Ще изплатим дълга си към МВФ през лятото, кани се Орбан

Премиерът дал заръка на финансовия министър
Обновена: 27 юли 2013 15:52 | 27 юли 2013 15:50,
18
Ще изплатим дълга си към МВФ през лятото, кани се Орбан
Снимка: архив Reuters

Унгария ще изплати напълно дълга си към Международния валутен фонд още през това лято и месеци преди планирания досега график, е заявил премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от унгарската телевизия HirTV, съобщи Ройтерс.

„Вчера казах на министъра на икономиката, че ще платим предварително цялата сума на МВФ през това лято“, е казал Орбан в реч на конференция в румънския град Байле Туснад.

Унгария взе заем на стойност 20 млрд. евро от МВФ в разгара на финансовата криза от 2008-2009 г. Малко след встъпването си в длъжност през 2010 г. Орбан внезапно приключи програмата за сътрудничество с МВФ заради желанието на правителството само да контролира финансовите въпроси в страната.

В тази връзка кабинетът прие и непопулярна кампания с най-високия в Европа банков данък и специални налози за бизнеса.

По данни на унгарската агенция за управление на дълга страната трябва да изплати еквивалента на 913 млн. евро на МВФ през третото, както и през четвъртото тримесечие и още 299 млн. евро през първите три месеца на 2014 г., когато ще се проведат избори в страната. Основният коз на Орбан преди вота са мерките за икономии.

В средата на юли управителят на унгарската централна банка Дьорд Матолчи бе изпратил писмо до генералния директор на МВФ Кристин Лагард, в което съобщаваше, че страната обмисля да изплати предварително заема си към световната финансова институция.

Страната демонстрира, че може да се справи и сама на финансовите пазари, като през февруари емитира първите си облигации от 2011 г. насам.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Таня преди 10 години
До Гошо...*** Не ми се козирува на никои, по добре сами да се вземем в ръце.Имаме силата на духа и наи вече желанието за подобър живот за наще деца.Ден година храни ,и всеки закъснял ден все повече ни стиска примката
15
6
 
1
 
! Отговори
s преди 10 години
Sergei stani6ev be6e kazal v ungariq 4e Orban e kato Boiko Borisov mrasen kradec i lajec za6to sega pi6ete 4e e hubav lider misle6 za naroda si sergei kaza 4e ne e toi e va6 lider sega nego 6te slu6ate.
14
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
европейския съюз е много по пИдалски от бившия съветски съюз,*** ни разрушиха икономиката,да не работим,да не пием,да не пушим,позволява ни да се женим еднополово ...
13
1
 
8
 
! Отговори
97 преди 10 години
че какво и е на 96/97г.? тогава с 5 марки се черпихме цялата компания в кръчмето)
12
9
 
3
 
! Отговори
dp преди 10 години
До БАЧКАТОРмислиш, че можем да се сравняваме с тях, че си толкова екзалтиран? Знаеш ли колко е нащия дълг от Тодор Живков и колко е техния?Да си благодарен обаче, че имаш налутен борда, защото помниш ли виденовото време, когато инфлацията за 1 месец беше над 30% и хората като си вземаха заплатите ходеха да търсят по складове къде още храната не е поскъпнала и се запасяваха за 1 мес. който имаше фризер и кола разбира се...
11
4
 
33
 
! Отговори
lud преди 10 години
Ей такива хора ще променят света!Не на еврейските организации МВФ,ЕЦБ и Световната банка,който разграбват държави за 0 време!
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от мвф няма отърване такъв е алгоритъма, който води до пълно робство.единстеният начин е народа да се дигне и да коли докато излязат от ес, мвф, еврозоната и всякакви мафиотски смукала дето изсмукват живота от държавите като ги докарват до фалит чрез закриване на предприятия, увеличаване на безработицата до огромни мащаби.накратко навират ти го в газа и на всичкото отгоре твърдят ционистите, че така те демократизират.няма съмнение че ционистите глобалисти дето управляват сащ и ес сега са виновни
9
5
 
34
 
! Отговори
жАЛКО преди 10 години
Тоя пич е голяма работа, за съжаление скоро очаквам или да го очистят или да ми спретнат някой як компромат от Еврейския съюз или МВФ, жалко за свестния човек!Унгарците скочиха срещу СССР, сега и срещу Еврейския, браво на тях! Ние не можехме срещу СССР, сега не можем да избягаме и от по-голямото зло ЕС!
8
5
 
55
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Орбан е истински националист ,решил е да бие шута на Световните "Богоизбрани" Господари, и да си оправи държавата. Не им трябват нито "евроатлантически ценности" (така и никой не разбра какви точно са тези ценности), нито хиперлибералност и демокрация=слободия. От все сърце му желая успех и всичко най-добро на унгарците.
7
6
 
15
 
! Отговори
888 преди 10 години
Иво-000, ама ти наистина си кръгла нула - даже три кръгли нули! Няма ли , недоучили ***, като теб, да спрат да се явяват по форумите и да разпалват страсти у други още по-големи неграмотници! Всеки ***, докопал се до нета, си мисли че е хванал бога за шлифера и може да ръси простотии на воля! С глупостите си с нищо не помагате на страната си! Вземи прочети малко умни книжки , не порнография и тогава се обаждай!
6
32
 
24
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Орешарски твърдо е решил да фалира държавата
5
19
 
38
 
! Отговори
мурви преди 10 години
А БСП/ДПС дойдоха и започнаха със заемите към МВФ, за да има с какво да хранят *** си - избиратели. Нищо градивно и смислено в перспектива.
4
9
 
36
 
! Отговори
? преди 10 години
Станимишката защо тогава критикува толкова остро Орбан? Че прави икономии и не иска да храни унгарските *** ли?
3
6
 
60
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ДАНО ЛЯТОТО ПРАЗНУВАМЕ.......ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА УНГАРИЯ......
2
17
 
20
 
! Отговори
мъдю преди 10 години
Ние по - добре да сме в съюза. Нашите са много крадливи и ако няма кой да ги надзирава и мъмри ще ни спретнат пак 97'
1
10
 
82
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Неофициално,унгарският народ ще иска преразглеждане на договора си за...присъединяване към ЕС и евентуално...излизане от съюза.Причината е,различните и по...големи привилегии,дадени на други страни,например Полша.По тези...показатели,ние сме на последно...място;имаме...привилегията само да...козируваме на европейските комисари.