Шест неща, които не знаете за Нелсън Мандела

Фен на бокса, той е тренирал всяка сутрин
10 дек 2013 21:06, Елка Василева
33
Шест неща, които не знаете за Нелсън Мандела
Снимка: Reuters

Нелсън Мандела бе световно известна фигура и много детайли от неговия живот и кариера бяха публично достояние. Би Би Си обаче пише за шест неща, които може би не всеки знае за починалия южноафрикански лидер.

1. Той е бил фен на бокса: В младежките си години Мандела обичал да се боксира и да тича на дълги разстояния. Дори и през 27-те години, прекарани в затвор, той е тренирал всяка сутрин.

"Не ми харесваше насилието в бокса. Повече ме интересуваше науката в него - как движиш тялото си, за да се защитиш, как атакуваш и едновременно се отдръпваш и какъв ритъм си налагаш по време на мач, пише той в своята автобиография "Дългият път към свободата".

"Боксът е равенство. На ринга класата, възрастта, цветът и богатството са ирелевантни. Не съм се бил, откакто влязох в политиката. Основният ми интерес бе в тренировките. Смятам тежките упражнения за отличен отдушник за напрежението и стреса. След усилена тренировка се чувствах умствено и физически по-лек", пише той.

Още по темата

Сред експонатите в музея на семейство Мандела в Совето посетителите могат да видят колана от световния шампионат, даден на Мандела от американския боксьор Шугър Рей Ленард.

2. Истинското му име не е Нелсън: Ролихлала Мандела бил деветгодишно момче, когато учител от началното училище в Куну му дава английското име Нелсън съгласно обичая да се дават християнски имена на всички ученици. Обичайна практика в Южна Африка и други части на континента е било да получиш английско име, за да може чужденците по-лесно да го произнасят.

Ролихлала не е често срещано име в Южна Африка. То е на ксоза, един от 11-те официални езика в страната, говорен от около 18 на сто от населението. Буквално значи "дърпам клон на дърво", а в преносен смисъл - "немирник, размирник". Въпреки това в Южна Африка Мандела често бе наричан с името на своя клан – Мадиба, което южноафриканци използваха с респект.

3. Бил е в списъка за наблюдение на потенциални терористи на САЩ до 2008 година: Наред с други лидери на бившия Африкански национален конгрес (АНК) Мандела имаше право да посещава САЩ единствено със специално разрешение от държавния секретар, тъй като АНК бе определена като терористична организация от правителството на апартейда в ЮАР.

"Откровено казано, много ми е неудобно да трябва да давам разрешение за влизане на собствените си колеги – външния министър на Южна Африка, да не говорим за великия лидер Нелсън Мандела", заяви тогавашният държавен секретар Кондълиза Райс през 2008 г.

Законопроектът за изваждане от списъка беше внесен от Хауърд Берман, председател на Комисията по външните работи на Камарата на представителите, който обеща да премахне това унизително положение. Роналд Рейгън включи АНК в списъка през 80-те.

4. Забравил си е очилата, когато е освободен от затвора: Пускането му на свобода на 11 февруари 1990 г. дойде след години на политически натиск срещу апартейда. Този ден Мандела е бил "смаян и малко притеснен", си спомня той след време.

Мандела и тогавашната му съпруга Уини са били заведени в центъра на Кейптаун, за да говорят пред огромна развълнувана тълпа. Когато обаче извадил текста на речта си, той установил, че е забравил очилата си и му се наложило да ползва тези на Уини.

5. Обличал се е като шофьор, за да се измъква от полицията: След като минал в нелегалност заради дейността си в АНК, умението на Мандела да избягва службите за сигурност му донесло прякора "черния Пимпернел" по името на романа "Скарлет Пимпернел", в която се разказва за човек с тайна самоличност.

Мандела е известен с това, че се е дегизирал като шофьор, градинар и главен готвач, за да може да пътува из страната, незабелязан от властите. Изглежда никой не знае как Мандела, който е действал нелегално с фалшива самоличност, в крайна сметка е бил разкрит и заловен.

6. Имал си е собствена адвокатска кантора, но му отнело години, за да се дипломира: Мандела изучавал право с няколко прекъсвания в продължение на 50 години и е бил късан на почти половината предмети.

