Приеха скандални промени в унгарската конституция

ЕС и Съвета на Европа изразиха загриженост по въпроса
11 мар 2013 21:10,
121
Приеха скандални промени в унгарската конституция
Снимка: Reuters, архив

Унгарският парламент прие поправките в унгарската конституция, които ограничават компетенциите на Конституционния съд, предаде Франс прес.

Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция. Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането й в сила на 1 януари 2012 г. Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция. По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които до сега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби има и по отношение на висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.

По повод приетите промени, агенция Франс прес дава справка на основните положения в тях:

Ролята на Конституционния съд се ограничава, като той не може да разглежда парламентарни закони, променящи конституцията из основи, а само нейната форма. Съдът няма право и да се позовава на решенията си, взети преди влизането в сила на 1 януари 2012 г. на новата конституция и де факто е заставен да сеоткаже от 22 години съдопроизводство.

Променя се ролята на президента на Републиката, който подписва промените на конституцията, но може да налага вето върху тях само заради въпроси, свързани с формулировката.

Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца.

Промените задължават студентите, чието образование е финансирано от унгарската държава, да сключват договори с нея, че след като получат диплома, ще останат в Унгария.

Според промените бездомниците, настанили се на обществени места, могат да бъдат експулсирани от властите.

Промените предвиждат, че парламентът, а не съдът ще трябва да признават или не дадена религия. Парламентът не трябва да аргументира решенията си в тази насока. Възможностите за обжалване са ограничени.

Относно изборите, промените предвиждат по-кратка предизборна кампания, която ще бъде ограничена само до държавните телевизии, контролирани от правителството.

В сферата на съдебната власт Националната съдебна служба има единствено правото да премества даден процес от едно на друго място в страната.

Поправките в конституцията на Унгария предизвикват загриженост от гледна точка на правото, заявиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

"Тези поправки предизвикват загриженост по отношение на принципите на върховенството на закона, правото на ЕС и стандартите на Съвета на Европа," посочиха двамата лидери в обща декларация.

Те добавиха, че ще разгледат приетите промени внимателно, за да преценят дали не влизат в противоречие с правилата на ЕС и призоваха правителството на Унгария да сътрудничи, за да разсее тези опасения.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Унгарияконституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
онзи преди 11 години
За каква точно предизборна кампания иде реч?
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До онзиТова е предизборна кампаниямного сме протестирали
80
3
 
0
 
! Отговори
Блондинка преди 11 години
Когато ми падат сметките за ток и газ, тогава да се вихри Орбан
79
0
 
31
 
! Отговори
онзи преди 11 години
Аз лично подкрепям с две ръце унгарците. Показват характер, а не "червени" наклонности. Най-големия успех на пропагандата и рекламата в България беше да убедят целия народ, колко лоши бяха Съветите, и колко много ни обича Европа. На Европа, и се намираме някъде около лявото МАДО, да ме извинявате. Както прочетох в един коментар - Те ни не трябват, ние им трябваме. Трябва да се спрем да се гъзим на Изток и на Запад и да заемем една твърда позиция, на горда държава. Хвала на Унгарците!
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БлондинкаДа,от коментара ясно си личи че си пасваш на името
77
0
 
5
 
! Отговори
Блондинка преди 11 години
Ама иначе евалла! Тоз човек наистина централизира вече силата.
76
0
 
12
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 11 години
Тези промени не са хич лоши. Няма как Конституционния съд да се позовава примирно на Търновската конституция, независимо от това, че тя ми допада най-много. Основата на нормалното биологично семейство е съпруга и съпруг, а не еднополови двойки. Щом следването ти се заплаща от държавата - ти пряко си сключил договор с нея. Друго е ако на 100% сам финансираш следването си. Харесва ми кратката предизборна кампания, както и за религията.
75
0
 
5
 
! Отговори
Червена Зора преди 11 години
До 92 - Прав си за всичко ,освен Австрия . Бях там преди година и мога ти кажа ,че хората там уважават родовата си памет и са за затворена политика подобно на Швейцария . Най ненавиждат немците и американците .
74
7
 
