Приеха скандални промени в унгарската конституция

ЕС и Съвета на Европа изразиха загриженост по въпроса
11 мар 2013 21:10,
121
Приеха скандални промени в унгарската конституция
Снимка: Reuters, архив

Унгарският парламент прие поправките в унгарската конституция, които ограничават компетенциите на Конституционния съд, предаде Франс прес.

Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция. Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането й в сила на 1 януари 2012 г. Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция. По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които до сега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби има и по отношение на висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.

По повод приетите промени, агенция Франс прес дава справка на основните положения в тях:

Ролята на Конституционния съд се ограничава, като той не може да разглежда парламентарни закони, променящи конституцията из основи, а само нейната форма. Съдът няма право и да се позовава на решенията си, взети преди влизането в сила на 1 януари 2012 г. на новата конституция и де факто е заставен да сеоткаже от 22 години съдопроизводство.

Променя се ролята на президента на Републиката, който подписва промените на конституцията, но може да налага вето върху тях само заради въпроси, свързани с формулировката.

Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца.

Промените задължават студентите, чието образование е финансирано от унгарската държава, да сключват договори с нея, че след като получат диплома, ще останат в Унгария.

Според промените бездомниците, настанили се на обществени места, могат да бъдат експулсирани от властите.

Промените предвиждат, че парламентът, а не съдът ще трябва да признават или не дадена религия. Парламентът не трябва да аргументира решенията си в тази насока. Възможностите за обжалване са ограничени.

Относно изборите, промените предвиждат по-кратка предизборна кампания, която ще бъде ограничена само до държавните телевизии, контролирани от правителството.

В сферата на съдебната власт Националната съдебна служба има единствено правото да премества даден процес от едно на друго място в страната.

Поправките в конституцията на Унгария предизвикват загриженост от гледна точка на правото, заявиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

"Тези поправки предизвикват загриженост по отношение на принципите на върховенството на закона, правото на ЕС и стандартите на Съвета на Европа," посочиха двамата лидери в обща декларация.

Те добавиха, че ще разгледат приетите промени внимателно, за да преценят дали не влизат в противоречие с правилата на ЕС и призоваха правителството на Унгария да сътрудничи, за да разсее тези опасения.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Унгарияконституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
20
 
! Отговори
брадатия пробой преди 11 години
обичам всички унгарци и най-вече всички унгарки,правят страхотни игрални филми
61
3
 
49
 
! Отговори
Мукавей преди 11 години
Да се сложи край на донорството на български лекари и инженери за богатите държави!
60
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито една от бившите соц. страни не можа да достигне нивото си отпреди. Унгария беше мечта, сега е само спомен от миналото си.
59
2
 
40
 
! Отговори
аС преди 11 години
Значи можело...Има начин !
58
2
 
51
 
! Отговори
? преди 11 години
Значи ЕС ти казва какво няма да произвеждаш, какво няма да променяш ,кое е демократично и кое не е !
57
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия САЩ навсякъде искат да диктуват нещата, няма да се учудя ако в името на доброто пуснат няколко бомби на Унгария, нали така се прави демокрация :)))
56
6
 
75
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Браво на маджарите, че показват малко гръбнак и не дават на ционистите да им командват държавата! Браковете между *** са неприемливо явление за всеки уважаващ себе си и родовата си памет човек! Те са гавра с паметта на поколенията! Защото от един брак трябва да се раждат деца, а не сдрани ануси! Нека се дадат права на педерастите да влизат с някакъв съюз, да си онаследяват имотите и пенсиите, но не и да го наричат брак и да ги венчаят попове! Знае ли някой какъв е закона в България?
55
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако замените свобода за сигурност, ще загубите и дветепо-добре прекалено много свобода, отколкото недостатъчно свободатова поне сме научили, за жалост човека има кокоша памет, търси лесни решения, които в най-добрия случай са краткотрайни и завършват с много рев
54
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещастни неграмотници! На всички поддържащи промените им ги пожелавам... То бива тиквеници, ама чак толкова не бива. Два грама мозък нямате в главите.
53
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Унгария е измислена държава, вече на доизживяване"Пеше миличък, колко пъти да ти казвам да си пиеш хапченцата, мамин сладък.
52
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В интерес на истината, нищо от изброеното в статията не намирам за лоша идея."+1И като погледвеш кои ревът срещу промените, значи трябва да са добри.САЩ да говори за съдебни принципи, смешници... след като убиват американски граждани (за други да не говорим) без съд и присъда с указ на президента. Разцъкайте CNN и другите американски медии за скандала в конгреса им по въпроса.Откакто САЩ станаха тоталитарна к държава, всичките им коменари за свобода и демокрация са смехотворни.
51
41
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Унгария е измислена държава, вече на доизживяване
50
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koito e bil v Budapeshta znae zashto Ungarcite sa po-dobre ot nas.Horata se gordeqt s minaloto si. Patrioti sa.Tuka vsichki samo znaqt da pliuqt po durjavata, nikoi nqma da si vdigne zadnika sam da napravi neshto dobro.
49
14
 
4
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
VSI4KITE STE BARBARSKI PLEMENA PREVZELI ZEMITE NA ROMAN EMPIRE .
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
масоните отново си показаха рогата
47
11
 
44
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
В интерес на истината, нищо от изброеното в статията не намирам за лоша идея. Най ми харесва идеята, бездомници настанили се на обществени мест да се махат. Те и унгарците си имат циганория и май ще се оправят с нея. Тука искам същата поправка - и булдозерите да влизат в гетата.
46
4
 
5
 
! Отговори
DDR преди 11 години
До 54 ATILA:Атила, тебе може и да те презират по света, мене пък ме уважават. Презрението и уважението не са функция на националната принадлежност а на качествата на човека :-)
45
14
 
4
 
! Отговори
ATILA преди 11 години
До Анонимен=Samo da vmetna i drevnite bulgari imat aziatski proishod no kade e UNGARIA i FINLANDIA kade e BULGARIA ,*** ne slu4aino gi e vziel za saiuznici te sa bili deistvasti takiva pomagali sa s armia na GERMANIA DOKATO nie sme bili pasivni saiuznici ,nemcite tova i sega ne go zabraviat ,te imat mnogo po goliam kuraj ot nas zatova sa po uvajavani ot zapada, a nas ni prezirat,
44
0
 
16
 
! Отговори
DDR преди 11 години
До WASILISQNISGERMANIВ голяма грешка си: Първата голяма организирана съпротива срещу СССР и комунистите избухва в ГДР на 17.юли 1953 година. Потопена е в кръв.Ако си наистина в Германия, попитай някой от Източна Германия да ти разкаже.Поздрави
43
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Унгария,Вие в Унгария имате ли гей паради? Американският посланик дава ли ви акъл всеки ден? Ако не, значи сте гОла вОда!