Над 600 км от Сан Франциско до Лос Анджелис за 30 минути?

Цената на транспортния проект е 6 милиарда долара
13 авг 2013 21:30, Елка Василева
11
Над 600 км от Сан Франциско до Лос Анджелис за 30 минути?
Снимка: архив, Reuters

Американският предприемач Елън Мъск, който е създател на високо технологичната транспортна компания Спейс Екс и е съосновател на Тесла моторс и ПейПал, разкри подробности по последната си концепция – свръхзвукова транспортна линия между Сан Франциско и Лос Анджелис. Тя носи името Хиперлууп и  представлява транспортна отсечка от магнитна тръба, в която се движат капсули с пътници. Скоростта е близка до свръхзвуковата и ако някога проектът стане факт, той ще позволи пътуването между двата града да трае едва 30 минути, предаде Bulgaria On Air.
 
В официалния документ, с който Мъск представя своята концепция, е отбелязано, че технологията ще бъде задвижвана с помощта на слънчеви колектори. Така магнитната тръба и капсулата, която превозва пътници във въздушна възглавница, ще бъде по-бърз, по-сигурен и по-евтин транспорт между Сан Франциско и Лос Анджелис. Според Мъск проектът е много по-устойчив, отколкото отсечката за супер бързи влакове, която в момента се строи.

Двата града се намират на 610 км разстояние. Капсулите с пътници могат да се движат на много малък интервал – половин минута, а пътниците в нея ще изпитат натоварване от порядъка на земното притегляне.

Цената на Хиперлууп не е невъзможна – около 6 млрд. долара. Към момента обаче Елън Мъск заявява, че няма готовност и време да се захване сериозно с развитието на идеята си и създаването на прототип. Предполага се, че демонстрационен модел може да бъде изграден за 4 години. Най-впечатляващото е цената на пътуването – според Мъск технологията би позволила превозването на пътници между Сан Франциско и Калифорния за 20 долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
8
 
! Отговори
някой преди 10 години
между Сан Франциско и Калифорния????!!!В кой ли щат се намира Сан Франциско?
8
3
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
***, форумна мишка да коментира милиардер е просто меко казано- смешно!
7
1
 
4
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Проектът естествено зависи основно от възвращаемостта (ROI) , което ми се струва че ще мисията невъзможна. Всичко над 100 долара ще е доста солена цена и хората ще ходят със самолет , да речем 50% печалба на билет - 50 долара от пътник -120 млн. пътника да ни си избие инвестицията. Или по 16 хил човека на ден за 20 години :) Другият проблем за който четох на проекта е ,че няма да стига точно в градовете , а някъде доста встрани ,щото няма място къде да я построят новата линия :)
6
0
 
17
 
! Отговори
Апис преди 10 години
Този проект не е никак нов. Преди години бях чел за подобно нещо под повърхността на Атлантика. Във вакуум с помощта на магнитно поле да се движдат влакове. Няма никакво *** и се движат в пъти по-бързо от самолет.
5
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чух за този вече. Не го слушайте кви ги приказва. Хвърля 6 милиарда и си мисли, че всичко е ток и жица. Знаеш ли колко проблеми ще изкочат бе брат, за които не си и сънувал. Ще отнеме десетилетия. Щом китайците не могат да го направят, американците ли дето не знаят влак да се движи с повече от 100 км/час.
4
2
 
42
 
! Отговори
1111111111111111111 преди 10 години
абе, Батко много си ***, не си ли чувал за Тесла
3
57
 
3
 
! Отговори
БАТКО преди 10 години
ТЕСЛА Моторс , нема ли БРАДВА нещо ала бала хахаха
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и тук има ме нужда от български елън мъск
1
8
 
39
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Това е то Америка;безграничен дух и иновации и...терен,да се осъществят.