Секс за риба

Драматичният избор на кенийските жени
22 фев 2014 21:40,
51
Секс за риба
Снимка: Reuters

Търговията кипи по бреговете на езерото Виктория в Западна Кения – рибарски лодки се надпреварват за място, всеки иска да продаде улова си, разказва БиБиСи.

Рибарите се пазарят с потенциалните купувачи – предимно жени, които се надяват да изкарат малка печалба като препродадат рибата на местния пазар.

Но в тази изключително бедна част на Кения, търговията между рибар и жена-купувач рядко се осъществява с пари.

Валутата е секс – жените продават телата си с надеждата, че могат да получат част от улова.

Местните наричат тази порочна практика „жабоя“ или в превод „секс за риба“.

35-годишната Луси Одхиамбо – вдовица и майка на 5 деца, споделя пред БиБиСи, че жените просто нямат избор. „Принудена съм да плащам с тялото си, просто защото нямам нищо друго. Няма работа. Обикновено спя с 1-2 рибари в седмицата. Знам, че мога да хвана болест, но няма как. Имам деца, които трябва да ядат и да ходят на училище. „Жабоя“ е дяволска практика“, казва Луси.

Рискът от заболяване е наистина голям – заразените с ХИВ-вируса са над 15%, което е 2 пъти повече от средното ниво в страната. И основната причина е „сексът за риба“.

Напоследък обаче се забелязва промяна. Бавна, но я има.

Агнес Аума е жена, която притежава собствена лодка. Наела е рибари, а тя са занимава с продажбите. С парите плаща на служителите, изплаща лодката и се грижи за семейството си.

Новият живот за Агнес е благодарение на местна благотворителна организация, със съдействието и на американския Корпус на мира. Организацията заема средства за подпомагане на изстрадалите жени в региона, дава им възможност да имат собствен бизнес и впоследствие да изплатят дълга си с честен труд.
„Не можех повече да продавам тялото си за риба. Бях на прага на смъртта. Но този проект ме върна към живота. Вече не завися от мъжете. И с чиста съвест връщам парите, които получих, за да купя лодката“, посочва Агнес.
Към настоящия момент едва 19 жени са част от проекта, но очакванията са броят им да се увеличи значително.

„Сексът за риба е изключително опасен. Всички знаем колко висока е смъртността тук след заразяване с ХИВ. Затова насърчаваме жените да вземат съдбата си в свои ръце. И сме горди с първите положителни резултати“, обявиха от благотворителната организация.

Редица рибари твърдят, че се срамуват от порочната практика, но не могат да устоят на изкушението. 26-годишният Феликс Очиенг е женен, но спи с по 3 жени седмично в замяна на част от уловената риба.

Някои жени плащат в кеш, но някои с телата си. „Наследих този бизнес от баща ми, който правеше същото. Срам ме е, това е лошо нещо. Но изкушението е прекалено голямо“, твърди Феликс.
Стъпка по стъпка обаче ситуацията край езерото Виктория се променя. Броят на жените, които осъзнават сериозната опасност и отказват да се примирят, расте.

Но за елиминиране на „жабоя“ ще е необходимо много време и най-трудното – да се промени мисленето на местното население, което практикува „секса за риба“ от поколения насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
александър костов преди 10 години
ами незнам,ако мога да им помогна с съвет :D, да не правят секс за рибата и да рискуват да хванат спин.да правят *** за риба :D уаххахаха, така няма да има спин
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А пак ли ислям
39
2
 
3
 
! Отговори
povver преди 10 години
DOBAR BIZNES VSI4KI DOOLNNI
38
1
 
5
 
! Отговори
asfa преди 10 години
hodeli da im pomagat... a koi izmisli spina.. izvednaj se poqvi na toq svqt kak taka?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГацоНаправо десантът в Нормандия!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 42,е тия са окрали богатствата и сега им подхвърлят трохите
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
секс за риба, но рибата да не е по-малка от 30 см..едноока :)
34
0
 
29
 
! Отговори
Тъпун Вакуумглавски преди 10 години
С тия болести по-добре на *** да карат
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре е за световната икономика - раждат се много *** и трудовите пазари на роби в САЩ и Ес процъфтяват.
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България има секс без риба, а...чакайте, то вече и мъже и секс няма.
31
3
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
жените нямали избор? имат избор - секс или глад. виж, мъжете вече наистина нямат избор.
30
0
 
51
 
! Отговори
pl преди 10 години
Къде са фемен да си покажат циците по тоя случай?
29
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то това "Жабоа" и в България си е актуално - пъскаш булетинче за БСП и получаваш 3 лева увеличение на пенсията. Същото пре*баване си е. Или по-точно изнудване на хора които нямат друг избор.
28
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"35-годишната Луси Одхиамбо вдовица и майка на 5 деца, споделя пред БиБиСи, че жените просто нямат избор.", но все пак дали не е трябвало да помисли за презервативи или някакви други средства против забременяване след първото или второто дете?Не,че нещо ама все пак доколкото знам им раздават безплатни презервативи.Колкото и да са необразовани колкото и да са бедни щом я могат търговията значи могат да направят елементарна сметка- 2 деца -по малко секс по принуда 5 деца- повече зор.
27
1
 
3
 
! Отговори
ASI преди 10 години
do 27 Една мацкаmace tuka prezarvativa struva parii tam e sashtotonedai boje bednotiata e losho none e sramno chesi bedenkakto tuka tazi onazi otiva za kafe,5 lv stavat pros*i*tutkinegilie sram?sram gie no pone ne kradata nai vecheto upravliavashtite na tazi ili onazi darjava dase sramuvat che gi prinujdava po edin ili drug nachin daia varshat tazi rabotaneti znam polojenieto,no az za 22 godini v Germania kakvoli nesam vijdalimalsam i predlojenia dagi karam natam,no mn sori nesam su*enor
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От толко жаби не само спин ами и кръвосмешение ще стане децата няма да знаят кои са им бащите. Тия жаби в България стават и без риба.
25
3
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
От това, дето си го написал виждаме, че ти не си човек. Като избягваме проблема само го задълбочаваме.
24
5
 
18
 
! Отговори
Легендата преди 10 години
Сори, ама тия наистина не са хора. Официалната статистика на Световната Здравна Организация казва, че в Африка 46% от населението е заразено с ХИВ. Къде да го интегрираме това. По-далеч от такива, че виждате тук имаме само някакви измислени икономически кризи, а там ако не е гладът, ама истинския глад, ще е СПИН или пък някое подивяло племе с калашници. Расизмът не се е появил случайно, макар и да не го удобрявам. Редно е да сме толерантни, но не към всички. От някои просто трябва да се пазим.
23
3
 
21
 
! Отговори
Една мацка преди 10 години
Ами има и по-просто решение-да им раздават презервативи! Там аптеки или автомати за презервативи няма ли?
22
7
 
25
 
! Отговори
манипулация преди 10 години
ауууу идеално измислено разказче тъкмо за душата на булгаристанеца който е много лесен за манипулациа за да може бай *** пред кампютъра да си каже АУУУУУУ ИМА И ПО ЗЛЕ ОТ НАС ОТ МЕНЕ А И ОТ КОМШИЯТА ДА НЕ ПОВЯРВАМ МОГА ДА ЛЕГНА СПОКОЙНО пък утре ще му мисля с мойта робска душица *** нали стачкуваха други мои ганювски съграждани правиха данс уит ми ама защо не стана като в украйна тогава аххххх защооооооооооо лииииии??????ми защото *** ИМА 500 ГОДИШЕН РОБСКИ СТАЖ,*** мачкат ли те на работа а?