Асандж обвини в лъжа Обама

Президентът излъгал за американския електронен шпионаж
17 яну 2014 21:15, Александър Попов
17
Асандж обвини в лъжа Обама

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви, че президентът на САЩ Барак Обама е излъгал в речта си за
предложени реформи на разузнаването и че трябва да се срамува, че е предложил толкова малко, предаде ДПА.

"Чухме много лъжи в тази реч", заяви Асандж пред CNN и цитира твърдението на Обама, че Агенцията за национална сигурност никога не е злоупотребявала с информацията, събрана чрез електронно следене.

"Мисля, че е смущаващо за един държавен глава да говори 45 минути и да не каже почти нищо", добави Асандж. Той отбеляза, че бившият сътрудник на АНС Едуард Сноудън, който разкри поверителна информация за агенцията, "много ще се радва", след като накара днес президента на САЩ да говори по тези въпроси.

По-рано през деня президентът на САЩ Барак Обама обяви забрана на шпионажа срещу лидерите на близки приятелски и съюзнически страни, освен при изключителни обстоятелства, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бях много ясен пред разузнавателната общност. Освен ако не е заложена националната ни сигурност, няма да шпионираме комуникациите на лидерите на нашите близки съюзници и на нашите приятели", заяви той в речта си по повод реформата на правителствените разузнавателни операции.

Обама обеща на лидерите, че ако иска да научи какво мислят, ще използва телефона, а не разузнавателни данни, предаде Асошиейтед прес.

В същото време Агенцията за национална сигурност и други специални служби ще продължат събирането на разузнавателна информация в интерес на националната сигурност и външната политика на страната. САЩ бяха принудени да преразгледат програмите си след разкриването на информация пред медиите от бившия служител на АНС Едуард Сноудън.

Преди речта си в Министерството на правосъдието Обама подписа указ, предвиждащ редица стъпки за ограничаване на дейността на АНС и защита на неприкосновеността на личния живот на американските граждани. Събирането на разузнавателна информация с електронни средства ще се провежда при стриктно  спазване на американските закони за борба с чужди разузнавания, тероризма, разпространението на оръжия за масово унищожение и организираната престъпност. Достъпът до данните ще се разрешава с решение на специален съд.

Не се разрешава събирането на такава информация за дисиденти или с цел икономически шпионаж. Освен това се ограничаване на събирането на данни за телефонните обаждания на американците, за която правителството беше подложено на най-сериозна критика.

Обама заяви, че програмата ще бъде прекратена "такава, каквато е", предаде Асошиейтед прес. Според него служителите на разузнаването не са злоупотребявали съзнателно с програмата, за да нарушават тайната на личния живот.

Той обаче предупреди, че САЩ не могат "едностранно да обезоръжат разузнавателните си агенции". "Ние знаем, че разузнавателните служби на други страни - някои от които се преструват на изненадани от разкритията на Сноудън - постоянно опитват да проникнат в мрежите на нашето правителство и частния сектор".

Според Обама САЩ трябва да отговарят на по-висок стандарт.

"Никой не очаква Китай да проведе открит дебат за разузнавателните си програми или Русия да вземе предвид правото на личен живот на гражданите", заяви той.

Президентът на САЩ обаче порица разкриването на програмите за събиране на информация от страна на бившия служител на АНС Едуард Сноудън.

"Сигурността на нашата страна зависи отчасти от верността на тези, на които са поверени тайните на страната", заяви Обама. "Ако всеки, който възразява против правителствената политика, може да вземе нещата в свои ръце и публично да разкрие поверителна информация, ние никога няма да можем да гарантираме сигурността на нашия народ, нито да водим външна политика".

