Приеха скандални промени в унгарската конституция

ЕС и Съвета на Европа изразиха загриженост по въпроса
11 мар 2013 21:10,
121
Приеха скандални промени в унгарската конституция
Снимка: Reuters, архив

Унгарският парламент прие поправките в унгарската конституция, които ограничават компетенциите на Конституционния съд, предаде Франс прес.

Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция. Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането й в сила на 1 януари 2012 г. Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция. По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които до сега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби има и по отношение на висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.

По повод приетите промени, агенция Франс прес дава справка на основните положения в тях:

Ролята на Конституционния съд се ограничава, като той не може да разглежда парламентарни закони, променящи конституцията из основи, а само нейната форма. Съдът няма право и да се позовава на решенията си, взети преди влизането в сила на 1 януари 2012 г. на новата конституция и де факто е заставен да сеоткаже от 22 години съдопроизводство.

Променя се ролята на президента на Републиката, който подписва промените на конституцията, но може да налага вето върху тях само заради въпроси, свързани с формулировката.

Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца.

Промените задължават студентите, чието образование е финансирано от унгарската държава, да сключват договори с нея, че след като получат диплома, ще останат в Унгария.

Според промените бездомниците, настанили се на обществени места, могат да бъдат експулсирани от властите.

Промените предвиждат, че парламентът, а не съдът ще трябва да признават или не дадена религия. Парламентът не трябва да аргументира решенията си в тази насока. Възможностите за обжалване са ограничени.

Относно изборите, промените предвиждат по-кратка предизборна кампания, която ще бъде ограничена само до държавните телевизии, контролирани от правителството.

В сферата на съдебната власт Националната съдебна служба има единствено правото да премества даден процес от едно на друго място в страната.

Поправките в конституцията на Унгария предизвикват загриженост от гледна точка на правото, заявиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

"Тези поправки предизвикват загриженост по отношение на принципите на върховенството на закона, правото на ЕС и стандартите на Съвета на Европа," посочиха двамата лидери в обща декларация.

Те добавиха, че ще разгледат приетите промени внимателно, за да преценят дали не влизат в противоречие с правилата на ЕС и призоваха правителството на Унгария да сътрудничи, за да разсее тези опасения.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Унгарияконституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
13
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом на ЕС и САЩ не им харесва значи е на полза роду.
41
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕРАЗБИРАМ ТЪПАНИТЕ КОИТО СА МИ НАБИЛИ МИНУСИТЕ.... УНГАРЦИТЕ СА НАСЛЕДНИЦИ НА ХУНИТЕ А ХУНИТЕ СА ОТ АЗИЯ КОЕ НЕ ХАРЕСАХТЕ В СЛУЧЕЯ? АТИЛА Е ХУН А ИМЕТО АТИЛА Е МНОГО ПОПУЛЯРНО В УНГАРИЯ!!! ХУНИТЕ ПЪРВОНАЧАЛНО СА ЗАСЕЛЯВАЛИ ЗЕМИ В ДНЕШЕН КИТАЙ И ОТ КИТАЙ МИГРИРАТ НА ЗАПАД И ТАКА СТИГАТ ДО ЕВРОПА.... А ЧЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ СА ОТ ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ Е СЪЩО ЕДИН ФАКТ!!! ВИЕ КВО НЕ ВИ СЕ СЛУША ИСТИНАТА ЛИ? КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ ОБАЧЕ!!!!
40
5
 
6
 
! Отговори
slav преди 11 години
Поредният политик опитващ се да бъде незаменим тип по фамилно.Конституция на 1 година промени през 6 месеца европеец съм но Европа ме разочарова.
39
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Орбан национализира пенсионните спестявания на хората, а нашите ги приватизираха!Срещу диктатурата на ЕС само друга диктатура може да се бори.
38
14
 
