Детронираният олигарх, затворник на Путин

Някога Ходорковски бе смятан за един от най-влиятелните в Русия
Обновена: 20 дек 2013 19:37 | 20 дек 2013 19:33, Елка Василева
25
Детронираният олигарх, затворник на Путин
Снимка: архив, Reuters

Михаил Ходорковски, бившият шеф на процъфтяващата петролна група ЮКОС, смятан за един от най-надарените олигарси и милиардери на Русия, стана най-известният затворник в тази страна заради това, че дръзна да се опълчи срещу Владимир Путин.

Обявеното от руския президент намерение да помилва Ходорковски "по хуманни причини" - заради болестта на майка му - беше напълно изненадващо, пише Франс прес.

Досега Ходорковски отказваше да отправи молба за помилване и да признае вината си.

Смятан някога за най-богатия гражданин на Русия и един от най-влиятелните, той беше осъден през 2005 г. на осем години в наказателен лагер заради "измама и данъчни престъпления".

Още по темата

Наказанието му беше увеличено на 14 години след втори процес през 2010 г. заради "кражба на нефт и пране на пари" в размер на 23,5 милиарда долара.

Според защитниците на човешките права и многобройни чуждестранни наблюдатели Михаил Ходорковски, който сега е на 50 години, е станал жертва на разчистване на сметки, организирано от Владимир Путин. Осъден за това, че обяви независимостта си и политическите си амбиции, той беше станал символ на отклоняването на Русия към авторитаризъм.

Но в очите на Владимир Путин Михаил Ходорковски беше просто измамник: "Мястото на един крадец е в затвора", повтори много пъти руският президент, подчертавайки, че неговите "престъпления" са били "доказани".

Путин освен това го обвини, че ръцете му са оцапани с кръв, сравнявайки го едновременно с Ал Капоне и с американския финансов мошеник Бърнард Мадоф.

Кариерата на този мъж с дискретни очила и късо подстригана коса олицетворява възхода на руските олигарси през 90-те години.

Тези нови капиталисти се появиха по време на президентския мандат на Борис Елцин и сложиха ръка на цели отрасли от икономиката чрез твърде съмнителни приватизации.

Произхождащ от скромно московско семейство на инженери, Михаил Ходорковски следва химия и икономика, преди да се впусне в бизнеса. По съветско време той е член на Комсомола и установява връзки със структурите на единствената партия в страната.

На 26 години, преди падането на СССР през декември 1991 г., той основава банката МЕНАТЕП, което му позволява при неизяснени обстоятелства да поеме контрола в компанията ЮКОС.

През 1993 г. за кратко заема поста на министър на енергетиката. В началото на 2000-те години Михаил Ходорковски променя стратегията си и става първия олигарх на Русия, който започна да управлява бизнеса си по западен маниер, превръщайки се в модел за инвеститорите.

Той планира обединение между ЮКОС и голямата американска компания "ЕксънМобил", подпомага финансово руската опозиция и налива милиони в програми за подкрепа на гражданското общество.

Благодарение на бума на петролния пазар ЮКОС става компания номер едно в сектора в Русия и Михаил Ходорковски се сдобива с най-голямото богатство в страната, което според списание "Форбс" възлиза на около 15 милиарда долара.

В началото на 2003 г. една среща в Кремъл между двадесетина олигарси и президента Путин се превръща в буря.

Михаил Ходорковски, единственият на тази среща, дошъл без вратовръзка, призовава да се действа срещу корупцията по върховете на държавата и назовава някои приближени на Путин.

Последният отвръща: "Г-н Ходорковски, сигурен ли сте, че сте изряден към хазната?" "Абсолютно!", отвръща Ходорковски.

"Добре, ще видим", отсича Путин сред ледено мълчание.

На 25 октомври същата година Михаил Ходорковски е арестуван на летището в Новосибирск, където самолетът му прави спирка по технически причини и е обвинен в измама в голям мащаб и в укриване на данъци.

След два съдебни процеса и десет години, прекарани зад решетките, той трябваше да излезе от затвора през август 2014 г, след изтичането на наказанието му.

Руските медии бяха съобщили през последните месеци за вероятността от започване на трети процес, след като телевизии, близки до властта, излъчиха документални филми, в които се твърдеше, че бившият олигарх е отговорен за убийството през 1998 г. на кмета на селце в Западен Сибир.

