Заложническа драма в Алжир - ислямисти държат 41 чужденци

Терористите искат армията, обкръжила района, да се оттегли
Обновена: 17 яну 2013 14:51 | 17 яну 2013 12:31, Елка Василева
30
Заложническа драма в Алжир - ислямисти държат 41 чужденци
Ислямисти нападнаха газово находище в Алжир и взеха заложници. Снимка: БТА

Ислямисти, свързани с Ал Кайда, държат 41 чужденци и 150 местни работници за заложници в източната част на Алжир. Силите на реда от вчера са обкръжили обекта, в който се разиграва драмата.

Трима от чуждите заложници поискаха алжирската армия да се изтегли от района, предаде Франс прес. Един британец, един ирландец и един японец, представящи се като трима от заложниците, отправиха искането един след друг по катарската телевизия Ал Джазира.

Тримата мъже говориха по телефона. Кадри, на които се вижда как те отправят призивите, не бяха излъчени. Един след друг те поискаха от алжирските сили да престанат да стрелят по обекта, за да подпомогнат по този начин воденето на преговорите с похитителите и да спасят живота на заложниците.

Още по темата

Думите на тримата чужденци бяха превеждани симултанно на арабски. Те подчертаха, че говорят по искане на един от похитителите, представен с псевдонима Абу ал Бараа. Преди това той лично говори по катарската медия и заяви, че алжирската армия трябва да се изтегли, за да започнат преговори за съдбата на заложниците.

Ислямистките бойци са принудили някои от заложниците да си сложат колани с експлозиви, предаде междувременно Ройтерс, като се позова на френска телевизия, разговаряла с един от похитените.

Телевизия "Франс 24" съобщи, че в телефонен разговор снощи един от заложниците е казал, че похитителите са тежко въоръжени и са заплашили да взривят съоръжението за добив на природен газ, ако алжирската армия се опита да освободи пленниците. "Те нападнаха двата обекта едновременно. Влязоха и щом се съмна, събраха всички", каза мъжът, който звучеше спокойно, в единствената част от разговора, излъчена от "Франс 24". Медията заяви, че няма как да определи дали човекът, с когото е разговаряла, е казал това под натиск.

Представител на алжирските сили за сигурност заяви, че правителството води преговори със САЩ и Франция за международни сили, които да помогнат за решаване на заложническата криза, предаде Асошиейтед прес.

Алжирски представители са се свързали със старейшини на алжирски туарегски племена, за които се предполага, че имат тесни връзки с ислямистите, свързани с Ал Кайда. Алжирското правителство се надява, че туарегите ще помогнат за започване на преговори за разрешаване на кризата.

Въоръжени бойци щурмуваха газовото находище и жилищата на работници вчера преди разсъмване и ислямистка групировка заяви, че държи 41 чужденци, включително американци, японци и европейци в Тигантурин, в Сахара.

При нападението свързаните с Ал Кайда ислямски екстремисти убиха двама специалисти - британец и алжирец и раниха други двама - британци и норвежец. Сред заложниците са граждани на девет държави – САЩ, Норвегия, Великобритания, Япония, Франция, Австрия, Ирландия, Филипините и Малайзия.

Представител на терористите от неизвестната преди алжирска групировка "Подписалите се с кръв" заяви, че петима от заложниците се пазят на самия обект, а останалите - в "комплекса за гости". Той съобщи, че тези сгради са минирани и чужденците ще бъдат убити при евентуален щурм. Междувременно се появиха съобщения, че терористите постепенно освобождават заложниците алжирци.

Терористите поискаха Алжир да отмени разрешението, което даде на Франция да използва въздушното му пространство за операцията в Мали, а също така да пусне от затвора 100 техни сподвижници, осъдени за въоръжена противодържавна дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Musulmanite bili dobrichki, ne iskali nishto, samo da si izpoviadvat religiata. I kakva e tehnata religia? Omraza kum vsichko progresivno i hristiansko. I tuk v BG-to se praviat na mirni no iskat edno, Musulmanska durjava i Sheriat. Eto zashto, da ne se razreshavat poveche djamii, koito e radikalen, da se hvashta za gushata i shut v zadnika v Arbskia sviat, tam da se guzi na negovia allah. Niama po-gadno pleme ot musulmanite!!!Koito im e ial poparata znae. Nikakva tolerantnsot kum tezi urodi.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24 ти защо не копаеш бе
16
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
те тия си нямат и идея какъв си го вкараха с тази ,, арабска пролет ,, ... запада имам предвид
15
0
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
за американците това е добре дошло, криза е и трябва да се изкарат пари, а търговията с оръжие е от най-печелившите бизнеси
14
0
 
