Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

"На границата сме на политическия и икономическия колапс"
Обновена: 27 фев 2014 17:21 | 27 фев 2014 15:34, Елка Василева
177
Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна
Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Арсений Яценюк беше избран от Върховната рада за премиер на Украйна.

За него гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции. В гласуването са участвали 417 депутати. Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен.

Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите.

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк заяви, че бъдещото правителство не обещава бързо подобряване на икономическото положение в страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Украйна е на границата на политическия и икономическия колапс", изтъкна Яценюк на заседание на парламента.

"Хазната на Украйна е ограбена и празна, не обещавам подобрение нито днес, нито утре, задачата на правителството е стабилизиране на ситуацията", посочи той.

Яценюк уточни, че само на Русия Киев дължи около 1,8 милиарда долара за енергоносители.

Яценюк заяви също, че кредит от 37 милиарда долара, получен от правителството на Янукович, е изчезнал, предаде Ройтерс.

Още по темата
Правителството на Украйна трябва незабавно да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на финансиране както за погасяване на външните задължения на страната, така и за осигуряване на държавните социални плащания, заяви Яценюк.

Украйна и Русия трябва да изградят нови отношения, заяви още Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза в парламента, че украинците и руснаците са приятели и партньори и трябва да вървят заедно.

Яценюк призова Русия да не подкрепя сепаратистите и Виктор Янукович. "Искаме Украйна да е надежден партньор, който иска една добра Русия. Искаме и Русия да е такъв партньор за Украйна", подчерта Яценюк, който е председател на парламентарната група на партия "Баткившчина", и изрази желание да се изпълнят "двустранните и многостранните" споразумения на двете страни.

Яценюк каза още, че Украйна ще използва всички законни, конституционни методи за запазване териториалната цялост на страната. "Обръщам се към кримчани: ние сме единен украински народ, заедно ще победим, нашето единство е залог за успеха на украинската държава", заяви той.

В речта си в парламента Яценюк посочи сигурността на украинските граждани като "въпрос номер едно" за правителството и подчерта, че то ще контролира с всички конституционни методи системата за сигурност. Той каза, че всеки, който има оръжие, ще се преследва от закона, пише БТА.

Парламентът на Украйна утвърди състава на новото правителство. Първи вицепремиер става Виталий Ярема. Той ще отговаря за силовите министерства. Заместници на премиера ще бъдат Володимир Гройсман и Олександър Сич.

За външен министър бе назначен Андрий Дешчица - бивш посланик във Финландия и Исландия, а за министър на отбраната е утвърден адмирал Игор Тенюх, който бе командващ украинските военноморски сили в периода 2006-2010 г.

В правителството влизат още Арсен Аваков - министър на вътрешните работи, Олександър Шлапак - на финансите, Павло Шеремет - на икономиката , Юрий Продан - на енергетиката, Людмила Денисова - на социалната политика, Олег Мусий – на здравеопазването, Максим Бурбак - на инфраструктурата, Сергий Квит - на образованието и науката, Павло Петренко – на правосъдието, Игор Швайка - на аграрната политика, Андрий Мохник - на екологията, Евгений Нишчук - на културата, Дмитро Булатов - на младежта и спорта.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
13
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Що за мутанти изплуват от мътните води на "демократичните"революции?!Гьобелс,Кондолиза и Паси в едно тяло...
120
4
 
12
 
! Отговори
НАПРЕД РУСИЯ! преди 10 години
Смачкай тия ЕВРОГЕЙОВЕ и ЕВРОФАШИСТИ! С ТЕБ СМЕ!
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"На границата сме на политическия и икономическия колапс" - няма страшно, американците ще ви помогнат с благи думи, че Мечтата на украинеца "да притежава собствен бизнес, да бъде свободен в потребителския си избор и да се придвижва свободно зад граница" е вече реалност.
118
0
 
8
 
! Отговори
25 г ТЕРОР преди 10 години
СТИГАТ. Искаме да живеем като нормални хора, а не само като електорат, *** турски сериали и релити шоу по телевизията. Искаме достойна работа, а не като слуги на пияни англичани на морето и гурбет зад граница да берем портокали в гръцки ферми
117
2
 
8
 
! Отговори
Премир, премиер преди 10 години
Колко да е премиер. Най-много 2 седмици
116
1
 
