Строителството на "Южен поток" ще струва ?16 млрд.

Точната стойност ще е ясна в средата на 2013 г., съобщи шеф в Газпром
8 ное 2012 22:06, Елка Василева
15
Строителството на "Южен поток" ще струва  ?16 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Стойността на строителството на газопровода „Южен поток“ се оценява на 16 милиарда евро. Това заяви първият заместник-началник на департамента по управление на проектите в Газпром Алексей Серебряков, съобщи руската телевизия „Вести“.
   
Точната стойност ще стане известна след приключване на търговете в средата на 2013 година. Засега стойността на строителството на морския участък от газопровода се оценява на 10 милиарда евро, а сухопътните участъци в Европа - на 6 милиарда евро.

Засега Газпром е преустановил работа по създаване на съвместни предприятия за строителството на газопровода с Австрия и Гърция.

Още по темата

Газпром и италианската компания Eni планират да подпишат окончателното инвестиционно решение за „Южен поток“ идната седмица.

Началото на строителството е планирано за 7 декември.

Окончателните инвестиционни решения за строителството на газопровода в България и в Словения се очаква да бъдат подписани до 15 ноември, посочва „Вести“.

През декември 2011 г. Владимир Путин, който тогава беше премиер на Русия, възложи на Газпром да ускори началото на строителството на „Южен поток“. През януари 2012 г. председателят на управителния съвет на Газпром Алексей Милер утвърди подробен план за строителството на морския участък от газопровода. През април 2012 г. чуждите партньори на Газпром окончателно влязоха в проектната компания  South Stream Transport AG. Първите доставки на газ по този газопровод се планират за 2015 г.

През България ще минава северното разклонение на газопровода, което ще продължава към Сърбия и Австрия. Морският участък на „Южен поток“ ще премине по дъното на Черно море от компресорната станция „Руская“ на руския бряг до Варна.

Общата дължина на черноморския участък на газопровода ще е около 900 км, а проектната мощност – 62 милиарда куб. м. газ годишно, припомня руската телевизия .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Абе тя лихвата паднала ама никой нищо нито чу нито видя нито мириса по условията с които Дянков набичи два милиарда нови дългове, защото с тия пари все още не са платени старите ,само се обещава, а както са доказали Герберите , като ти кажат добър ден първо погледни дали грее слънцето , така не се знае до края на годината вместо да покрият плащанията по дълга да не потънат някое дълбоко пожарникарско джобче. По лицемерни и крадливи лъжци България не е имала за управници
11
3
 
7
 
! Отговори
газпром преди 11 години
Стига елементарни лъжи!! Руснаците ни продават газа на границата за 330 дол./1000куб. м. което е една средна цена за Европа. Питайте Тикваря, как се стига до крайната цена от 600 дол. на която Булгаргаз го продава на нас!! Същото му каза и Путин при посещението си , а Тиквата гледаше като нас.ан. Нали тогава обеща да провери и да разкара посредниците - какво направи?! Само повтаря като *** всеки ден, как всички са му виновни и всички му пречат!
10
3
 
3
 
! Отговори
Аман от ГЕРБ преди 11 години
Герберастите отново ни прецакват ...
9
2
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Най-добре с тези никакви бизнес отношения да нямаме,но щом сме решили това да минава през България,трябва да съобразим няколко неща.НИКАКВИ акции в руско дружество;НИКАКВИ общи проекти(още повече като младши партньор);НИКАКВИ обвързаности тръби-цени.На тези никакво доверие не може да се има,те договорите за нищо ги нямат и всичката им работа е нескопосана политика и жалка пропаганда.Тръбите тук са наши;те казват за колко ни продават и ТОГАВА ние казваме колко искаме за преноса.Разбирате ме .
8
1
 
9
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Само, че от Газпром казаха още, че цената на газта е отдавна договорена а Делянчо откровено ни лъже, че ще договаряме по-големи отстъпки. А за посредниците при доставките никой не обелва и дума.
7
3
 
4
 
! Отговори
Това се те, ГЕРБ преди 11 години
Стига сте плюли по Русия. Тя си гледа интереса и това е за пример. Ами нашите папуняци, дето си вирят опашката за щяло и нещяло, те какво са? Чисто пародия на управници. Никакво самостоятелно, независимо мислене. Те са майкопродавците, а не чужденците, които си гледат интереса. Правилно се отбеляза, една АЕЦ от 8 милиарда струва повече от 16 милиарда. Дето се казва:"Вашата терца, господин началник, уби моето петдесет".
6
4
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
Батков:БСП СПИНозните *** са налазили форума и лакомо лапат ли лапат герберски патки. Аман от тия гнусни *** ей Богу!
5
6
 
4
 
! Отговори
хахахах преди 11 години
ГЕЙБЕРИИИИИИИИИИИИИИ прости,за интереса на болшевиките ще плащате 16 млрд,за нещо дето не е наше,а за нашия-АЕЦ белене ,БЪЛГАРСКИЯ с ДЪРЖАВНО участие,не може да се намерят 8 МЛРД???????????
4
2
 
13
 
! Отговори
сметката преди 11 години
Значи газта ще минава през газопровод за 16 милиарда и ще го продават Руснаците в Австрия за 300 Евро за 1000 куб. м. А на нас дето сме на половината от газопровода ни го продават за 500 Евро. Егати сметката, егати и братството, егати и външната политика дето имаме. Ха Наздраве, Дянков!!!Каква конкурентна икономика може да имаме след като плащаме два пъти повече за суровини и ресурси.
3
5
 
12
 
! Отговори
газпром преди 11 години
Ами то не е задължително да минава през България бе, и Румъния и Турция с радост ще приемат да мине през тях, пък ние ще си останем напълно независими от всички - на свещи!!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен1Трябва и на това да си доволен,можеше и звездообразен да бъде.
1
2
 
8
 
! Отговори
промгЪз преди 11 години
каквото и да правим, ще сме от прекараните, защото сме безгласна буква