Секс за риба

Драматичният избор на кенийските жени
22 фев 2014 21:40,
51
Секс за риба
Снимка: Reuters

Търговията кипи по бреговете на езерото Виктория в Западна Кения – рибарски лодки се надпреварват за място, всеки иска да продаде улова си, разказва БиБиСи.

Рибарите се пазарят с потенциалните купувачи – предимно жени, които се надяват да изкарат малка печалба като препродадат рибата на местния пазар.

Но в тази изключително бедна част на Кения, търговията между рибар и жена-купувач рядко се осъществява с пари.

Валутата е секс – жените продават телата си с надеждата, че могат да получат част от улова.

Местните наричат тази порочна практика „жабоя“ или в превод „секс за риба“.

35-годишната Луси Одхиамбо – вдовица и майка на 5 деца, споделя пред БиБиСи, че жените просто нямат избор. „Принудена съм да плащам с тялото си, просто защото нямам нищо друго. Няма работа. Обикновено спя с 1-2 рибари в седмицата. Знам, че мога да хвана болест, но няма как. Имам деца, които трябва да ядат и да ходят на училище. „Жабоя“ е дяволска практика“, казва Луси.

Рискът от заболяване е наистина голям – заразените с ХИВ-вируса са над 15%, което е 2 пъти повече от средното ниво в страната. И основната причина е „сексът за риба“.

Напоследък обаче се забелязва промяна. Бавна, но я има.

Агнес Аума е жена, която притежава собствена лодка. Наела е рибари, а тя са занимава с продажбите. С парите плаща на служителите, изплаща лодката и се грижи за семейството си.

Новият живот за Агнес е благодарение на местна благотворителна организация, със съдействието и на американския Корпус на мира. Организацията заема средства за подпомагане на изстрадалите жени в региона, дава им възможност да имат собствен бизнес и впоследствие да изплатят дълга си с честен труд.
„Не можех повече да продавам тялото си за риба. Бях на прага на смъртта. Но този проект ме върна към живота. Вече не завися от мъжете. И с чиста съвест връщам парите, които получих, за да купя лодката“, посочва Агнес.
Към настоящия момент едва 19 жени са част от проекта, но очакванията са броят им да се увеличи значително.

„Сексът за риба е изключително опасен. Всички знаем колко висока е смъртността тук след заразяване с ХИВ. Затова насърчаваме жените да вземат съдбата си в свои ръце. И сме горди с първите положителни резултати“, обявиха от благотворителната организация.

Редица рибари твърдят, че се срамуват от порочната практика, но не могат да устоят на изкушението. 26-годишният Феликс Очиенг е женен, но спи с по 3 жени седмично в замяна на част от уловената риба.

Някои жени плащат в кеш, но някои с телата си. „Наследих този бизнес от баща ми, който правеше същото. Срам ме е, това е лошо нещо. Но изкушението е прекалено голямо“, твърди Феликс.
Стъпка по стъпка обаче ситуацията край езерото Виктория се променя. Броят на жените, които осъзнават сериозната опасност и отказват да се примирят, расте.

Но за елиминиране на „жабоя“ ще е необходимо много време и най-трудното – да се промени мисленето на местното население, което практикува „секса за риба“ от поколения насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
40
 
20
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Сиреч СПИН за риба. Това и тука в Б-я го има - кебабче и СПИН и гласуваш за ГЕРБ