Погребението на Мандела ли е най-мащабното?

Сбогуването с бореца срещу апартейда започна в Куну
Обновена: 15 дек 2013 15:07 | 15 дек 2013 09:30,
33
Погребението на Мандела ли е най-мащабното?
Снимка: Reuters

Много малко събития могат да съберат на едно място над 100 държавни и правителствени ръководители и милиони хора. Кончината на видния политик и правозащитник Нелсън Мандела е такова събитие.

Поклонението пред бореца срещу апартейда продължава цяла седмица с кулминация тази неделя, когато е погребението му в родното място на неговите предци.

Още по темата
От Би Би Си предлагат интересно сравнение на траурната церемония за Мандела с други подобни събития, които са привличали милиони хора.

Според историци най-много хора са се стекли на поклонението на С.Н. Анадурай – индийски политик и главен министър на южния индийски щат Тамил Наду.

Силно обичаният от народа Анадурай е широко популярен с ораторските си умения. Освен това местното население го боготвори, защото е яростен защитник на тамилския език за сметка на хинди. Изчисленията показват, че през 1969 година по улиците да си вземат последно сбогом с Анадурай са излезли цели 15 милиона души.

Друго мащабно поклонение е вписано в Книгата на рекордите „Гинес”. Според изданието през 1989 година 1 на всеки 6 иранци е присъствал на погребението на Рухолах Хомейни, който поема властта в страната след ислямската революция.

Общият брой на скърбящите е около 10 милиона души. Това е и върхово постижение по отношение на процент от общото население на дадена страна.

Процесията по улиците на Техеран ще се запомни с огромните блъсканици, при които десетина души са стъпкани до смърт.

Би Би Си изтъква, че от политическа гледна точка  погребението на папа Йоан Павел II е най-значимото в съвременната история на света, тъй като на него присъстват близо 200 държавни и правителствени лидери. Иначе на площада „Св. Петър” във Ватикана се стичат около 250 хиляди души.

По отношение на телевизионна аудитория най-гледаното събитие е погребението на принцеса Даяна през 1997-ма, когато пред екраните са няколко милиарда души.

Историци коментират, че във времената, преди телевизията да стане широко достъпна, ако хората са искали да отдадат последна почит, да са съпричастни с последния земен път на някоя известна личност, духовник, политик, то е трябвало да присъстват лично. Затова и броят им е значително по-голям в сравнение с наши дни.

Така например 1 милион викторианци присъстват на погребението на британския военен герой Артър Уелсли, по-известен с титлата си Херцога на Уелингтън. По онова време развитието на железниците е в напреднала фаза и множество хора вече са имали възможността да стигнат до столицата Лондон от отдалечени краища на страната.

Експерти считат, че виртуалното участие вече не е особено предпочитано и хората предпочитат да присъстват на живо. Особено когато става въпрос за личност като Нелсън Мандела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
ТРАКIEC преди 10 години
До АнонименДо 28-Ако имаше някакъв принос към Човечеството,"бедната" ти майчица дето ти е "миличка" нямаше за 24 часа да я "затрапят" нея бееее,а щеха да я "балсамират" бееее!Обаче тя родила некакъв анонимник,дето се плаче по сайтовете,бееее!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
haloperidol преди 10 години
Кога ли култът към личността ще престане да бъде модерен? То не бяха звезди, политически и религиозни лидери... Човекът има нужда от идоли, на които да се кланя и тъй като религията губи позиции, се измислят нови.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еее,най после го затрапиха този бееее,бедната ми майчица я погребахме след 24 часа,миличката
24
3
 
3
 
! Отговори
2 преди 10 години
ей насрахте се бе ...чак заплашват със търсене на отговорност ...че не тъгуваш достатъчно за ВЕЛИКИЯ Мандиба...пък после дргите били "долни ксенофоби" и "расисти".Демокрацията на Мандела изби и хиляди бели повече отколкото апартейда черни ... за всичките си години.
23
4
 
2
 
! Отговори
VIVA MANDELA FOREVER преди 10 години
Eй затова сте най-нещастните "хора"в света и най-бедната "държава" Европа,понеже сте гнусни расисти и долни ксенофоби-мразещи всички и всичко,и най-вече себе си!Евалла на *** на този ксенофобски сайт-държат "фронта" и все още не са уволнени при положение,че собствениците на сайта са едни от най-уважаваните хора в Обществото!Но това няма да продължи до безкрай!Ало,екипчето-всички мнения по повод ВЕЛИКИЯ Мадиба и неговата кончина са принтирани!!!Ще ви бъде потърсена отговорност и то скоро
22
2
 
