Волгоград отново ще се казва Сталинград

Промяната в името ще е само за празниците – за шест дни
31 яну 2013 20:27, Бойчо Попов
189
Волгоград отново ще се казва Сталинград
Снимка: Ройтерс

70 години след битката при Сталинград, при която Червената армия побеждава германските войски, преименуваният на Волгоград милионен град отново ще носи старото си, но и спорно име.

Местният парламент се съгласи да връща периодично бившето име в чест на 70-та годишнина от победата на Червената армия над нацистките сили, съобщи AFP.

Представителите в местния парламент гласуваха предложение на ветерани името Сталинград да се използва на редица празници, в това число на 2-и февруари - деня, в който нацистите се предават на съветските части и 9 май - Деня на победата.

Решението било "основано на голям брой молби от участници във Втората световна война", обяснява депутатът Сергей Забеднов, цитиран от пресслужбата на градския парламент.

Заради победата на Червената армия над войниците на Хитлер съветският диктатор Йосиф Сталин (1879-1953) се чества 60 години след смъртта му от по-голямата част от руското население. Експерти критикуват, че комунистическия терор на Сталин срещу собствените сънародници остава на фонов режим. Историците го обвиняват за смъртта на милиони хора. В битката при Сталинград най-малко 700 000 руски и немски войници губят живота си.

Комисарят по правата на човека Владимир Лукин критикува остро решението. "Това е обида за умрелите при Сталинград. Разбира се, те заслужават почит, но не в тази форма“, цитира агенция Интерфакс Лукин. Роденият във Волгоград професор по философия Александър Стрисов казва: "Руското общество не е готово за промяна на името". В същото време той подчертава, че Сталинград има огромно значение за Русия. "Името напомня за един общ успех", казва той.

Комунистите многократно настояват за постоянно връщане на старото име на града. Една инициатива внесе в Кремъл 50 000 подписа от поддръжници на идеята. По-голямата част от руснаците обаче са против. В проучване, проведено от института Lewada от есента на 2012 г. 60% от руснаците са против такова решение, а само 18% биха го подкрепили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
15
 
! Отговори
Слава на Русия! преди 11 години
Русия е велика! Слава на нашите освободители!
84
0
 
15
 
! Отговори
Велико събитие! преди 11 години
200 дни боевенад 10 милиона участници2 милиона жертви ( по 1 млн от всяка страна)Най-великата битка в човешката история!
83
0
 
5
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Тая статия сякаш е писана от инфантилен *** - нацистите се предават на съветските части, войниците на Хитлер, и прочие дрънканици...Целият вермахт изкарахте нацисти, я го карайте по-полека! Те и СС подразделенията не са били изцяло от нацисти, вие армията изкарахте такава! Нацист означава, буквално - член на НСДАП, управляващата в това време партия в Германия! Все едно да кажете, че цялата Червена армия е съставена от болшевики, същата работа!
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все се сещам за разни Чудомирови герои като ви чета коментарите...
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И много ясно, че няма да дължиш нищо на руснаците - като един истински българин, ти би се поинтересувал само от дребната сметка - победата на банановото царство България на страната на режим, отречен от целия бял (че и цветен) свят. Не е учудващо, че никой не бръсне България за слива, предвид историческото й наследство да се съюзява на два пъти с урунгелите на Европа.
80
0
 
3
 
! Отговори
Баш Майстора преди 11 години
До 126Хахахаха това определение за европеец, че било политическа ориентация ми прилича повече на сексуална ориентация. И то обратна!Хахахахахаха
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ами идете в Русия и живейте като скотове."Т.е. животът на "***" в Русия е скотски. Което можеше и да бъде забавно някъде около 1992, но вече не е (то и тогава не беше). Иначе "европеец" не е идентичност, а е състояние на духа - защото истинският образован "европеец" всъщност почита Сталинградския подвиг, за разлика от престорения, фалшив европеец, какъвто си ти. Дори има станция на парижкото метро, която се казва "Сталинград" - нещо немислимо за населената с инфантили България.
78
1
 
4
 
! Отговори
ovidiu преди 11 години
Аз предлагам на 9 септември да прекръстим Варна на Сталин за 10 дни,както са го били прекръстили наще"велики"държавници през 50-те.......
77
14
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Аз не дължа нищо нито на руснаците, нито на техните мъртви. Как се гавря, като не им лижа .... ли?
76
3
 
1
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Би ли бил така добър да ми посочиш къде наричам цял народ "скотове"? Идентичността "европеец" е нещо, което се придобива, това е политическа ориентация, не виждам противоречие. А може би мислиш, че България географски не е в Европа и българите ментално не са европейци?
75
1
 
13
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
До EU ситизън, руснаците не си повдигат самочувствието(те си го имат), просто почитат паметта на мъртвите, благодарение на които, ти днес можеш да се ГАВРИШ с подвига им.
74
7
 
0
 
! Отговори
до Зигмунд Фройд преди 11 години
За образованието си имам дипломи, а ако смяташ, че не съм мислещ, може да ме обориш...
73
2
 
5
 
! Отговори
До EU citizen преди 11 години
Нямам нужда да намирам кусури на човек, който нарича цял народ "скотове" и навярно компенсира липси като счита себе си за "европеец", т.е. придобил идентичност, която поначало не е имал. Такъв човек сам по себе си е кусур. :)
72
0
 
8
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
До EU citizenКогато един самец твърди за себе си, че е "добре образован, мислещ...", то той определено не знае, че тези оценки се дават от други хора...Харчи си европейската заплата със здраве, но не се обаждай неподготвен, излагаш се.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти сигурно си партиен член. Там ги подбираха с такова чувство за хумор...
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При условие, че 80% от германската армия е била ангажирана на "Източния фронт" и е била бита като *** на гей парад, че 1-но милионната елитна квантунска армия е разбита за 2 седмици и е освободена територия голяма колкото Европа, не е честно краварите да си присвояват победата
69
0
 
0
 
! Отговори
До 117 преди 11 години
Много малък, бе. Сигурно си и стерилен. :)
68
0
 
0
 
! Отговори
до 115 преди 11 години
Ми ако искаш имам един 9 мм и ще те пратя при майка ми...
67
12
 
0
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Съжалявам, аз говоря от позицията на човек с висока по европейските стандарти заплата. Добре образован, мислещ, от добро семейство... Какъв кусур ми намираш?
66
0
 
0
 
! Отговори
До 111 преди 11 години
Ми чета за българските, пък пиша за руските. Грешката си е грешка, но на твоята майка ... повече ми харесва. :)))