15
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
*** като отвори крепостната порта за врага, първата му работа после е да пусне МВФ да опустоши. Там, където сега отива Украйна Унгария от там се връща. Те си изплатиха дълговете към МВФ и ги наритаха от Унгария. Благодарение на Виктор Орбан.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да - когото посочи УСА-то, той стана...Правете си изводи.
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това новина ли е???Зам държавният секретар на САЩ ви каза още преди един месец КОЙ,КОЙ,КОЙ ще е новиятдиктатор в Украйна.Така се назначава ГУБЕРНАТОР на Провинция.Точно както назначиха Боко-*** в Бг.А иначе на този главата му е като ***!Ясен ми от сега.
113
4
 
7
 
! Отговори
Наполеон преди 10 години
На снимката виждате братовчеда на Станишев....евреин до евреин!Честито на Украйна!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
112
2
 
20
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Евреите поеха властта в Украйна,след поредния преврат и сега се самоназначиха на държавни постове!Мир на праха на Украйна!
111
2
 
7
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Опа! А къде е г-жа Тимошенко??? Върна си го на Янукович и си плю на инвалидната количка? Правилно, така правят истинските патриоти.
110
1
 
9
 
! Отговори
RT преди 10 години
Както знаем събитията в Украйна и дирижирания преврат-неотроцкистка революция,нямат нищо общо с грижа за народа им,макар,че несъмнено има честни хора,с добри намерения,които искат да спрат корупцията и живеят добре,което разбира се няма как да стане като вземат заем от МФВ,за което свидетелства една Гърция и други и изпълняват нарежданията на"специални групи".Чудно по чий съвет революционерите станали държавници предложиха и се гласува закон за забрана на руския език като втори официален език
109
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА
108
0
 
11
 
! Отговори
до Гущер! преди 10 години
Природен интелект просто 2000 единици по всички скали!Много си се препекъл на слънце и ти е завряло мозъчето.Да те светна ,че руснаците са собственици на повечето ваканционни и луксозни имоти по цял свят!Не само ,че купуват с количество ,но и всички гледат как да им целуват ...те!Турците имат ли нещо извън тея курорти ,че доколкото знам при тях курорта е обграден от кирпичени села!
107
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХA, ХA, ХA СЪЮЗ БЕЛAРУС, РУСИЯ И... МОЛДОВA, КОЯТО Е ВЛAШКA ПО ЕТНОС. НЕНОРМAЛНИ СТЕ И ОТЧAЯНИ, A ЗAЩО? КAКВО ТОЛКОВA Е СТAНAЛО?
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 101 AAA НЕ ТAКA МОМЕ, НЕ ТAКA, ИМA СИ ПОГОВОРКA ЗA ТAЗИ СИТУAЦИЯ..- КРAДЕЦA ВИКA, ЛИ ВИКA ДРЪЖТЕ КРAДЕЦA! ТЪКМО ТИ ЛИ СИ СЕДНAЛ ДA ОПЯВAШ, ЧЕ НA ДРУГИТЕ ИМ ПЛAЩAЛИ...ЩЕ ТИ ДЪРПAТ УШИТЕ РУБЛAДЖИИТЕ, ЧЕ ЗAЧЕПКВAШ ТОВA ВЪПРОСЧЕ))) ХAЙДЕ СПОКО МЕН!
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парламентът на Крим се обяви за референдум. На него трябва да бъде решено бъдещето на автономиятаМирът и спокойствието в Крим бяха поставени под заплаха в резултат на противоконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти с подкрепата на банди, заяви прессекретарят на председателя на кримската Върховна Рада Оксана Корнийчук.
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 89 ***,аз като тебе няма да представям желаното за действително,а ще говоря с факти ,а те са ,че днес парламента на Крим взе решение да се проведе референдум за отделяне на Крим от Украйна ,вчера тия гейове от Майдана опитаха да използват кримските татари срещу руското население на Крим,но след посещение на делегация от Татарстан ,кримските татари се оттеглиха и вече подкрепят отделянето на Крим от Украйна ,това са фактоте,а не твойте розави евреогейски мечти.
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Военен съюз на Русия, Молдова и Беларус ще обкръжи и размаже Киев.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички забравяте ,че Украйна беше голяма контра на Русия!Дори се сдуши с нато и беше в съюзни отношения!Е какво стана накрая същата история като с Грузия.Приластена и изоставена!Путин ,не им плащаи дълговете на тея неблагодарници ,остави ги да си мизерстват ,те сами ще се върнат като поумнеят!