Арсений Яценюк е предложен за премиер на Украйна от Майдана

Предложеният състав на кабинета трябва да бъде одобрен от парламента
Обновена: 27 фев 2014 10:04 | 27 фев 2014 08:26, Елка Василева
7
Арсений Яценюк е предложен за премиер на Украйна от Майдана
Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Съветът на общоукраинското обединение "Майдан", в който влизат политическите лидери на протестиращите, на гражданското общество и на радикални групи, предложи снощи проевропееца Арсений Яценюк за премиер на Украйна, съобщи Франс прес.

Яценюк е председател на партията "Баткившчина" на бившия премиер Юлия Тимошенко. Той е на 39 години и в миналото е бил министър на икономиката и на външните работи.

За министър по въпросите на евроинтеграцията бе предложен бившият външен министър Борис Тарасюк, за министър на външните работи Андрий Дешчица, за министър на вътрешните работи Арсен Аваков, за министър на финансите Олександър Шлапак, за министър на правосъдието Павло Петренко, за министър на икономиката Павло Шеремета, за министър на енергетиката Юрий Продан, а за министър на социалната политика Людмила Денисова.

Дешчица е опитен дипломат, бивш посланик във Финландия и Исландия, посочва Ройтерс. Шлапак е бил в миналото министър на икономиката и заместник-директор на централната банка.

В състава на правителството влиза и лидерът на опозиционното движение "Автомайдан" Дмитро Булатов. Той ще бъде министър на младежта и спорта. Той беше отвлечен в края на януари, държан в плен една седмица и измъчван, заради което се наложи да замине на лечение в Латвия. После отпътува при близките си в Германия. "Автомайдан" организира зрелищни протестни блокади в Киев в разгара на протестите срещу Виктор Янукович.

Както бе съобщено, продължават консултациите по кандидатурата на министъра на отбраната, предаде ИТАР-ТАСС. За кандидат за поста секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана е предложен Андрий Парубий. Парубий беше начело на силите за самозащита, бранещи центъра на Киев от милицията в разгара на протестите. Предложеният състав на новото правителство трябва да бъде одобрен в четвъртък от парламента.

Украйна в момента е на ръба на катастрофата и новото правителство ще трябва да предприема непопулярни мерки. Това заяви кандидатът за премиер Арсений Яценюк пред репортер на Би Би Си, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна ще остане единна", подчерта лидерът на парламентарната фракция на партията "Баткившчина" и обеща да направи всичко възможно за запазване на единственото на страната.

По думите на Яценюк заради предстоящите непопулярни мерки, налагащи се заради политиката на досегашната власт, обявеното снощи правителство е съставено от "политически самоубийци".

Според временния президент на Украйна Олександър Турчинов новото правителство ще "изгори" след няколко месеца, защото ще бъде принудено да вземе непопулярни решения. Турчинов поясни, че ще подаде оставка, когато обстановката в страната се нормализира.

"Когато в течение на месец ние успеем да върнем ситуацията към нормалното, да възстановим властта, аз ще изляза в оставка като човек, който е изпълнил дълга си", каза Турчинов на митинг на площад "Независимост".

Временният президент подписа указ за освобождаването от длъжност на началниците на разузнавателните служби, на службите за сигурност, на контраразузнаването и на антитерористичната служба, пише БТА.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
"Нетаняху лепна хитлерстки мустак на Меркел"Не е случайно това! Съдбата се опитва да ни каже нещо, но дали ще има кой да и обърне внимание. Не случайно това става в Изарел на фона на събитията в Украйна!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този да не е брат на Сугарев.
4
2
 
2
 
! Отговори
Уикипедия преди 10 години
Арсенът е химичен елемент от периодичната система на елементите с атомен номер 33 и символ As. Елементът е известен отровен металоид и има три алотропни форми: жълта, черна и сива. Арсенът и съединенията му са били използвани като пестициди, хербициди и инсектициди, както и в различни сплави. Например хромираният меден арсенид е забранен в САЩ за употреба от 2003. При ежедневно поглъщане в малки дози води до хронична арсенова интоксикация, която може да доведе до Алцхаймер, диабет или в крайна с
3
3
 
10
 
! Отговори
АН преди 10 години
МАФИЯ ПРЕВЗЕ УРАИНА
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е едно голямо Яйце.Едно голямо НИЩО!
1
3
 
9
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Този от снимката ми прилича на Хитлер без мустак. Той също е имал еврейски корени. Да ви е честита новата ФАШИСТКА република Украйна! 69 години след като беше унищожен фашизма в Европа, отново си имате ФАШИСТКА държава! Коя ли ще бъде следващата?