 
18
 
! Отговори
буркана преди 11 години
Джукичка мамина, остават има - няма 40 дни до изтичането на сега действащия договор за доставка на газ. Ама знай, че отсреща не седят умствено изостанали индивиди завършили аграрен техникум в Горно Нанадолнище. Ти вземи преговаряй в последния момент и се чуди после защо лошите руснаци ти искали "най-високата цена в Европа". Което даже не е вярно, обаче е много модерно да се повтарят като папагал заучени фрази, защото така ти изнася.
8
0
 
22
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Виждате ли сега къде била уловката - на ви намаление на цената на газта - умопомрачителните 0.60 стотинки /ако помните там някъде намалиха цената/, обаче "Южен поток". Това не е издействано намаление недорасляк, това е извиване на ръце, падане на колене, а на всичкото отгоре оня слабоумния се репчеше на Русия, та съвсем да ни го наврат.
7
1
 
18
 
! Отговори
666 преди 11 години
"Визитата на Милер и разговорите по темата все пак бяха отложени заради обявения траур поради *** на патриарх Максим."ЗАЩО ЗАРАДИ СЪЩИЯ ТОЗИ ТРАУР НЕ СА ОТЛОЖЕНИ ВИЗИТИТЕ НА ШЕФА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА ХОЙЕР ???!!!За Путин е ясно, че не дойде защото се уплаши, че ще бъде НАПЛЯСКАН от Дянков.както са тръгнали нещата , без договор с Газпром ни очаква Жанвиденова зима.
6
0
 
15
 
! Отговори
и сега преди 11 години
Добре и тука се насрахте, има ли къде още, за какво възнамерявате да преговаряте, та да сме си подготвени!
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми да пратим др.Р.Овч. да води преговорите, нали е спец. Преди успя да удвои цената на газа, сега ще има възможност поне да я утрои.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде пак на натакова, вместо ние тях. Ама то вече взе да ни става навик - руския като го видим и по дефоут смъкваме гащите....
3
1
 
14
 
! Отговори
газпром преди 11 години
А сега да видим кой кого ще пляска...След маймунските изцепки на тиквата и Дянкофф, май ни чака студена зима...
2
0
 
8
 
! Отговори
Гошко хубавеца преди 11 години
До анонимния от 2-пост.Колега как можеш да говориш за провали в кабинета -Борисов.*** то такова ,,животно има ли въобще,,?А сега ,де провали.Бре ,ти как го измисли?
1
2
 
22
 
! Отговори
аман! преди 11 години
Ега и преговорите, значи! *** продажни! Голяма я снесоха пак!