2
 
! Отговори
Блондинка преди 11 години
Деца мои!Ако не беше Унгария, и до днес да сте под комунизЪма.Като студентка в Унгария мога да ви кажа, че не стават за нищо. Този Виктор Орбан също като студент стана известен, но не с това, че се грижи за бездомните, а с това, че се зъби на ЕС.Иначе ние си правим тук демонстрации, даже се понапиваме и става веселба...
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нас никога няма да ни приемат за равни.Затова ние,бившите републики от Източна Европа трябва да се обединим отново в ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ НАС,А НЕ НИЕ ОТ ТЯХ.НИКОГА ПОВЕЧЕ С :ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ,АНГЛИЯ,ХОЛАНДИЯ,АВСТРИЯ И ТАКА ЦЯЛА ЗАП.ЕВРОПА.
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО НА УНГАРЦИТЕ!!!НАБУТАХА ГО ПРАВО В ПЕЩЕРАТА НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ В ГРАНДОМАНИЯТА,АРОГАНТНОСТТА И ВЛАСТО-КОРИСТОЛЮБИВИТЕ СИ АПЕТИТИ ЕВРОПЕЙСКИ ***-АСИ.Сега ще се убедити колко крехка е тяхната демокрация,тяхната толерантност,тяхното зачитане правата на отделните членове и т.н.Ще видите,колко са НАГЛИ и убийствено АМБИЦИОЗНИ,когато се касае за отнемане правото им да командват бившите републики и експлоатират с господствуващото си положение.
71
1
 
19
 
! Отговори
Червена Зора преди 11 години
ХАХАХАХА , Ционистите пикаят кръв сега !
70
3
 
15
 
! Отговори
Andru преди 11 години
BRAVO,BRAVO na YNGARCITE...Pokazaha,4e sa narod i mogat da re6avat svoite si problemi sami-bez skapaniq evropeiski sauz..Ne sam rusofil,no imam use6taneto,4e to4na tazi prehvalena Evropa ni dobede do prose6ka toqga..Mai ne razbirame,4e s tozi 6engen si go nabutvame vse po dalboko...Rusiq imala imperski ambicii-ok...Evropeiskiqt sauz ,nqma li...?Napalniha Balgariq s krasivite si opakovki,sadarga6ti otvratitelni stoki..Pogubihme na6eto-balgarskoto...Hak da ni e...6toto sme vse umnici...
69
12
 
4
 
! Отговори
От Унгария преди 11 години
Повечето коментатори в този фором изобщо си нямат идея какво става в Унгария! Знаете ли, че Виктор Орбан забрани анонимното коментиране в интернет и може да влезете в затвора заради неподходящ коментар във форум? Знаете ли, че всички блогери трябва да се регистрират с истинските си имена в държавна служба, защото в противен случй ги грози глоба?
68
7
 
33
 
! Отговори
някой преди 11 години
Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца.Велик Виктор Орбан! Поклон пред този неустрашим мъж! Цялото световно юдейство не може да се справи с него. Бог да му помага!
67
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Унгария! Поради ето тази твърдост във властта в Будапеща *** крак не смее да стъпи от години. Така се справи Унгария с ***, с твърда ръка.
66
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Унгария!
65
34
 
8
 
! Отговори
ттт преди 11 години
"Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца"Егаси отживелицата!
64
3
 
26
 
! Отговори
Дон Мануел преди 11 години
Одобрявам!
63
9
 
44
 
! Отговори
Браво на УНГАРЦИТЕ! преди 11 години
Започнах да чувствам новия полъх на свободата. От всякъде започнаха да се надигат и да разбират за голямата лъжа наречена Евросъюз. Браво на УНГАРЦИТЕ!Това което им помогна е, че се обединиха. Подчениха се на идеята за общото и оставиха личното си его на страна. В България това за сега не може да стане, защото тук липсва това обединение. Дано да поумнеем.