Прелетните птици в стрес от студа. Връщат се обратно

Само щъркелите не са уплащени, отчитат германски експерти
Обновена: 5 апр 2013 08:03 | 5 апр 2013 08:03, Красимир Ангелов
16
Прелетните птици в стрес от студа. Връщат се обратно
Щъркелите понасят най-добре студа. Снимка: БТА

Много от прелетните птици са изненадани от студеното време, което завариха в Европа, и прекратиха полета си към местата, в които традиционно гнездят, констатират германски експерти.

Ятата взеха обратен завой и изчакват идването на пролетта в по-топлите кътчета на континента. В повечето европейски държави все още няма лястовици или жерави точно по тази причина.

Германският държавен институт за защита на птиците във Франкфурт наблюдава странното движение на прелетните птици. “Те бяха стигнали доста на север, но не намериха нищо за ядене там и се върнаха към по-топлите държави на юг”, обясни експертът Матиас Вернер пред германската NTV, цитиран от "24 часа".

По думите му основният проблем е дошъл от това, че декември и януари са били необичайно меки, което подмамило птиците да поемат пътя за дома по-рано. Единствените, които не са се уплашили от необичайно дългата и студена зима, са щъркелите, отбелязват германците.


16
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
само булгаристанците не ги хваща стрес ,бягат дим да ги няма
0
 
0
 
Отговори
анонимен преди 1 година
Първо прочетете статията и после пишете! В Германия и по-северните страни от България птиците са направили завой и са тръгнали обратно! щъркелите са вече при нас! Значи за България има шанс!
1
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
tq prirpdata sezonite se obarkaha 4e ptizite nqma li.Gorkite dano ozeleqt i nai posle tazi zima si otide okon4atelno.
2
 
24
 
Отговори
123 преди 1 година
На някои може да им се вижда майтап но не е защото наистина птиците и животните в природата няма какво да ядат!Едно време имаше стопански дворове с пшиница и царевица за посев и продан а сега те са празни или са заети с други неща!Идете в някое село и ще се уверите сами - по-рано имаше много ята врабчета и гугутки а сега са много малко.Живея на село и това го виждам -нивите дето се сеят са все по малко и това се отразява и на птичите популации.
9
 
15
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
виж и птиците не издържаха в тая тъпа държава и се стресираха
12
 
28
 
Отговори
И аз ще се върна :) преди 1 година
Как няма да се връщат обратно като са разбрали, че пак Герб ще управляват начело с Бойко Борисов. Ще умрат от глад тука а и не могат на спокойствие да си изгледат потомството тъй като се очертават много шумни концерти на Веселин Маринов и въртенето на парчето"Нашата полиция" с главното участие на Цветанов.
9
 
8
 
Отговори
Милко преди 1 година
Я елате пиленца при Батко ...
9
2
 
21
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
" декември и януари са били необичайно меки, което подмамило птиците да поемат пътя за дома по-рано"...ами те как са разбрали (птиците де), че зимата била по-мека в Европа? Да не са слушали новини :)))
8
1
 
22
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов е виновен за покудените птици, скоро и на щърковете ще им намери цаката!
7
7
 
10
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия можеш да видиш 10 самолета, но нито една птица, така че статията е глупост.
6
5
 
7
 
Отговори
man преди 1 година
в южното полукълбо денят започва да намалява. около екваторът деня си е все 12 часа. така че критерият за променяща се дъжина на деня ми е съмнителен
5
1
 
28
 
Отговори
до 3 преди 1 година
Прав си, но като няма храна тръгват да я търсят по на юг, което не значи в Африка, а примерно по нашите земи.. Жабите и мишките още се крият от снега.
4
2
 
18
 
Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиленцата от Европа емигрират в България !
3
9
 
32
 
Отговори
Българин преди 1 година
Тава е най-голяма глупост която съм чел :) Птиците не се ориентират по времето, и не се завръщат когато стане топло, а се завръщат когато започне да се увеличава деня. Нищо общо няма с времето колко е топло или студено. И независимо дали температурите ще паднат до -20 те няма как да се върнат, защото нямат нужната подготовка за този голям преход. Абе четете молко преди да започнете да пишете глупости. Излагате се :))
2
3
 
18
 
Отговори
:D преди 1 година
В Русия съм....в Русия съм....
1
2
 
17
 
Отговори
man преди 1 година
От Русия с любов: сибирски полъх


Още финанси