Чехия се обезпокои за отнетия лиценз на CEZ

Ситуацията е много тревожна, заяви чешки министър
Обновена: 19 фев 2013 19:32 | 19 фев 2013 19:25, Бойчо Попов
153
Чехия се обезпокои за отнетия  лиценз на CEZ
Снимка: Reuters
След като по-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС, по-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.
 
Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

„За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че лицензът на CEZ ще бъде отнет след националните протести срещу по-високите цени на електроенергията, припомня Ройтерс.
 
Междувременно акциите на CEZ поевтиняха почти до най-ниското си равнище от над четири години, след като България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, информира Bloomberg.

Котировките на книжата спаднаха с цели 2,2 процента до 602,5 крони, на най-ниското равнище за една търговска сесия след октомври 2008 година.

Още международни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
43
 
11
 
! Отговори
аз до 115 преди 11 години
Българинът е само и единствено *** и ***, изтрещял от беднотия хитър петър който няма понятие колко ток харчи, краде от съседите и накрая има нахалството да не иска да си плати консумираната енергия която първоначално не е сметнал колко ще му струва.
105
0
 
16
 
! Отговори
Големия удушвач преди 11 години
Не разбра ли, че нищо няма да се плаща.Те нарушиха договорите. А иначе ще заплашват и толкова, нека ни съдят...
104
0
 
21
 
! Отговори
ritci преди 11 години
УЖАС! И сега пенсионерите в Чехия от къде ще вземат пенсия?
103
3
 
65
 
! Отговори
България наБългарите преди 11 години
Ако ЧЕЗ остане, ако монополите останат и има олигарси - ще има гражданска война. Българинът е добър, българинът е търпелив, българинът е гостоприемен, но е войн по душа и гневът на балканския лъв ще смаже главичките на чешките евреи и всички останали чужди кръвопийци и техните български ***. Ние няма да бъдем роби в собствената си земя, тук са умирали в бой нашите деди, тук ще умрем и ние в бой, няма ционистите да ни изгонят от нашата земя, ще има война, България за българите.Долу монополите
102
0
 
23
 
! Отговори
Джанката преди 11 години
Абе я тука да ги спукат от съд и процеси , даа видим дали сами няма да решат да ни кажат гут бай. Я им пуснете от най-кръвосмучещите родни прокурорчета, политици и търтейчета и да се ''ухажват'' и требят взаимно. Достатъчно ни пиха кръвчицата толкова години, айде нема безплатен обед.Я имуществото да се запорира за няколко годинки, докато и последната стотинка не върнат от тези 25% дато ги плащам за *** и лукс коли т.н. Пък с останалото да правят бизнес на полюсите,там пингвините са безчет
101
1
 
40
 
! Отговори
ВЪН ЧЕЗ ОТ РБЪЛГАРИЯ преди 11 години
ДАА ВЪРВЯТ НА МАЙНАТА СИ, ЗАЕДНО С СТОПАНИТЕ СИ С ЗАПЛАТИ ОТ ПО 120 000 ЛВ. СЪС САМОЛЕТНИТЕ РАЗХОДКИ, ЛУКСОЗНИТЕ КОЛИ И ВСИЧКИТЕ ДРУГИ ЕКСТРИ. ТОЧИЛИ СА НИ КРЪВЧИЦАТА ОТ КАКТО ИМАТ ЛИЦЕНЗ, СЕГА ДА ВЗЕМАТ И ДА СИ ЗАВРЪТ ГЛАВАТА В ГЪЗЪ И ДА СЕ МАХАТ ОТ БЪЛГАРИЯ! ПРИ ТОВА ВЕДНАГА\1 ВСИЧКИТЕ!! ДОЛНОПРОБНИ, МАЗНИ И НАГЛИ ИЗМАМНИЦИ! ТА НАЛИ В САМАТА ЧЕХИЯ ГИ РАЗСЛЕДВАТ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ, КРАЖБИ И ИЗМАМИ ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД!
100
1
 
38
 
! Отговори
Рев на ЛъваБалкански преди 11 години
К*Р за чешките евреи и ЧЕЗ. Тези в ЧЕЗ със заплатите по 120 000 и 100 000 лева на месец да увиснат на въжета по лампите на уличното осветление на Цариградско шосе, война, революция, вендета, България за българите. Няма да търпим да ни правят роби в собствената ни страна, тук живеем през последните 1332 години и няма да бъдем роби нито на западни, нито на източни държави и интерси. Българинът е войн по душа, на кон се е раждал и на кон е умирал. Смърт за националните предатели, да живее България!
99
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
плашат евреите с Европейската комисия..но се оказа че право има България да им го отнеме щом има нередности..а те край нямат..да си ходят еврейските ***
98
1
 
49
 
! Отговори
(: преди 11 години
Идвайте да си прибирате чехите от София, че голям бой ги чака!!!
97
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а когато бутнеш на инкасатора 10 лв да ти пооправи сметката / показанията / какъв си - *** или хитрец...
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ристу купи си свещи.
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕОН И ЕВН ДА СА СЛЕДВАЩИТЕ.
94
2
 
0
 
! Отговори
M. Cuba преди 11 години
Da obezpokoitelna e situaciata- az li4no si mislia, 4e bi stanala o6te po-interesno ako g-n ministara na targoviata na 4ehia tragne da pravi varteli za edin barz licenz na NEK v 4ehia - ne za drugo da vidi togava koe e po interesno- az bih se zaradval na skromno ofis4e v Praga na NEK- 6to pak i nie da ne razpredeliame energia, na nekoi drug(a ina4e istinata pobejdava- nali taka g-n ministar?)
93
6
 
22
 
! Отговори
Пълен хладилник преди 11 години
Преди 6 години направих своя избор :Не искам да храня роми, чиновници и монополи, и да ми се заплаща като на несретник. Сега сметката ми за ток е под 4% от заплатата ми, дори не я смятам за разход.Това е основния проблем: ниските доходи, които превръщат народа в скот.
92
1
 
7
 
! Отговори
до 96 тежък преди 11 години
Да бе, кажи ми кой народ е доволен? Щом американците искаха да запалят Уолстрийт смятай ние дали ще сме доволни.
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън бе ,кога се излюпихте,кога станахте и вие колонизатори бе!
90
2
 
22
 
! Отговори
Хали Бибили преди 11 години
Е кой нямаше да е обезпокоен , като му разбиват касичката ?
89
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На бунт, на оружие, днеска ЧЕЗ, утре EVN, вдругиден Буда, и т.н.
88
2
 
24
 
! Отговори
ТЕЖЪК преди 11 години
нямапо-добър съдител от народа щом народа иска чез вънка значи вънка и без да се обясняват и изказват
87
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живея в Чехия и мога да кажа, че чешките граждани до голяма степен са солидарни с нас, тъй както тук ЧЕЗ е също монополист и като такъв диктува ценовата политика. Тъй като при такива големи монополни компании свободният пазар пазар не може да регулира ценовата политика, необходимо е да се намеси държавата, за да не позволи компании като ЧЕЗ да си разиграват коня било то в България, Чехия или Албания.