Всяка трета европейка - малтретирана

Най-тежко за нежния пол е в Дания, Финландия и Швеция
Обновена: 5 мар 2014 07:30 | 5 мар 2014 07:20, Александър Попов
90
Всяка трета европейка - малтретирана
Снимка: Reuters

Жените в ЕС са изложени на висок риск да бъдат малтретирани физически и сексуално, сочат резултатите от изследване, публикувани днес и цитирани от БТА.

Според проучването на Агенцията за основните права (АОП), правозащитното ведомство на ЕС, една трета от европейките са ставали обект на такива нападения. Анкетирани са 42 хиляди жени от всички страни от съюза, което означава, че това проучване е най-мащабното досега по темата насилие срещу жени, посочва ДПА.

По думите на директора на АОП Мортен Керум положението на жените в Европа е тежко - те не са в безопасност на улицата, на работното си място и у дома. Агенцията е установила, че 13 милиона жени от ЕС са били физически малтретирани през 12-месечния период преди проучването, осъществено през 2012 г.

Освен това 3,7 милиона жени са били изнасилвани или обект на разни сексуални посегателства.

Дания, Финландия и Швеция са страните с най-голям брой жени над 15-годишна възраст, подлагани на насилие - побой, обгаряне, душене, изнасилване или други форми на принудителен секс. Нивата на тези три държави са съответно 52, 47 и 46 на сто, докато Полша, Австрия и Хърватия са страните с най-нисък рейтинг на насилие срещу жени - всяка по около 20 процента.

Учените от агенцията обаче подчертават, че големите различия между народите не означават, че мъжете на Север са
по-агресивни, а положението на Юг е по добро. По думите на Джоана Гуди, водещ изследовател в АОП, и равнището "една от пет" за насилие срещу жени е обезпокоително.

За страни от Южна Европа като Испания, Италия и Гърция нивата са под средното за ЕС равнище 30 на сто. Жените в
България, пострадали от физическо, сексуално или психологическо насилие са 30 процента, установява изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: малтретиранеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Galia69 преди 5 години
"Дания, Финландия и Швеция са страните с най-голям брой жени над 15-годишна възраст, подлагани на насилие - побой, обгаряне, душене, изнасилване или други форми на принудителен секс."Ха-ха, швеците сами си извикаха мюслитата, а после, че чудят що са с разпрани ***. Финландците пият по една-две бутилки водка или бира, напиват се като прасета, а после без да се усетят е*ат жените си. Само Дания ме изненада в тази "класация"...
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чували ли сте за Белгистан, и столицата Брус-ел-алла?
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като бягат ли?
79
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скандинавието е 70% *** и талибани, там бели хора не живеят. Ама така им се пада на скандинавците, като са толкова толерантни и прости. Даже Брейвик не успя да им вкара в тъпите глави простата истина за ислямизацията, която почти ги е унищожила.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност, при южните народи жените са много наясно как да избегнат конфликти.
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Северна Европа имигрантите от други континенти малтретират и изнасилват местните девойки. Иначе там е по-вероятно жените да малтретират мъжете, отколкото обратното. Политическа коректност = изкривени данни.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И вообще всеобщото мнение за миенето на чинии е глупост Чиниите ги мием в миялната не на ръка А кенефите ги мият поляците От тях не можем да се вредим
75
2
 
3
 
! Отговори
johnson&johnson преди 10 години
бибиси брои ли се за домашно насилие? аз предлагам да не се брои зашото иначе отива на дискриминация, какво да напраи бай *** че му е две педи? както казва един известен шведски доктор, ако искате да не ви боли дупарата не си лягайте с ***.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не злобей мишка Аз не мия чинии , аз съм татуист
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 74Поне грамотно не можеш ли да пишеш там в Швеция или от миенето на чинии си забравил българския? На кой му дреме къде ходиш на почивки или според теб българите не ходят на почивки? Иначе шведите ги знаем. Точно както румънците. Все "неутрални" във всички конфилкти за да не си цапат сладките си мамини ръчички. Смешна работа.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Швеция е неутрална но супер въоръжена От война хаир няма уа селооо
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ная се смея като си видя сметката в SEB И понеже съм пудел , ходя на почивка два пъти годишно Финландците се познават че ядат прави от бюфета и говорят с пълна уста
70
1
 
10
 
! Отговори
do 68 преди 10 години
Те финландците са воювали заедно с руснаците срещу турците на нашите български земи, така че вземи бягай към Анадола. Шведите тогава са били "неутрални".
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 68"добре че Швеция ви е освободила от руския цар"Мъка мъка мъка... кой говори за времето на Царство Русия? Ако искаш да знаеш по онова време Швеция е била нива от картофи. Както и да е, те шведите винаги са обявили "неутралитет" с цел да избягват конфронтация с руснаците. Тоест пуделчета. Остава историческият факт, че благодарение на войните на Финландия срещу Русия, шведите все още приказват на шведски а не на руски. Капиш? Затова и в ден днешен всички се смеят на шведите. Сори, факт.
68
0
 
7
 
! Отговори
Suisse преди 10 години
Stranichni effecti na multiculturalisma :). Ne e domashno nasilie, a tradici i obichai na drugi kulturi!!!
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** на Европа да отива в Австралия Там има и място и канибали
66
2
 
14
 
! Отговори
до 64 преди 10 години
черньовците и арапските *** на собствените си жени рядко посягат, само на бели, защото от много криворазбрана толерастия, еманципация и сексуална "освободеност" белите жени се дават ей така вчепатлени от негъро арапската мъжественост.
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие се бихте и с руснаците и за руснаците , добре че Швеция ви е освободила от руския цар
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 62Добре, че е Финландия иначе шведите днес щяха да приказват на руски.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярно е съседното село е в община Стокхолм и го напълниха с *** , Сега му викаме Зоологическата , но не е никак смешно Там една негърка удави двете си деца защото и спряха сицияла , искала и тя да се удави но се уплашила . Беше в лудница и после я върнаха в Африка . Хората палят свещи на брега , горките деца