Волгоград отново ще се казва Сталинград

Промяната в името ще е само за празниците – за шест дни
31 яну 2013 20:27, Бойчо Попов
189
Волгоград отново ще се казва Сталинград
Снимка: Ройтерс

70 години след битката при Сталинград, при която Червената армия побеждава германските войски, преименуваният на Волгоград милионен град отново ще носи старото си, но и спорно име.

Местният парламент се съгласи да връща периодично бившето име в чест на 70-та годишнина от победата на Червената армия над нацистките сили, съобщи AFP.

Представителите в местния парламент гласуваха предложение на ветерани името Сталинград да се използва на редица празници, в това число на 2-и февруари - деня, в който нацистите се предават на съветските части и 9 май - Деня на победата.

Решението било "основано на голям брой молби от участници във Втората световна война", обяснява депутатът Сергей Забеднов, цитиран от пресслужбата на градския парламент.

Заради победата на Червената армия над войниците на Хитлер съветският диктатор Йосиф Сталин (1879-1953) се чества 60 години след смъртта му от по-голямата част от руското население. Експерти критикуват, че комунистическия терор на Сталин срещу собствените сънародници остава на фонов режим. Историците го обвиняват за смъртта на милиони хора. В битката при Сталинград най-малко 700 000 руски и немски войници губят живота си.

Комисарят по правата на човека Владимир Лукин критикува остро решението. "Това е обида за умрелите при Сталинград. Разбира се, те заслужават почит, но не в тази форма“, цитира агенция Интерфакс Лукин. Роденият във Волгоград професор по философия Александър Стрисов казва: "Руското общество не е готово за промяна на името". В същото време той подчертава, че Сталинград има огромно значение за Русия. "Името напомня за един общ успех", казва той.

Комунистите многократно настояват за постоянно връщане на старото име на града. Една инициатива внесе в Кремъл 50 000 подписа от поддръжници на идеята. По-голямата част от руснаците обаче са против. В проучване, проведено от института Lewada от есента на 2012 г. 60% от руснаците са против такова решение, а само 18% биха го подкрепили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
До За сведение:Ти луд ли си, бе?На, чети!"The Diesel model V-2 (Russian: В-2, German Transliteration: W-2) was a Soviet diesel tank V-12 engine designed at the Kharkiv Locomotive Factory by Konstantin Chelpan and his team. It is found on the BT-7M (BT-8), T-34, KV, IS and IS-10 (T-10) tanks, and by extension, the vehicles based on them, such as the SU-85 and SU-100 tanks destroyers based on the T-34 and the ISU-122 and ISU-152 self-propelled guns based on the IS-2. Throughout its production l
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лаз-5, Лаз-7...------------------ А ти що не вървиш на майка си у ...., бе разбирач?
63
2
 
5
 
! Отговори
EU Citizen ? преди 11 години
Интересно е, че руските "скотове" имат по-високи заплати от българите "европейски граждани". И всъщност живеят доста по-добре. Пък това за преименуването - трябва ли да се смеем на новозеландците, че покрай премиерата на "Хобит" си преименуваха столицата за няколко дена на "Средната земя" ? Хората просто имат по-разчупено мислене. За разлика от заседналите в 1993 година българи.
62
2
 
0
 
! Отговори
suhoi преди 11 години
bratushki-tova shte si i ostane
61
14
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Не е ли смешен факта, че на *** им се налага да връщат стари имена за по две седмици, за да си повдигнат самочувствието? Там, където са плюли, ще лижат и после пак все едно нищо не е билои. Само това трябва да ви говори нещо, но вие сте коне с капаци. Не Германия си купува скоростни влакове от Русия, а Путин купува влак-стрела Сименс и се вози на Мерцедес 600 Пулман. Смешници... Ами идете в Русия и живейте като скотове.
60
1
 