Две години обучение по право в университет му е позволило от август 1952 година заедно с Оливър Тамбо да отворят първата кантора за чернокожи в Йоханесбург - Мандела и Тамбо. Окончателно завършва образованието си в затвора през 1989 година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кумунист!
25
2
 
1
 
! Отговори
2 преди 10 години
И защо трябва да се умилявам ,че си забравил очилата и чел с "..тези на Уини.."Защо въобще трябва да четеш ...не можеш ли просто да кажеш нещо от себе си....и какъв е бил този ужасен затвор на бели расисти ....дето всеки ден бягал и тренирал бокс...чудна работа ..страдания..
24
1
 
4
 
! Отговори
VIVA MANDELA преди 10 години
Пак до скромния,но задружен екип на този сайт!Това,че ме заличихте скоростно ме радва(показва,че сте ме прочели),още повече ме радва,че сте заличили още 5 (браво!),расистки изцепки на ваши потребители ксенофоби!Но най-много ме радва,че Иво,Тишо и особено Маринчо са хора с позитивен имидж в нашето общество и никак не биха желали(Маринчо най-вече) имената им да бъдат свързвани по какъвто и да е начин с расизма-особено пред Комисията по Дискриминация в РБ и асамблеята на Европа!След прочитане изтри
23
4
 
7
 
! Отговори
истината преди 10 години
Безработицата всъщност е около 60%, убийствата са ежедневие по улиците, а самият той е лежал за тероризъм включително и убийства на малки деца в името на каузата.
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е известен че изпя песента Kill the whites (Убийте белите)Освен това той е главния шеф на Планетата на маймуните
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изказвания на Мандела които не знаете за които никога няма да чуете в медиите:If there is a country that has committed unspeakable atrocities in the world, it is the United States of America. They dont care for human beings,"Ние знаем много добре, че нашата свобода е непълна без свободата на Палестина."Israel should withdraw from all the areas which it won from the Arabs in 1967 ..."... the Cuban Revolution has also been a source of inspiration to all freedom-loving people."
20
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При белите си бяха по-добре, сега имат 40% безработица и продължава да расте, а по убийства са на трето място в света, след Колумбия и Мексико.
19
24
 
19
 
! Отговори
27 години преди 10 години
Мандела е лежал в затвора 27 години. Защото е комунист! Жертвал се е заради идеите си! Кой от вас, гербави отпадъци, е готов да се жертва и да лежи 27 години в затвора, заради 6-те апартамента на Цецо Лажецо, или за да не влезе агент Буда в пандиза?
18
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сбирщина от *** и невежи расисти!
17
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега *** ще осерат тотално ЮАР, после идва ред на САЩ, но там са на ход мексиканците.
16
2
 
7
 
! Отговори
и ... преди 10 години
10.Него внук е наречен на Кадафи,който НАТО бомбардира,а пък всички са се сбрали там.Защо?Явно е изменил на каузата и решил да се въведе златен динар за Африка и изведнъж бил"убивал собствените си хора"(виж BBC News What does Gaddafi's death mean to Africa)11.Като бил освободил хората си както казват в чии ръце останаха урановите,диамантените и златните мини.
15
7
 
5
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Правим го за спорта , на кого му дреме тук за Мандели или друг негодник
14
11
 
33
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Мандела е ФАЛШИВ ГЕРОЙ който беше издигнат в култ заради конкурентни интереси на международни компании които искаха да заграбят на природните богатства на ЮАР
13
6
 
26
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
До АнонименБил е в затвора не 15 а 27 години, заради терористичната дейност на партията, в която е бил ръководител.
12
9
 
31
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Лежал е заради тероризъм
11
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нелсън Мандела е бил повече от 15 години в затвора. Понеже отстоявал позициите си. Неллссън Мандела е велик !
10
9
 
10
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Тези глупости за измислени герои вървят сред задоволените *** на запад но тук все повече и повече не вървят и няма дървят въпреки бясното пропагандиране. Просто ние живеем реалността и на детинските лъжи които се бълват от медиите просто не се хващаме. Никой не вярва на медиите , НПО и политици. Всички дте долнопобни криминални престъпници
9
4
 
6
 
! Отговори
има още преди 10 години
7.написва"Как да бъдеш добър комунист"(и цитирам"добър ученик на Маркс,Енгелс,Ленин и Сталин")8.основава терористичното крило на Африканския национален конгрес,отговорно за смъртта на хиляди невинни хора-бели и черни.9.Член на групата на Старейшините,за които медията не споменава като че ли очилата на жена му са по-важни от организация,която съветва световни лидери.
8
5
 
6
 
! Отговори
nerez преди 10 години
До анонимен 5 Това с панелника съм го чувал в "шоуто" на дългия от един който изглеждаше като *** любител на аналдолски "мурафети" . Не си демократичен . Кое те кара да мислиш че си нещо повече от "панелник"?
7
9
 
21
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Общо взето от тези шест точки е видно,че Мандела е ***-овчар комунист !!!