Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

"На границата сме на политическия и икономическия колапс"
Обновена: 27 фев 2014 17:21 | 27 фев 2014 15:34, Елка Василева
177
Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна
Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Арсений Яценюк беше избран от Върховната рада за премиер на Украйна.

За него гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции. В гласуването са участвали 417 депутати. Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен.

Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите.

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк заяви, че бъдещото правителство не обещава бързо подобряване на икономическото положение в страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Украйна е на границата на политическия и икономическия колапс", изтъкна Яценюк на заседание на парламента.

"Хазната на Украйна е ограбена и празна, не обещавам подобрение нито днес, нито утре, задачата на правителството е стабилизиране на ситуацията", посочи той.

Яценюк уточни, че само на Русия Киев дължи около 1,8 милиарда долара за енергоносители.

Яценюк заяви също, че кредит от 37 милиарда долара, получен от правителството на Янукович, е изчезнал, предаде Ройтерс.

Още по темата
Правителството на Украйна трябва незабавно да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на финансиране както за погасяване на външните задължения на страната, така и за осигуряване на държавните социални плащания, заяви Яценюк.

Украйна и Русия трябва да изградят нови отношения, заяви още Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза в парламента, че украинците и руснаците са приятели и партньори и трябва да вървят заедно.

Яценюк призова Русия да не подкрепя сепаратистите и Виктор Янукович. "Искаме Украйна да е надежден партньор, който иска една добра Русия. Искаме и Русия да е такъв партньор за Украйна", подчерта Яценюк, който е председател на парламентарната група на партия "Баткившчина", и изрази желание да се изпълнят "двустранните и многостранните" споразумения на двете страни.

Яценюк каза още, че Украйна ще използва всички законни, конституционни методи за запазване териториалната цялост на страната. "Обръщам се към кримчани: ние сме единен украински народ, заедно ще победим, нашето единство е залог за успеха на украинската държава", заяви той.

В речта си в парламента Яценюк посочи сигурността на украинските граждани като "въпрос номер едно" за правителството и подчерта, че то ще контролира с всички конституционни методи системата за сигурност. Той каза, че всеки, който има оръжие, ще се преследва от закона, пише БТА.

Парламентът на Украйна утвърди състава на новото правителство. Първи вицепремиер става Виталий Ярема. Той ще отговаря за силовите министерства. Заместници на премиера ще бъдат Володимир Гройсман и Олександър Сич.

За външен министър бе назначен Андрий Дешчица - бивш посланик във Финландия и Исландия, а за министър на отбраната е утвърден адмирал Игор Тенюх, който бе командващ украинските военноморски сили в периода 2006-2010 г.

В правителството влизат още Арсен Аваков - министър на вътрешните работи, Олександър Шлапак - на финансите, Павло Шеремет - на икономиката , Юрий Продан - на енергетиката, Людмила Денисова - на социалната политика, Олег Мусий – на здравеопазването, Максим Бурбак - на инфраструктурата, Сергий Квит - на образованието и науката, Павло Петренко – на правосъдието, Игор Швайка - на аграрната политика, Андрий Мохник - на екологията, Евгений Нишчук - на културата, Дмитро Булатов - на младежта и спорта.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
10
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Бързат, бързат...Докато народа им не е разбрал какво става, бързат да поробят финансово Украйна и да превърнат украинците (каквито сме българите) във вечни роби на МВФ...!!!- Такава финансова катастрофа Украйна не е виждала, каза дясната ръка на Ю.Тимошенко, Яценюк, който добави, че трябва незабавно да се отправи молба за финансова помощ от... Банката на ЦРУ - МВФ...!.
140
2
 
3
 
! Отговори
на бас 143 преди 10 години
Ще ти ги платя 2020 ,ама тогава дали ще го има Еврото и Европата е много спорен въпрос!
139
1
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Турчинов отива в Крим. Това прочетох преди малко
138
3
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
Дивашката част на европа хехеехехеехехех изтока ще си остане винаги беден, АЙ НА БАС ЗА 1 МИЛИОН ЕВРО.
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
арсений яценюк.....какво име....братя православни(аз съм кръстен).....слава на Аллах
136
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
137 AТОМНAТA БОМБA СИ Я ИМA ОТ 45 Г. КAКВО НИ БЪРКA ТЯ? НЕ СУВЕРЕНИТЕТA СЕГA Е ИКОНОМИКA, ТОВA ДНЕС Е СВЕТA- БИЗНЕС И РAСТЕЖ. КОЙТО НЕ ГО ОСЪЗНAВA Е ГЛУПAК, ИЛИ РЕЛИГИОЗЕН...СМЕХУРИЯ!
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички противници на Русия да лапат маркуча на обама
134
0
 