1
 
! Отговори
MISLA SI преди 11 години
PRAVILATA , PRAVILATA I ZAKONITE . GLEDAITE KOI GI PI6E I KAK DOV4ERA6NI NARODHI GEROI DNES SA TERORISTI. KOI OPREDELI " NAGLITE" 4E BILI NAGLI . NAGLITE OT PARLAMENTA I PRAVITELSTVOTO , PROKURATURATA . TE SA DARJAVATA , NE VIE . VAS NIKOI NE VI PITA TE GOVORIAT OT VA6E IME . DO DENIA DOKATO NE IM OTNEMETE DUMATA . NA IZBORI . AKO NE VI HARESVA , REVOLUCII
13
2
 
0
 
! Отговори
бяй иван преди 11 години
кога френските войници ще дойдат и на балканите да направят едно прочистване
12
0
 
2
 
! Отговори
Цъки преди 11 години
Странно нещо е западната демокрация! В Сирия на същите тия им наливат пари, стингъри, лае пропагандата денонощно, че са народа на Сирия, като че ли в армията на Асад служи народът на Джибути! В Мали, Афганистан и Алжир обаче пак същите са лоши ислямисти и ще ги убиваме!Гледайте къде се набутахме, кои са ни съюзниците и какъв морал ни проповядват!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DOBRE TE SA TERORISTI,NO FRANCUZITE KAKVI SA KAKUV K... TARSQT TAM NA HILQDI KILOMETRA OT FRANCIA,SIGURNO OT SAMOLETITE PUSKAT NE BOMBI A HLQB
10
0
 
4
 
! Отговори
Крив макарон преди 11 години
Към англо-хамериканнците: Ха сега яжте си помията, която сами забъркахте...Живота ви в Африка ще стане ад...
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14 леко чак слюнки се разхвърчаха, повече ти харесваше на теб Кадафито , как хубаво и хуманно се отнасяше с нашите сестри.
8
0
 
2
 
! Отговори
До 9. преди 11 години
9. На теририста - не му пука дали ще убие невинни хора като взриви нещо или убива заложници или деца . Та няма нужда да ни казвате от чия гледна точка ..
7
0
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
ОТ 12:... за справка сигурен съм, че знаеш защо Априлското Въстание е избухнало по-рнао от планираното! Тогава ще разбереш с какво се отличават истинските борци за свобода и терористите :)...
6
1
 
0
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
До 9:Съгласен съм, че има и подобни случаи, с подобни личности, както в Тибет, Кюрдска област и в много други, но конкретно за тези дето нямат грам морал и приемат жените си за вещи, самовзривяват се отвличат чужденци за да изнудват и взривяват без да им пука не мисля, че са нещо друго от терористи, щото точно това си е терор спрямо обикновените хора. Що се отнася до примера ти, разбирам те, но все пак знаеш, че Левски или който и да е друг от останалите е правел нещо подобно за справка........
5
0
 
2
 
! Отговори
? преди 11 години
Казаха , че са от Либия , преминали в Алжир.Може да са същите дето взривиха Американското посолство?То за това и лидери от Мали се изказаха , че е прехвърлено оръжие от Либия в Северната част на Мали и с война проблема ще се развие , като в Авганистан .
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не забравяйте - Ислямът е религия на мира.Тези хора не са взети за заложници насилствено, а са били учтиво помолени да седят с вдигнати ръце, докато миролюбиви младежи с маски ги държат под прицел с букети цветя (които малко причличат на автомати, но не са).
3
2
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
А бе ей бълхите по долу... терорист е човек, който използва методи от сорта на това да взривява сгради, да взема заложници и по този начин да изнудва, да застрашава живота на другите без да му дреме на папалюгата!!! Много сте ми интересни като почнете да защитавате чуждата черга, ама се радвайте, че сте от силната страна щото иначе дупе да ви е яко!!! И какво го намесвате Левски не ми е ясно!!!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понякога са революционери понякога са терористи, зависи кои са удобното на САЩ правителство.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ НЕ БЯХА ЛИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ..А СЕГА ПАК СТАНАХА ТЕРОРИСТИ-ДЖИХАДИСТИ...ЧУДНО,ЧУДНО....!!!!