За оценката на причинените щети може да са необходими години, подчерта президентът, цитиран от Франс прес. Според него сензационният начин, по който са извършени разкритията, е позволил на враговете на САЩ да получат информация за методите на разузнаването. Това може да има дългосрочни последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 10 години
ДО ТулскиНевероятно е, че при наличието на интернет повечето от българите са наистина напълно неинформирани, за да не кажа дезинформирани. През 2013 беше направен един чудесен филм " The fifth estate", който доста подробно показва как Асанж събира информация и колко много хора са участвали. Дори да има съмнения и у зрителя да се пораждат въпроси, този филм наистина показва как действа системата на Асанж. А всеки, който знае английски или друг език, ползва в интернет различни източници.
10
14
 
2
 
! Отговори
полковника преди 10 години
Защо толкова раздразнено реагирате, редници, нима *** не храни опонентите си с радиоактивни ястия, доста народ натръшка. Впрочем, *** е бил подчинен на Калугин, това малко диктаторче, джобен формат. Миррррно!
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти си по-близо до папуасите, отколкото до полковниците. Чувал ли си за генерал-майора от КГБ Калугин и още няколко като него?! Вземи прочети нещо преди да си пишеш глупостите.
8
23
 
8
 
! Отговори
полковника преди 10 години
Сноудън само може да се радва, че е американец, ако беше от руските служби и беше врътнал този *** номер на ***, вече щеше да броди из вечните ловни полета след консумация на радиоактивна сума. Драх го и ***
7
3
 
38
 
! Отговори
ДО ТУЛСКИ преди 10 години
Асандж за разлика от теб разполага с информация и доказателства, за това и забраниха сайта му. Ако на теб не ти вдъхва доверие , мислиш ли че ще можеш да убедиш хората които имат глава на раменете си че ЦРУ е света вода ненапита?Аман от " умници" защитаващи хегемоналния манталитет на САЩ.
6
3
 
41
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Евреите винаги са били лукави ,гадни и хитри - те са изчадия на злото - банки диамантен и петролен бизнес - световен морски и въздухоплавателен транспорт са техни --дори Холивуд е бебето в тяхните зли филми с еврейски звезди и наченки- Във всеки филм може да се срещне еврейска мисъл и кадри -Обама е роб на еврейската общост - той се е продал за пари и Демокрацията е инструмент за атака на САЩ към други нации - скоро Украйна ще бъде изядена и разпарчетосана с приватизация и див бг капитализъм
5
3
 
48
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Някой да се съмнява че Обама лъже?не нали ,цялата политика на САЩ е изградена на лъжи и убииства
4
3
 
31
 
! Отговори
istina преди 10 години
Къде са партиите и реформаторския блок и ГЕРБ да излезат с декларции за разкритията за следенето и подслушванита. Къде са демократите - Костов, Р Кънев, Яне Янев, Кунева, П Стоянов, Е Сугарев, Първанов, Плевнелиев и другите демократи да заявят своята позиция - мълчат като .... Лесно се атакува Сидеров - зад него няма никой. Това означава ,че България е васална държава.
3
2
 
32
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
В епохата на Интернет, думите на Исус "и няма нищо скрито, което да не стане явно" получиха смисъл и потвърждение. Силата на злото е в тайната. Тайните служби правят чудовищни неща, само защото нещата, които правят звучат твърде невероятно. Глобалното следене е едно от най-безобидните неща, които вършат. И естествено всичко е "в името на националната сигурност".
2
3
 
25
 
! Отговори
jane преди 10 години
Ако Сноудън може да източи такова огромно количество информация, да го изнесе от страната, след което да обяви какво е направил на световните медии и да стигне до Русия, то всеки работещ на подобна позиция може да вземе малка, но критична част от тази информация, да я изнесе и да я използва за лична облага както намери за добре. Което е част от проблемът срещу който се опитва да се бори Сноудън. Службите за сигурност са лошо структурирани, залагат на грубата сила и правят откровени глупости.
1
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ние притежаваме 50% от благата на Земята, въпреки чесъставляваме само 5% от населението на Земята. В такаваситуация ние неизбежно предизвикваме завист и възмущение.Нашата главна задача в близко бъдеще е, да създадем в света такъв ред, който да запази тази диспропорция, без да застрашаванашата национална безопастност.Не е далеч момента, в който нашите действия щесе ръководят от пресметливост и властване чрез сила. Колкото по-малко скрупули имаме, толкова по-добре." Джордж Фрост Кенан