4
 
! Отговори
да или не преди 10 години
До АнонименA ЕС християнски съюз ли е ?
133
3
 
0
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Не 136, а 135, тука трият и номерата се менят.
132
3
 
2
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
към 136За съжаление, след създаването на неща като атомната бомба и Интернет, суверенитета е просто дума, която джавкат политиците, колкото да не ги е срам пред народите си, че нямат почти никаква власт. Какъв суверенитет, ако си обграден от балистични ракети, а ти нямаш пари за хляб? Разбира се, суверенитет още съществува, но много, много ограничен. И е само за жизнени нации, които са готови да платят цената да се опълчат на силния.
131
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСЪЗНAЙТЕ СЕ РУСИЯ НЕ Е ХРИСТИЯНСКA, A AТЕИСТИЧНA С ИСЛЯМСКО МAЛЦИНСТВО. РУСКAТA " ЦЪРКВA" Е ПAРAВAН, МИЛИЦИОНЕРСКО- БИЗНЕС ЦЕНТЪР!
130
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КЪМ РУСКОЕЗИЧНAТA РAСAНЕ РЕВЕТЕ НAД ЧУЖДAТA КУПИЧКA, ГЛЕДAЙТЕ СИ ВAШAТA, AЗБУЧНО ПРAВИЛО, КAКВО ЩЕ ПРAВИ УКРAЙНA СИ Е ТЯХНA РAБОТA- СУВЕРЕНИТЕТ
129
3
 
5
 
! Отговори
зловещ спомен... преди 10 години
Болшевизмът в Русия падна,по-лошо идва,световна диктатура.Новините не отразяват нищо от какво действително става в света,един зловещ спомен..."Величайшие злодеи мира ГУЛАГ ЛАГЕРЯ СМЕРТИ ГЕНЕРАЛ НКВД -НАФТАЛИЙ ФРЕНКЕЛЬ"youtube/watch?v=piLK_9NEx3E. Методите са сменени,душата е атакувана заедно с тялото.Това видео показва жертвите на комунизма-руснаците,днешната атака и омраза към Русия нямат нищо общо с комунизъм,но е война срещу християнството под друга форма.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Боже БожеХаааахахахаха...!
127
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Поредната умишлено съсипана и поробена държава и нация историята някак се повтаря за хиляден път, нищо хубаво не ги чака тези хора ..... с този заем от доста млрд. никога няма да се оправят.... никога няма да ги върнат тези пари също като гърците и още един куп държави... добре че ние не сме все още от тях !
126
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩЕ СЕ СПРAВИ ЯЦЕНЮК, НЕ СЕ КAХЪРЕТЕ РУСКОЕЗИЧНИ, ТОВA Е ПО- НОВAТA НAЦИЯ, ПAРДОН РAСA, СМЕШКОВЦИ
125
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AЗ ПРЕДПИСВAМ ХAПЧЕТA ЗA РУСКОЕЗИЧНИ, ЕГAТИ *** ТЕРМИНИ, НA ПОДОБНA ТЕЗA В ООН И AФРИКAНЦИТЕ ЩЕ СЕ ИЗСМЕЯТ.
124
1
 
3
 
! Отговори
да е ясно преди 10 години
Ха,ха,ха какви смешници.Фактически Китай е определен да поведе света в новия световен ред,хората да не се заблуждават,че тук се играят любимци нации,Китай призовава за нова резервна валута,МВФ призовава за алтернативна валута, а девалвацията на долара няма да се направи от"Америка"а от тия дето правят парите.
123
12
 
6
 
! Отговори
Говедарин преди 10 години
*** - здрАсти!Елате ми го рАзтри...:D :D :D
122
3
 
9
 
! Отговори
Гей, боксьор и преди 10 години
крадец ще управляват държава. Да, може. В човешката история все още не е правен такъв експеримент