Съдът в Страсбург: Тимошенко е арестувана незаконно

Отхвърлена е другата й жалба – за условията за лечението й в затвора
30 апр 2013 15:40, Елка Василева
30
Съдът в Страсбург: Тимошенко е арестувана незаконно
Юлия Тимошенко. Снимка: архив, Reuters

Европейският съд по правата на човека постанови, че бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е била арестувана незаконно в жилището си, при което много нейни права са били нарушени по политически мотиви, предадоха световните агенции.

След огласяване на решението представителят на украинското правителство стремително напусна залата на съда в Страсбург, посочва Асошиейтед прес. ДПА отбелязва, че жалбата на Тимошенко, която излежава присъда от седем години затвор, е за това, че е арестувана по политически причини и че й е отказвана адекватна медицинска помощ в затвора.

Петдесет и две годишната Юлия Тимошенко излежава присъда от седем години по обвинение в злоупотреба с власт при сключването на договор за доставка на руски газ, когато е била премиер.

ИТАР-ТАСС цитира текста на съдебното решение в Страсбург, в което се посочва, че задържането под стража на Тимошенко по време на разследването за газовата сделка е било "самоуправство и незаконно", тоест не е била установена в достатъчна степен законността на нейния арест. Освен това правозащитните магистрати констатираха, че вносителката на жалбата е била лишена от възможност да изиска обезщетение за незаконното си лишаване от свобода.

Според страсбургския съд в случая с Тимошенко украинските власти са нарушили едновременно четири члена на Европейската конвенция за правата на човека. Сред тях са текстовете от конвенцията за правото на свобода и лична неприкосновеност, за безотлагателното разглеждане от съда на законността на ареста, за компенсация при незаконния й арест.

Съдът в Страсбург удовлетвори жалбата на Юлия Тимошенко относно ареста й, отхвърли друга нейна жалба - относно условията за нейното лечение в затвора в Харков през април 2012 г.

Съдиите постановиха, че няма достатъчно доказателства, че на осъдената са били нанасяни побои от надзирателките.

ИТАР-ТАСС подчертава, че днешното решение на Европейския съд по правата на човека не е окончателно. В срок от три месеца страните по процеса могат да се обърнат към т.нар. Голяма палата - апелативния орган на съда в Страсбург. Ако заинтересуваните страни не го сторят в този срок, днешното решение остава в сила, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
20
 
! Отговори
Kreti do slav преди 11 години
Този който осъди на смърт Доган, Първан,Цоцко, Боко и компания
19
0
 
17
 
! Отговори
slav преди 11 години
До Анонимен Щото никой неиска помия.
18
1
 
20
 
! Отговори
slav преди 11 години
До Kreti Според теб кой международен съд е справедлив я да чуем.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eвропейският съд по правата на човека ??????A Bulgari i rumunzi ne sa li hora????????????
16
2
 
28
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
в Страстбург ги е страх някой ден някой да не осъди и тях , защото и те са корумпирани и лобистки ***.А всеки престъпник защитатава себеподобните си. Както Боко Цеко и обратното..
15
1
 
20
 
! Отговори
bg преди 11 години
Aleksandur Cvetkov e arestuvan nezakonno.
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мадам Тимощенко има повдигнато обвинение за поръ4ване на депутат от Донецк и поръ4ката е изпълнена на летището в града.Тази отиде в Москва да договаря газта с руснаците.В хода на преговорите ,нещата се затягат и премиера Тимощенко решава да подпише договора ,като ощетява Украйна.Това е , какво не им харесва на тези в страсбург.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС не е достатъчно милитаризиран, и като такъв осъдителните му думи нямат тежест.
12
9
 
19
 
! Отговори
Hans Rus преди 11 години
Номер 9,незнам червен или зелен електрон ли си, но със сигурност си пълна откачалка. Кога избяга от лудницата? Mарш обратно при другарчетата в Карлуково :-)
11
2
 
33
 
! Отговори
123 преди 11 години
Страсбург да си гледа западните крадци и да не се меси там дето не му е работа тя е ясна -който е крал в държавни размери в затвора.
10
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мене мадам Тимошенко ми е симпатична, не знам какви ги е вършила. не ми е и работа. но жената изглежда много добре. Тва е грозно дето тоя я хвърли в затвора. смешки, и в Русия и в Украйна да тикат така жени в затвора и лагери. жената може да я унижиш само, когато е на свобода и не и обръщаш внимание.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обвиненията за Кражбите на тази бивша премиерка , Били политически !Това е като криминални престъпници пуснати от затворите ( демократичен акт ), които се изкараха политически ..Един такъв , американците го взеха , но то си показва какво е , затварят го и там и го връщат в България !
8
8
 
45
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
Тимошенко е грозна к*рва, слугиня на юдо-масоно-сатанистите от САЩ, враг на Православната вяра и на славяните, МЯСТОТО Й Е В ЗАТВОРА ДОЖИВОТ!!!!За тия европейски юдо-масонски съдилища ще кажа само, че за Войната в Косово осъдиха десетки сръбски патриоти на общо 1550 години затвор ,а мюсюлмани само на 55 години затвор общо. Според тези сатанински съдилища православните сърби са 30 пъти по-виновни от мюсюлманите.
7
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АВЕ ,...А ТИЯ ОТ СТАСтБУРГ,....ЗАЩО ИЗГОНИХА *** ОТ ФРАНЦИЯ ?
6
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...след което ,таварищ Путин ----го премести ,в другият крачол!Американците ,няма ли да ревът и те ...?
5
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай Боже,всички 52 годишни жени да изглеждат така!Красавица!
4
10
 
32
 
! Отговори
уууууууууу преди 11 години
Ало Страсбург попитахте ли Путин смешници измислени
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 1А, недей така. Той според Страсбург по презумпция е невинен
2
7
 
49
 
! Отговори
БАБА ПЕНА преди 11 години
Съда в Страсбург,Хага и тн се състои от най големите престъпници.Първа трябва Карла дел Понте да разчекнат.
1
3
 
31
 
! Отговори
Гошо Самолета преди 11 години
И кво сега?