8
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
EVROPEIDNATA I MONGOLOIDNATA RASA SHTE SE SLEQT EDIN DEN I SHTE POMETAT VSICHKI CHERNI I KAFQVI NAVLECI............. VZIMAITE SI JENI KITAIKI BRATQ!!!!!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да го прости, ама айде стига с тая драма!!! Егати чудото...
20
2
 
7
 
! Отговори
какъв е символизмът преди 10 години
Значи сега главна фигура остава съратникът на комунистът Мандела,членът на Африканската комунистическа партия,полигамист от племето Зулу и без формално образование,един от основателите на терористичното крило на Африканския национален конгрес отговорно за смъртта на хиляди невинни хора убити от терористичните им атаки- другарят Зума и символа и примера за сваляне на правителства .
19
2
 
4
 
! Отговори
разни преди 10 години
Kаква действително е ролята на Мандела за установяване на новия световен ред?Колко от присъстващите се прекланят пред единствения Господ и Спасител Исус Христос?Kak Мандела е символ на "съпротивление"а палестинците са терористи?Или се празнува символиката на тероризъм за сваляне на правителства и световна революция,пример Сирия."Как да бъдеш добър комунист"от Н.Мандела
18
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тоя *** е терорист и масов убиец на МИРНИ жени и деца, избивал ги е с бомби и е пял Kill the Whites (Убий белите). Нормално е африканците да си го честват, но не знам какво правят там белите хора, пък били те даже и най-продажните и презрени политици на планетата. Освен да се изхрачат в ковчега на тоя изверг, друго няма какво да правят там!
17
3
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Of haide pogrebvaite go veche che kafa
16
2
 
12
 
! Отговори
wp преди 10 години
Правени са опити за даване на убежище на бели фермери,но въпроса е доста проблемен тъй като няма как да дефинираш че даваш убежище само на южноафриканци ,които са бели,защото започват всички да скачат и да те обявяват за расист и да питат как преценяваш кой е бял ,по-бял,син лилав и т.н..Според тях а и не само всички са южноафриканци и това е...и така геноцида над белите си продължава вече 20 години...не знам как ще се реши този проблем,но наистина зверствата над белите и децата им са ужасяващи
15
3
 
5
 
! Отговори
иво преди 10 години
тоя не се ли хумна вече ?
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България трябва да отвори широко вратите за бели бежанци от ЮАР.
13
2
 
6
 
! Отговори
Monibonboni преди 10 години
Ясно :( Мерси за отговора.Ами според мен такива хора имат нужда от убежище и имат резон да бягат.
12
6
 
13
 
! Отговори
Що не... преди 10 години
Що не престанете да ни занимавате с тоя ***? Като че ли в България си нямаме достатъчно наши, че сега да тръгнем и с чуждите да се занимаваме.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До MonibonboniДоколкото съм запознат,не е лесно да се напусне и емигрира официално от ЮАР(визи и т.н.),което поставя белите в капан тъй като те се водят граждани на ЮАР и нямат никакви по-различни юридически права от редовия черен *** който не го искат никъде.
10
5
 
22
 
! Отговори
wp преди 10 години
Белите биват убивани изнасилвани и изгаряни,включително деца.Такъв геноцид и расизъм срещу бялото население никога и никъде не е имало.От 1994 година досега са убити около 2 % от бялото население.Това постигна *** Мандела и всички ***(като Боно от U2) и разни неосъзнати "пацифисти".Във фейсбук има групи за съпорт на белите в ЮАР,моля присъединете се.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анонимкинс, прочети положението на Бг след Ньойския договор и кой единствен я признава и ще спреш да задаваш ***-отски въпроси!
8
7
 
4
 
! Отговори
Monibonboni преди 10 години
Добре, де, тези бели, които живеят там и толкова ги тормозят, защо седят там? Да продават каквото имат и да се изнасят! Тук от седмица вече чета, как нападат бели фермери - ами да се махат от там. Не казвам, че не е така, просто ми е странно защо още са там.