Бащата на атентатор от Бургас: Беше много добро момче

"Защо някой, който е имал бъдеще, ще отиде и ще си съсипе живота?"
Обновена: 23 авг 2013 20:04 | 23 авг 2013 20:02, Елка Василева
42
Бащата на атентатор от Бургас: Беше много добро момче
Хасан Хадж Хасан. Снимка: МВР

Бащата на канадския гражданин Хасан Хадж Хасан разпозна сина си като човека, издирван за участие в атентата в Бургас от 2012 г.

Самир Хадж Хасан даде интервю за канадския вестник "Нешънъл пост", в което говори за сина си и заявява, че го видял за последно през февруари. Двайсет и пет годишният канадец следвал в Бейрут.

"Всичко си беше наред", каза бащата, който има бизнес с килими в Бърнаби, Британска Колумбия в Канада. Но един ден полицията дошла да говори със Самир, взели му ДНК проба и му казали, че Хасан е издирван във връзка с бомбен атентат на Хизбула в България, отнел живота на петима израелци, местния им шофьор и мъжа, носещ експлозивите, отбелязва "Нешънъл пост".

"Не мога да повярвам, че това се случва", казва бащата в първото си интервю, откакто името и снимката на сина му бяха разпространени миналия месец от българските власти, които обявиха, че Хасан е заподозрян във връзки с терористичното нападение. "Бях шокиран", казва бащата.

В интервю по телефона Самир потвърди, че синът му е издирваният мъж от снимките, които българското министерство на вътрешните работи и ФБР разпространиха. Той каза, че осъжда тероризма, сътрудничи на полицията и не може да обясни появилите се твърдения.

"Защо някой, който е имал бъдеще, ще отиде и ще си съсипе живота?", пита Самир. Той не вярва, че синът му се е присъединил към Хизбула или че е участвал в атентата. "Има нещо нередно в този случай", заявява Самир. "Не мисля, че това е истина".

Но освен кратките биографични данни, дадени в съобщението на ФБР за издирване, досега не се знаеше много за живота на Хасан, който започва в Загдраия, Южен Ливан. "Това е малко село, просто малко село, това е всичко", каза Хюсеин Хадж Хасан, чичо на заподозрения, който живее в Торонто.

Хюсеин и братята му са родени и отгледани в Бурдж ел Бараджне - южно предградие на Бейрут, където има пренаселен бежански лагер, построен за палестинци, избягали от Галилея след създаването на Израел през 1948 г., съобщава "Нешънъл пост".

Очарован от западната музика и култура, Хюсеин копнее да напусне Ливан. Един от клиентите му, служител на канадското посолство, му предлага да емигрира. Той пристига в Торонто през 1974 г. и започва да работи като барман в хотел "Роял Йорк". Свикнал да работи усърдно, става собственик на фирма "Роял карпет", която съществува вече две десетилетия.

Хасан е роден през 1988 г. Посещава начално училище в Бърнаби и накрая получава канадско гражданство. "Беше много добро момче. Не е надут", каза Самир. "Всички го обичат".

Районът на Ванкувър е център на дейността на Хизбула в края на 90-те. ФБР е провело там операция "Димна завеса" за разследване на нелегална мрежа за доставки, която снабдява Хизбула чрез пари от измами и контрабанда на цигари в САЩ.

Още по темата

Хасан се връща в Ливан с майка си, когато е на 12. Самир не обясни защо е заминала, отбелязва "Нешънъл пост". Но той продължава да вижда сина си при пътуванията до родината – едното от тях е за погребението на съпругата, която умира от болест.

Макар и да е прекарал само пет години в Канада, Хасан запазва канадското си гражданство и паспорта си. Български представители казаха, че паспортът е използван за влизане в страната на 28 юни 2012 г., отбелязва вестникът. Както се твърди, тогава Хасан започва да използва фалшивата шофьорска книжка на името на Ралф Рико, жител на Гранд Рапидс, щата Мичиган. На снимката на фалшивия документ за самоличност има голяма прилика въпреки очилата и дългата коса.

ФБР постави Хасан и другия издирван Мелиад Фара на страницата си с най-издирвани лица, заявявайки, че търси информация за "изработването и придобиването" на фалшива американска карта за социални осигуровки и шофьорска книжка, за които се твърди, че са използвали преди атентата. България посочи, че двамата може да бъдат съдени задочно, ако Ливан не ги предаде, отбелязва "Нешънъл пост".

"Всички сме объркани", казва Самир. Той няма обяснение как Хасан е станал един от издирваните за атентат, погубил седем души и ранил 32. Той обаче е убеден, че това е грешка. "Всеки е невинен до доказване на противното, така че оставям това на разследващите". Брат му Хюсеин се чуди дали не става дума за сгрешена самоличност. "Не мога да Ви кажа, просто съм шокиран".

