Чехия се обезпокои за отнетия лиценз на CEZ

Ситуацията е много тревожна, заяви чешки министър
Обновена: 19 фев 2013 19:32 | 19 фев 2013 19:25, Бойчо Попов
153
Чехия се обезпокои за отнетия  лиценз на CEZ
Снимка: Reuters
След като по-рано днес в официално изявление CEZ заяви, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС, по-късно дойде и реакция на официален представител на Чехия.
 
Решението на България да отнеме лиценза на CEZ за пренос и разпределение е обезпокоително, заяви чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба, цитиран от Ройтерс.

„За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна, особено от гледна точка на това, че България, като членка на Европейския съюз, постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Едва преди месец CEZ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на CEZ Shperndarje, собственик на 76% от акциите в оператора за дистрибуция.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че лицензът на CEZ ще бъде отнет след националните протести срещу по-високите цени на електроенергията, припомня Ройтерс.
 
Междувременно акциите на CEZ поевтиняха почти до най-ниското си равнище от над четири години, след като България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, информира Bloomberg.

Котировките на книжата спаднаха с цели 2,2 процента до 602,5 крони, на най-ниското равнище за една търговска сесия след октомври 2008 година.

Още международни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
25
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
ще се притесняват и още как, нали нашите пари хранят тяхните пенсионери, Една Албания ги изгони та ние ли няма. не било законно, а да надписваш сметки е законно, Боико изгони ***
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Учител Не е луд този, който яде зелника. Бай *** си е направил далаверата на гърба на целия народ. Пука му.
84
1
 
33
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Много ясно, че Чехия ще се безпокои за ЧЕЗ - всеки месец са изнасяли в Чехия по 60 милиона евро, пенсиите на нашите пенсионери.
83
2
 
18
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
На Америка и Европа им дреме на шмайзера за България. Те не знаят къде сме на картата ти ми говориш за планове за силни и слаби Българии. За това че сме мизерници сме си виновни само ние.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
87,то пък едни инвестиции ...
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,много е тревожна. И вашите комунисти крадоха пенсии,ама не ги "връщат" от вашите пенсионери. Ама ти не се страхувай,твойте аверчета тук,с които дели ЧЕЗ ограбеното ще спасят организацията с комисии. Нали си чувал за българския вариант на комисия - не върши това,за което се се събрала,а маже следите на окраденото ...Имаме и друг механизъм,който да определи финала,ако /все пак/ се оплескат аверите ти - озаглавено е съд и е пак българс-ки вариант на тояга по гражданите.
80
9
 
9
 
! Отговори
х преди 11 години
бойко прави още един грешен ход .инвеститорите как ще инвестират като нямат гаранция за инвестициите си ,до сега увеличаваше ,а сега как може да намаля цените,прикрива досегашните престъпление на герб,като отнема лицензи.
79
2
 
26
 
! Отговори
shrek преди 11 години
Приликата между чеха и евреина е, че и двамата ще ти продадат майка си, но евреинът и ще ти я достави!!!
78
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чешкия министър и той ли им е адвокат, като нашия? ЧЕЗ ако не се лъжа са частно дружество, какво му влиза в работата на него? Нещо май?
77
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито Америка, нито Европа имат интерес от силна и независима България.За Америка е важна Турция, за ЕС ние сме заден двор и необходимо зло. За 23 г. бяха изпълнени повечето точки на плана Ран-Ът. До 20г. ще останат само ***,гастарбайтери и места за алкохолен и секс туризъм. Образованието и здравеопазването са със затихващи функции. Образованите и можещите ще духнат до един.Ставаме слуга на чужди господари в истинския смисъл на думата.
76
0
 
15
 
! Отговори
Защо преди 11 години
защо саом чез? защо не ЕОН и ЕВН? защо само 8 процента? защо нямаме контрол върху тока, бензина, водата, газта?
75
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ не са виновни а НЕК цената на водата на горивото е много висока
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ред е на еон и евн
73
1
 
12
 
! Отговори
.. преди 11 години
Петко, видях *** във Варна.. само дето беше подстрекател към безредици :(
72
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Елате да си вземете ЧЕЗ да не ви го донесем ние.
71
1
 
28
 
! Отговори
Петко преди 11 години
Защо до сега не съм видял един *** на протестите????????????
70
0
 
26
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 11 години
ДРЕМЕ МИЗА ЧЕЗ, ДА ИМ ПАДАТ АКЦИИТЕ И ДА ГО ДУХАТ,ОЛЕ! ИДВАТ ТУКА И НИ ГРАБЯТ КАКТО СИ ИСКАТ,,,,ДА БЯГАТ,ЧЕ НАРОДА ИМ СЕ ТОЧИ!
69
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България трябва да бъде създадена отново, с напълно нови хора. Всичко тук е ужасна свинщина,абсурд и хаос и изход няма никакъв. Ако ще и атомна бомба да пуснат.
68
0
 
24
 
! Отговори
minchev преди 11 години
вън *** такива ЧЕЗ и тем подобни !
67
1
 
9
 
! Отговори
Sarcastic.Grin преди 11 години
Семейството в БГ се *** и родителите са хора, които не възпитават добре децата си. Хора без никакви морални качества са политици и освен, че те са отговорни за мизерията в БГ, действията им са изцяло популитки, ирационални. Никой не мисли доколко законосъобразно ще е отнемането на лиценза на ЧЕЗ, нито протестиращите си дават сметка, че едно такова действие, без да са налице необходимите юридически предпоставки ще доведе до милиони, които ще трябва България да изплаща за обезщетение на ЧЕЗ.