Винаги непокорен, преди произнасянето на втората му присъда Михаил Ходорковски беше заявил: "Не искам да умра в затвора, но убежденията ми заслужават да рискувам живота си."
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** е Путин. Като чета коментарите излиза, че тука също е пълно с ***.
19
1
 
2
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
Слушах една рускоговоряща радиостанция в Чикаго. Ходорковски тъкмо беше вкаран в затвора. Водещият дръпна една проповед за това какъв добър човек бил Ходорковски, вкарана от затвора от диктатора Путин- След това обяви телефон за споделяне на мнения - трима се обадиха и дискредитираха олигарха. Последваха реклами и нямаше повече мнения.
18
9
 
4
 
! Отговори
marantz преди 10 години
Какъв е Ходорковски няма никакво значение!Процесът е типичен пример за саморазправа с цел всички да слушкат Кремъл и Путята!Да не би другите от тая дружинка като например Абрамович да са много читави!?Ама Путята не ги закача защото не му е в интересите май!Хубаво е да го знаете докато се пипкате изотзадзе мислейки си за любимия ви президент *** русофилистична ***!
17
5
 
3
 
! Отговори
marantz преди 10 години
Какъв е Ходорковски няма никакво значение!Процесът е типичен пример за саморазправа с цел всички да слушкат Кремъл и Путята!Да не би другите от тая дружинка като например Абрамович да са много читави!?Ама Путята не ги закача защото не му е в интересите май!Хубаво е да го знаете докато се пипкате изотзадзе мислейки си за любимия ви президент *** русофилистична ***!
16
2
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Поредният пасквил на бта, преписан от Леля ЗЕлка.Много емоционално, без факти,единствено с предположения, представяни ни като истина, пълен шит!Лельо ЗЕлке, защо не питаш менторите си от бта кои са тези "...някои приближени на Путин", назовани на срещата в Кремъл? P.S. А бе, знае ли някой защо сайтът на бта е с абонамент? Не може да им се четат статиите, че да се посмея мялко...
15
2
 
2
 
! Отговори
Путя преди 10 години
Всяка жаба да си знае гьола
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ulrich Bettermann също е евреин
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ходорковски е помилван на хуманитарно основание,да посети болната си майка.Минути след освобождаването му е качен на частен самолет, доставен от Ulrich Bettermann и пристига в Берлин.Вождът на втората Цветна революция в Белорусия - "Джинсовата революция"- Александр Козулин, също осъден, получаваше помощ в затвора от германския посланник в Минск.Виталий Кличко също започва кариерата си като германски боксьор.Раиса Горбачова живеела също в Германия, преди да умре.Юлия Тимошенко ще е следващата
12
20
 
14
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Той е--7;Да ти пикая на Русията.По--загубена държава от нея няма. Заради нея сме на това дередже.Да бастиса дано.
11
9
 
12
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--2;Путин как забогатя , че сега е най богатия руснак.Неговата снимка трябва да бъде с надпис---ИЗДИРВА СЕ
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"""Той планира обединение между ЮКОС и голямата американска компания "ЕксънМобил",""Продажник!
9
3
 
40
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
На 26 години - банка основал. Скромен студент по химия? Това на коя планета?
8
2
 
21
 
! Отговори
Владо преди 10 години
Хм, интересно, как пък конкурентната " Лукойл" е изрядна ...
7
22
 
35
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Чест прави на Путин, че не се кланя на олигарсите и ги слага на мястото им! И преди да плачете за тоя олигарх, се замислете - как, аджеба е натрупал тия милиарди, по честен път ли? Колко животи и човешки съдби е разрушил, никога няма да узнаем. От министър при Елцин, до затворник при Путин, ей на тва му викам нагледна трансформация, трябва да черпим опит от руснаците! Путин е човек на място, независимо от миналото си, и Русия няма да пропадне при него!
6
5
 
7
 
! Отговори
bg преди 10 години
Evreiskite demoni zashto lajat 4e evreiskata maika e na le4enie v Germania?Evreiski gnusni lujci!...Evreite mrazat stranite v koito sa rodeni...Ama ima I svestni evrei,kato naprimer Brother Nathanael,koito e priel Pravoslavieto I se e izbavil ot sataninskia Talmud.Brother Nathanael on You Tube!....Hubavo e I da poglednete David Duke.Evreiskite sataninski sorosoidni gnusni pluhove mnogo nenavijdat tezi dvamata.I boklucite ot dnes.bg gi e mnogo strah ot tezi dva saita,ne sa pod Talmud-kontrol
5
23
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До НикиНяма политика - има само *** отмъстителност на Джуджето Диктатор.
4
10
 
41
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Тука няма нищо политическо,този е откраднал над 10 милиарда от държавата и по негова заповед са извършвани убийства.........
3
8
 
13
 
! Отговори
bg преди 10 години
USA sushto ima ednopartiina sistema.A svinete ot France Press ne kazvat 4e e evrein purvo,zashtoto I te sa evrei,i vtoro,zashtoto mogat da budat izgoneni ot zionistko-globalistkata France Press....Nie vsi4ki znaem 4e evreite sa kraini komunisti I kraini kapitalisti.I znaeme 4e evreite sa agresivni I maroderi,i v Rusia,i v Amerika,i v Polsha,i v Bulgaria,i vuv Francia,i v Izrael,i v Germania,i v Ispania,i v Ukraina,i v Ungaria.......Svinete ot dnes.bg zashto ne puskat publikacii ot David Duke
2
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жал ли трябваше да ми стане за него ???? Това е то истински престъпник трябва да му сложат снимката в речника точно до тази на Бойко Борисов да се знае какво е то ***. Само, че за разлика от ББ тоя си полежа на топло ...
1
7
 
28
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Поредната тенденциозна статия.