Могат ли имигрантите да решат демографската криза в Европа?

Бумът на раждаемостта от средата на ХХ век днес се превръща в проблем
5 май 2013 15:52,
54
Могат ли имигрантите да решат демографската криза в Европа?
Снимка: Ройтерс

Европа е изправена пред бомба с часовников механизъм. И това съвсем не е дълговата криза, а проблемът как да си позволи да плаща за издръжка на все по-застаряващото население на континента.

Оръжие срещу този проблем може да се окажат политиките за отглеждането на деца, увеличаването на пенсионната възраст и не толкова изненадващо – отварянето на границите за имигранти, смятат от Ройтерс, цитирани от Bulgaria On Air.

Следвоенният бум на раждаемостта из цяла Европа от средата на миналия век днес се превръща в проблем, оставяйки ни увеличаващ се брой хора над 65 години, които разчитат на свиваща се работна сила, за да оцелеят.

През 1992 г. в Европейския съюз имаше само 21 пенсионери на всеки 100 потенциални работници. Но през 2012 г. те достигнаха 27. А със спадащата раждаемост и подобряване на здравеопазването се очаква броят им да достигне 50 около 2060 г.

Това дава на Европа по двама души, за които да се грижи, повече отколкото досега. А това е особено застрашително в Германия, където пенсионерите явно ще надминат 58 срещу 100 работници. Затова Берлин трябва да се обърне към мерки за раждаемостта, но лошите детски осигуровки разубеждават германците да създават деца и дори семейно ориентираните програми изглежда са насочени към майките, които си стоят вкъщи.

В Латвия пък, където младите напускат страната в търсене на работа и щастие, вече се говори, че страната е изправена пред екзистенциална заплаха пред населението. Междувременно възрастните там продължават нарастват, което ще я направи победител в състезание за пенсионери през 2060-а година.

Какво може да бъде сторено? Подобно на много застаряващи нации Латвия се опитва да спре тенденцията като увеличава пенсионната възраст. Но е трудно да бъдеш избран, като караш най-милите си избиратели да прекарат и 70-те си години в работа.

Дори процъфтяващи държави като Швеция се опитват да деактивират бомбата с мерки в подкрепа на раждаемостта, при това със значителен успех в тази посока. Той се основава на прогресивната грижа за децата и макар много шведи да не го одобряват - с отваряне за имиграцията.

Въпросът е могат ли другите държави да последват примера и да отворят границите си, да увеличат пенсионната си възраст? Това е трудна задача за лидери, които вече имат доста негативи от мерките за икономии.

Но залогът е висок. С намаляване на работниците за сметка на пенсионерите са поставени под заплаха не само чаят и бисквитките на възрастните хора, но и ръстът на брутния вътрешен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
29
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 11 години
Да идват ,но само ако са образовани и искат да живеят като европейци,само ако оценяват великото наследство на Европа. Европа не е място за шериат.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толерастията води до това.
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като има младежка безработица в Европа- мисля че беше около 12%, тази тема е просто смешна да се обсъжда.Какво да правим да вкарваме маймуни ли
23
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
боли му к..ра за Латвия, налискачаха срещу руснаците.
22
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С изчезването на бялата раса ще изчезне и човешката Цивилизация. Не е нужен гений, за да се досети
21
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тази тема баламосват европейците, за да вкарват в Европа все повече турци, които раждат като обезумели и какво дават на обществото - фира: престъпници, дьонеркебапчии и социално нуждаещи се, които висят като воденичен камък на врата на работещите бели.Затова няма да има пари за пенсии - защото всичко вече отива у турци и разни ***, за да раждат все повече и повече негодяи.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На неправилно поставен въпрос, няма как да получите правилен отговор!
19
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът не е в пенсионерите, а в неизползвания потенциал на работниците т.е. в безработицата.
18
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези проблеми са благодарение на глобалистите, чиято цел е съсипване на бялата раса и унищожение на Християнството.Германия и всички европейски държави не биха стигнали дотук, ако, след Втората св.война, глобалистите не започнаха да пълнят Европа с турци и всякаква мюсюлманска и *** пасмина, опитвайки се да превърнат Европа в едни нови САЩ.Защо Германия преди войната нямаше тези проблеми?!...
17
2
 
31
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Ами свиквайте,никой не иска да ражда,да отглежда и възпитава деца,държавата абдикира от всяка сфера.Пуснаха лудите на свобода,наркомани и пияници щъкат свободно....Младите са неграмотни и не ги бива за нищо- държавна политика,а сега се чудят от къде им е дошло.Като гледам на къде отива този свят-май така е най-добре.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Могат да я решат разбира се - оставете ги *** и гледайте какво става.
15
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-сигурната мярка е "Турците и цялата *** *** вън - Германия на Германците!"
14
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само АТАКА ще оправи демографската криза в България!
13
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ !!!ЧУЖДЕНЦИТЕ ВЪН !!!
12
2
 
28
 
! Отговори
* преди 11 години
До 7Има и такива , които се казват Симеон-Хасан
11
0
 
7
 
! Отговори
Carvula преди 11 години
Az si imam pensionen fond i nikoi osven borsata nemoje da mi pipne parite.Te tova v Bg-to nemogat da go razberat.Osven tova sam si spretnal i 4 apartamenta s naemateli,e niakoi me zavli4at,no ne s pove4e ot edin naem.Ta taka..
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Skapi balgari, ne si mislete 4e na zapad vsi4ko e rosovo. Moi kolejki germanki sa ve4e na 40 niamat i ne iskat deza, a mjusjulmankite sa sas ziala detska gradina. Taka , 4e moje bi 6te e viarno predskazanieto na baba Vanga, 4e sled 100 v Evropa 6te vlastva isliamat.
9
3
 
31
 
! Отговори
бялото отиде на кино преди 11 години
Като гледам страни като САЩ , Канада , Австралия , Япония , Норвегия отговора е НЕ , не е луд този който приема бели хора , а този който ги дава .ха ха ха ха ха . След век ще има бели хора в зоопарковете и ТВ реалита като Биг брадър , както и в реклами , ще са записани в червената книга на изчезващите видове.
8
3
 
25
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
АХАХАХХ да прав си много. В момента уча в Антверпен и 1 от професорите ми се оплаква и казва, че за миналата година най-популярното име в Антверпен било Мохамед ...... Викам си да ви пи.ая на демокрацията на вас белгийски гл.паци. А колкото до това ,че пенсионерите се увеличават, да това е истина, но все пак трябва да погледнем и факта, че от 1991 до сега пенсионерите на 100 души са се увеличили с 30%, а производителността на труд се е увеличила близо с 100% поради механизацията, не се плашете..
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При сегашния икономически модел никой проблем не може да се реши само се отлага неизбежното! Необходима е цялостна промяна на модела.1. Премахване на частното инвестиционно кредитиране и застраховане.2. Прекратяване на печатането на пари и фиксиране на стойноста на еврото.3. Намаляване броя на държавните служители с 50% и насочване на парите към малкия частен бизнес.4.Увеличаване на митата за внос(отвън ЕС)със 150%)5. Установяване 4 часов работен ден за целия ЕС е еднаква минимална заплата.