1
 
! Отговори
истината преди 11 години
който иска да знае истината за историята и бъдещето може да ги намери в черновата на новия световен ред"Екстернализация на Йерархията"_Бейли,"Световен ционизъм" _Радишевски и разбира се нашето верую"Нов Завет"на Господ Исус Христос.Който има уши да слуша.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Относно американските помощи: en(точка)wikipedia(точка)org wiki Lend-leaseПосле сравнете цифрите с произведените МиГ-3, Як-7, Як-9, Лаз-5, Лаз-7, ЛаГГ-3, Т-34, КВ-1, ИС-1, ИС-2 и всяко друго оборудване, което идва наум. Подарените от САЩ и Великобритания машини са незначителна бройка на фона на съветските. Още малко ще кажете, че Т-34 са американски :)
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TA ONIA DETO E V KREMAL DA NE MISLITE 6E SE KAZVA PUTIN . LAJETE SE , ISTINSKOTO MU IME E STALIN
57
3
 
4
 
! Отговори
До 94 преди 11 години
Германия и пет пъти по-висок брутен вътрешен продукт да има, пак не може и да си мечтае за политическото влияние на Русия. Историческият провал в случая е Германия - от империя се срива до 45 години марионетна държава и днес културно размита част от Европейския съюз. И още една добавка - следващата студена война няма да е между немци и китайци.
56
0
 
0
 
! Отговори
До 94 преди 11 години
Къде ги гледаш тия факти бе, по ППС са почти еднакви
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съветската армия постига абсолютно всичките си цели, докато германската се проваля във всяко едно отношение.------------------- Ами ако гледаме така на нещата, факта, че днеска Германия има два пъти по-голям брутен продукт от Русия трябва да означава, че руснаците са се провалили исторически.
54
1
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 11 години
Хахахах, откъде го цитираш тоз Жуков бе, пич :) По целия Ленд-Лийз американците доставят 11 400 самолета на СССР. Само съветските Ил-2 във войната са били повече от 36 000. Десантът в Нормандия само отклонява вниманието на немците и ускорява краха им - не е случайно, че в Берлин се бият съветски и немски войски, а не съветски и американски. :)
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой бездарен олигофреничен комунист е преписал статията!? Абе, нали ви е любима страна и любим език! Ми, научете го бе *** червени!
52
1
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 11 години
Военното изкуство няма нищо общо с жертвите - то се отнася до това какви са тактическите, а после и стратегическите цели и как те се постигат. Съветската армия постига абсолютно всичките си цели, докато германската се проваля във всяко едно отношение. Дали целите се постигат с малко или много жертви е отделен въпрос. СССР дава много повече жертви, защото времето за подготовка на съветския войник е доста по-кратко от това на немския.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли Банкя да се кръсти Бокоград ?
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съветското военно изкуство е много по-напреднало от това на всички останали страни.--------------- И сигурно "взети заедно"? И как тогава жертвите са 1:4 в полза на германците?
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За всички, които твърдят, че зимата и Запада са помогнали на руснаците: -Преди, по време на и след войната, СССР разполага с повече и по-качествени танкове и самолети от всички останали държави по света, взети заедно; -Съветското военно изкуство е много по-напреднало от това на всички останали страни. Германия разчита на единия блицкриг, а СССР има цялостна доктрина за отбрана и нападение.-Руската промишленост е с 10 години по-напред от немската по това време.Уверете се сами: google.
48
1
 
7
 
! Отговори
Историк - продълж. преди 11 години
...нито един български войник не е излезнал! Светили са му маслото, и слава Богу! Щяха да загинат 50-60-хиляди български момчета. А тук едно идиотче пише за нефтени кладенци в Сибир! Неофашистите също трябва да бъдат мачкани. Прочетете чл.108 от Наказателния кодекс!
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
главата ми е чугунена. ако не беше такава, сега нямаше да ми пишеш, нямаше да си дори сперматозоид, нито яйцеклетка------------------- Ами я кажи това брилянтно съждение с коя гънка на професорския си мозък го роди?
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре, че на дядо ти и баба ти главите също бяхя чугунени, та оцеляхме и създадохме прекрасни хора като теб.---------------- ... сплескан, на баба ми и дядо ми главите не бяха чугунени. Баба ми ми е казвала, че сме под руско робство, а дядо ми - че комунисти са били най-мързеливите хора в селото. А ти ако щеш *** да лижеш ... на "братушките"