Без да се замисля, Самир нарече нападението тероризъм, отбелязва "Нешънъл пост". "Не сме съгласни с подобни действия, определено", каза той. "Не знам кой го е направил, но Ви казвам, че който го е направил, това не е приемливо. Няма значение дали е на канадска или европейска земя, не е приемливо, 100 процента не е приемливо. И ще направя всичко, ако мога да помогна и вече казах на властите. Властите знаят всичко и вече записаха това, което казах".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Прах за пране преди 10 години
Най-доброто момченце беше aww ... Тихо, кротко на мравката път прави :D :D
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама то и Сталин и Хитлер и Пол Пот бяха много добри момчета.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аве, това не е ли Вичо от В2...Къв терорист е тоя, тоя е певец и музикант! Май някой агент е спал на течение или си го е изсмукъл от пръстите...ХАХАХАХАХАХА!
26
1
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Брейвик номер 2
25
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 10 години
Беше много добро момче. Връзваше детонатори още от втори клас. Пълен отличник. И досега не мога да си обясня как така на него се случи. Сигурно са му пробутали дефектни материали....
24
9
 
5
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Чел съм какви ли не безумия за атентатите от 11.09.2001!То не бяха евреите виновни,то не беше самия Буш-младши за да осъществи новия световен ред!Един хамериканец дори твърдеше че след 11 септември тяхното правителство с психотронни оръжия ги правело на биороботи!Е,избраха си полумюсююлманина Обама чиито брат Малик Обама се разбра от тв европа че членувал в Мюсюлмански братя!Мой мили *** американецо!Пусни си записи от 1998 на стотици хиляди люде със знамена на Моника Люински в арабския свят!
23
4
 
21
 
! Отговори
Никола преди 10 години
Какво се чуди баща му, та тоя е живял само 5 години в Канада като малък после е израстнал в арабско където са му промили мозъка!!!
22
8
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Тази пръдня *** ли я измисли или съсела? Не знаех, че са паднали до нивото на Цвинокио
21
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига глупости, исляма е религия като всяка друга. Злото не идва от религията, а от личността. От избора, който човек прави. Същото е и при евреите и християните. И при всички други религий.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам, че Марси и тук си свърши работата. Зъл и Гурчо са захапали пачките и блъскат дивотий, ей варвари да се задавите с пари като оня цар дето всичко до което се докоснел се превръщало в злато! Продажници и дупедавци, а може и в единствено число!
19
13
 
19
 
! Отговори
мм преди 10 години
господин самир, синът ти е долен *** мръсен.
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съгласен съм, че Америка няма друг печеливш бизнес освен войната...но тук коренът е още по дълбоко, той е в Духовното ни настояще и минало и определено дебатирането му не е за този уважаван политгерберастки форум.
17
4
 
22
 
! Отговори
бат коко преди 10 години
беше , преди му промият мозъка, разни дърти фанатици дето изпращат синовете ви да се самоубиват. ДА ИДАТ ДЪРТАЦИТЕ ДА ГЪРМЯТ БОМБИТЕ, що пращат децата!!!! помислете малко , АЛОООО
16
3
 
10
 
! Отговори
ivan преди 10 години
Skoro arestuvaha i osadiha 12 pakistaneca,koito sa podgotviali atentati...ne znam za Novia Svetoven Red,ama myusulmanite si nastapvat...
15
4
 
27
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Защо някой, който е имал бъдеще, ще отиде и ще си съсипе живота?И ние се питаме това ама явно фанатизираните им преподаватели по тероризъм добре ги манипулират.НЕ ВСЕКИ МЮСЮЛМАНИН Е ТЕРОРИСТ , НО ВСЕКИ ТЕРОРИСТ Е МЮСЮЛМАНИН.Ще надигнем глави и ще съзрем,новия бич за човечеството наречен ислямизъм,но ще е твърде късно.
14
7
 
6
 
! Отговори
Димо преди 10 години
До Анонимензнам за какво говориш и да Иран са държавата която още не е склонила глава пред новия световен ред незнам ти защо ги наричаш амриканци като те не са такива ;) ... остават и проблема в корея там също не се дават севера по точно *** те с едно телефоно обаждане и ще каталясат говорех за друго че тази гавра срещу европа с ислямизирането ще продължи ако ще и иран да пада или не няма нищо общо .. на вискоте етажи имат интерес към конфликтите и ти го знаеш войната е равна на заеми ..!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
ivan преди 10 години
Ne znam kak r vav Francia,ama v Anglia po-specialno v Birmingham...50% pakistanci..ludnica e...gadoria.che i djamii di imat
12
1
 
18
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Не винаги родителите знаят всичко за порасналите си деца!
11
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Димо, американците не се интересуват в момента от арабите, а от Иран- люлката на Арийската цивилизация, това че имали петрол е на втора линия...Падне ли Иран, пада целият свят, а Израел ще прегази арабите за ЧАСОВЕ! Ако владееш размисъла, опитай да пробиеш от тази посока.НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ДРУГИТЕ ДА МИСЛЯТ ВМЕСТО ВАС!
10
6
 
26
 
! Отговори
Димо преди 10 години
Ислямизацията е световен проблем , най-неграмотните и необразовани хора на планетата като изключим някои племена в африка са мюсюлманите в частност арабския полуостров .. имат си териториите имат си независимоста ноо неееее те идват и искат Европа искат референдум за белгия франция и швейцария дали да носят бурки и да имат храмове ..е добре де колко християнски църкви има в пакистан и арабския п-ов ... многхо нагли взеха да стават и те и измислената им религия съсипва млади хора като им промиват