41
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Eвалла на маджарите! А домораслите еврофили нека си джафкат...
37
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво.Усещате ли как империята на злото, ще се сгромоляса като стара плевня.
36
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
44, това не е закон, а е част от конституцията, което е правен абсурд! Виктор Орбан променя конституцията, като друг си сменя долните ***! Когато му скимне и каквото му скимне го слага в конституцията, защото е получил 2/3-ти, но в същото време ограничи правата на Конституционния съд за да не му се пречкат! Реално Унгария има един диктатор, дошъл на власт с избори, като Хитлер!
35
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tova sus studentite mnogo mi haresva. Naistina smislen zakon.
34
16
 
24
 
! Отговори
От Унгария преди 11 години
Понятие си нямате какво става в Унгария! Виктор Орбан гради една тоталитарна държава от фашистко комунистически тип. Ограничи правата на медиите, за две години 4 пъти промени Конституцията за да си прокара антиконституционните закони, национализира пенсионните спестявания на хората, въведе закони валлидни със задна дата и т.н.
33
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на унгарците.Опитват се да свалят еврооковите но са прекалено малки ще ги демократизират отново
32
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво му е скандалното? Скандалното е, че некои си ЖОЗЕфина и курбьорн дават мнение, което никой не им иска.
31
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще видите утре какви евролиберасти сме ви подготвили в служебното правителство. За брак между мъж и жена ще чувате само от старите киноленти.
30
0
 
22
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ПЪРВАТА КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ ПРОТИВ СССР....НЕ ПРОТИВ КОМУНИЗМА КАТО СИСТЕМА ПАК ИЗБУХНА В БУДА И ПЕЩА НА 22.10.1956 ГОДИНА...РУСНАЦИТЕ СМАЗАХА ВЪСТАНИЕТО С ТАНКОВЕ...И СЕ ПРИБРАХА ДА ЧАКАТ БУНТОВЕТЕ В ЧЕХИЯ....
29
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е как няма да скочат срещу подобни АБСОЛЮТНО НОРМАЛНИ БЕЛИ закони всичките *** от ЕС
28
9
 
46
 
! Отговори
Янко преди 11 години
Като чета, твърдо заставам зад всяка точка, но това е само мнение и то не може да повлияе на решенията. Поздравявам братята - угри! Народ, който показа истинския си горд характер.
27
4
 
45
 
! Отговори
ами да преди 11 години
загриженост-защото в момента в България всички *** и 80% от нашите чалга девойки са самотни майки и теглят яко от фондовете,ако една нормална семейна жена получава примерно 250лв.за майчинство тия умничките получават двойно един куп привилегии ,а си живеят с мухльото и като им заговориш за семейство като отворят една уста -няма пълнене на устата им...
26
4
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
То и ние българите имаме. Само да вметна.
25
3
 
58
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
МАДЖАРИТЕ СА ВЕЛИКА НАЦИЯ И МНОГО КУЛТУРЕН НАРОД...БУДА И ПЕЩА Е НАЙКРАСИВИЯ ГРАД В ИМПЕРИЯТА СЛЕД МЮНХЕН...НАЙ МЕ КЕФЯТ УНГАРЦИТЕ С ДЖЕНТЪЛМЕНСКОТО ИМ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖЕНИТЕ...ПЪРВИТЕ ДУМИ КОЙТО КАЗВАТ ПРИ СРЕЩА С ДАМА ,,КЕЗИ ЧОКОЛУМ,,..... ,,ЦЕЛУВАМ ВИ РЪКА,, ...
24
9
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брак да е между мъж и жена, наистина СКАНДАЛНО. Какъв шамар в лицето на демокрацията и евро-атлантическите ценности. Да се говори унгарски в Унгария? Малее каква НАГЛОСТ. Позор! Няма ли ислямската република Франция да им обяви война скоро?
23
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 23:ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА И ДВАТА НАРОДА ФИНЛАНДЦИ И УНГАРЦИ ИМАТ АЗИАТСКИ ПРОИЗХОД САМО ДА ВМЕТНА