Секс за риба

Драматичният избор на кенийските жени
22 фев 2014 21:40,
51
Секс за риба
Снимка: Reuters

Търговията кипи по бреговете на езерото Виктория в Западна Кения – рибарски лодки се надпреварват за място, всеки иска да продаде улова си, разказва БиБиСи.

Рибарите се пазарят с потенциалните купувачи – предимно жени, които се надяват да изкарат малка печалба като препродадат рибата на местния пазар.

Но в тази изключително бедна част на Кения, търговията между рибар и жена-купувач рядко се осъществява с пари.

Валутата е секс – жените продават телата си с надеждата, че могат да получат част от улова.

Местните наричат тази порочна практика „жабоя“ или в превод „секс за риба“.

35-годишната Луси Одхиамбо – вдовица и майка на 5 деца, споделя пред БиБиСи, че жените просто нямат избор. „Принудена съм да плащам с тялото си, просто защото нямам нищо друго. Няма работа. Обикновено спя с 1-2 рибари в седмицата. Знам, че мога да хвана болест, но няма как. Имам деца, които трябва да ядат и да ходят на училище. „Жабоя“ е дяволска практика“, казва Луси.

Рискът от заболяване е наистина голям – заразените с ХИВ-вируса са над 15%, което е 2 пъти повече от средното ниво в страната. И основната причина е „сексът за риба“.

Напоследък обаче се забелязва промяна. Бавна, но я има.

Агнес Аума е жена, която притежава собствена лодка. Наела е рибари, а тя са занимава с продажбите. С парите плаща на служителите, изплаща лодката и се грижи за семейството си.

Новият живот за Агнес е благодарение на местна благотворителна организация, със съдействието и на американския Корпус на мира. Организацията заема средства за подпомагане на изстрадалите жени в региона, дава им възможност да имат собствен бизнес и впоследствие да изплатят дълга си с честен труд.
„Не можех повече да продавам тялото си за риба. Бях на прага на смъртта. Но този проект ме върна към живота. Вече не завися от мъжете. И с чиста съвест връщам парите, които получих, за да купя лодката“, посочва Агнес.
Към настоящия момент едва 19 жени са част от проекта, но очакванията са броят им да се увеличи значително.

„Сексът за риба е изключително опасен. Всички знаем колко висока е смъртността тук след заразяване с ХИВ. Затова насърчаваме жените да вземат съдбата си в свои ръце. И сме горди с първите положителни резултати“, обявиха от благотворителната организация.

Редица рибари твърдят, че се срамуват от порочната практика, но не могат да устоят на изкушението. 26-годишният Феликс Очиенг е женен, но спи с по 3 жени седмично в замяна на част от уловената риба.

Някои жени плащат в кеш, но някои с телата си. „Наследих този бизнес от баща ми, който правеше същото. Срам ме е, това е лошо нещо. Но изкушението е прекалено голямо“, твърди Феликс.
Стъпка по стъпка обаче ситуацията край езерото Виктория се променя. Броят на жените, които осъзнават сериозната опасност и отказват да се примирят, расте.

Но за елиминиране на „жабоя“ ще е необходимо много време и най-трудното – да се промени мисленето на местното население, което практикува „секса за риба“ от поколения насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
8
 
! Отговори
Деница от Сф на 20 преди 10 години
Офф само политика ви е в главата а аз си търся любовта на живота.Майка ми е разказвала как през 1994 година е била на сватбата на Георги Илиев и лично е пила от уискито им като там са били Маймунека и Бонго.Тя им е била лична приятелка.Иначе Майка е от Своге но като студентка остава в София за някой който да го обича с апартамент.И тъкмо борците от които вие цял живот се страхувате както сега от децата им и казали на Майка че вече не е актуална и тя трябвало да се омъжи за татко който е ватман.
20
10
 
20
 
! Отговори
DDT преди 10 години
До АнонименСега при Чобанов ядеш боб, ама боба е здравословна храна. Пицата си е гадно тесто, излишно качва холестерол. Целувай ръка на Чобанов и смирено благодари ! :)
19
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тука пък в България заради увелечение на заплатите с 20 лв хората дадаха страната на Станишевза 20 лв са наколенчили
18
2
 
39
 
! Отговори
Скункс преди 10 години
Слепец минава покрай рибен магазин, замирисало му спрял се и казал :здравейте момичета как сте.
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ние сега със финассовия ни министър Чобанов само кондерви с боб ядеме ,даже и пица не дава,само боб
16
0
 
27
 
! Отговори
До 14 преди 10 години
Да, ама картофите, козата, пилетата и прасето искат труд и грижи. Питай мингянките от маалата те какво биха предпочели - жабоя или това, което ти предлагаш. Добре, че инженер Ганев не ходи всеки ден за риба, иначе тираджиите, минаващи през Бг щяха да остават на сухо.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои от тия племена са и канибали - вместо риба...
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да сеят картофи и да си вземат по 1 коза и пилета и прасе и ще са добре
13
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука комунистическата ХУНТА ни прави ЖАБОЯ вече 70 години ама не за риба, а за хлебни трохи.
12
19
 
1
 
! Отговори
dsf преди 10 години
Искате да правите лесни пари. Не е трудно, просто трябва да сте готови да опитвате. Става дума за така наречените PTC сайтове. Колкото и да не сте доверчиви, няма да загубите нищо освен 10 минути от вашето време за да гледате реклами. Парите наистина не са много, но с постоянство може да достигнете до сума, която просто да ви е от помощ. Направете си регистрация следвайки линка : neobux/?r=sirrius1 Това е иновативен начин за България да прецакаме системата и да изкарваме повече от това, което ни дават. Аз се занимавам и полза има, нищо не пречи да опитате 
11
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бочко + Дянков за още един мандат и българките ще последват примера на кенийските жени. Само че за хляб, не за риба.
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tuka za edna vodka se ..
9
7
 
12
 
! Отговори
тъп си бе преди 10 години
До HitlerТака е, вярно думаш за похватите на ХУНТАТА. Само че и самата ХУНТА се цепи, АБВ ще и вземе минимум по последни проучвания 20% от разочарованите комунисти, а днес дори и техен депутат напусна групата им в Парламента и отиде при ***. Така че за пореден, ЕДИНАДЕСЕТИ път ГЕРБ ще помпи с бели човечета *** на Педро Съселов
8
5
 
19
 
! Отговори
От ялова крава теле преди 10 години
Нека сега "великите" банкери Ротшилд, Рокфелер и сие да помогнат на Кения, а не отново да изстискват европейските данъкоплатци, както винаги!
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МухахахАе тука забелязва ли някой ,че редовните форумни драскачи на БСП/ДПС ги няма....Кутьо нещастника им е наредил да се покриват до второ нареждане,докато отмине бурята....И Хитлере ли къв си...Кой каза ,че властта в БСП се разпространява като СПИН,не беше ли Кутев ??Или по полов път или по наследство.....аре че точно на комунистите не им отива да говорят по тоя начин...
6
10
 
22
 
! Отговори
ХУНТАТА също ни клат преди 10 години
В момента и в БГ е така. Турците и комунистите пенсиите и *** за 4 лева добавка към пенсията на месец и за няколко кебапчета и бира и те завалиите като нямат избор пак за тях си гласуват
5
31
 
12
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
до 3Не знам кой е ***, ама БПС май са на власт сега, а Герб(ГРОБ) се разцепват малко по малко. И ссега БСП контролират нещата - контрабанда, алкохол, наркотици и подслушвания. Ще пуснат компроматите преди избори и Боко да му е яко д-то от компромати. НЕ може и 15% да събере, дори Бареков е го мине. Така че си мери приказките.
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чуя риба и секс .....само за едно се сещам......тоест за една миризма....
3
7
 
32
 
! Отговори
тъп си бе преди 10 години
До HitlerХа-ха-ха, май си вярваш, а? Даже и слабоумните *** знаят, че основният електорат на ХУНТАТА бспдпс са ***. Много *** опорна точка, направо си за уволнение с такава детска лъжа.
2
9
 
42
 
! Отговори
Педро преди 10 години
Отивам да купувам риба от пазара...ама нарочно няма да си взема пари. Искам жабоя от черен юнак с голям кожен боздуган