ЕП: Русия да изтегли военните си сили от Украйна!

Евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха
Обновена: 13 мар 2014 18:02 | 13 мар 2014 15:30, Елка Василева
302
ЕП: Русия да изтегли военните си сили от Украйна!
Снимка: Reuters

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои "военни сили, незаконно пребиваващи на територията на Украйна", заяви Европейският парламент в резолюция, приета на сесията в Страсбург.

ЕП определя руския "акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим", като нарушение на международното право, а плановете на полуострова за референдум за присъединяване към Русия - като незаконни. Евродепутатите определиха действията на Русия като заплаха за сигурността на ЕС.

Резолюцията определя присъствието на "незаконно пребиваващите" руски военни в Крим като "явно нарушение" на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции". Евродепутатите се позовават в оценката си на украинската конституция, според която Автономна република Крим може да организира само референдуми по въпроси от местен характер, но не и по теми, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

Резолюцията определя твърденията на Русия, че целта е защита на руските граждани в Крим, като "напълно неоснователни", тъй като тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация. Резолюцията остро осъжда "оклеветяването от страна на руската пропаганда на протестиращи срещу политиката на Виктор Янукович като "фашисти".

Още по темата

Евродепутатите призовават украинското правителство да осигури защитата на правата на националните малцинства, включително украинците, чийто майчин език е руският. ЕП настоява за нов режим, който да подкрепя всички малцинствени езици в страната. Приветствано е решението на изпълняващия длъжността президент на Украйна да наложи вето на законопроект, ограничаващ правото за използване на малцинствени езици в страната.

ЕП подчертава необходимостта ЕС да разговаря с Русия с един глас, както и да подкрепя правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще. Приветствано е решението на Европейския съвет от 6 март за преустановяване на преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия.

Според ЕП в случай на руско анексиране на Крим ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи и замразяване на имущество. ЕП призовава при такова развитие ЕС да предприеме мерки по отношение на руските дружества, особено в енергийния сектор.

Евродепутатите подкрепиха решението на ЕС да предостави на Украйна 11 милиарда евро помощи, подписването на политическата част от споразумение за асоцииране с Киев и незабавното намаляване на митническите тарифи за внос в ЕС на украински стоки. ЕП призовава за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Украйна и за въвеждане на временни, опростени и евтини визови процедури за украинските граждани.

В резолюцията се допълва, че парламентарното сътрудничество между Европейския парламент и Държавната дума на Русия и Съвета на федерацията не може да продължи, все едно че нищо не се е случило.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
4
 
! Отговори
Спиридон преди 10 години
Така не ми е ясно и досега - целуват *** на Абромович заради кинтите, а реват срещу тези, които им продават газ?!?!? И това ако не е раздвояване на личността ...
214
0
 
6
 
! Отговори
Спиридон преди 10 години
ЕП да си задоволи шайката от дърти хомосексуалисти. Твърде много глупости издрънкаха.
213
0
 
12
 
! Отговори
nina преди 10 години
Неуважаеми американци, западноевропейци и българи!-защо просто не си кажете, че не сте "за" Украйна, а сте ПРОТИВ Русия? Омразата ви към тази страна е видна от всякъде!
212
0
 
4
 
! Отговори
баи ганю преди 10 години
Путин:Какво казали?Какво искат я повторете?!Кои са тези дето го искат?Брюксел господин президент.Брюкселлл го иска.! Путин:Виж какво тавариш,ние сме северният Брюксел и каквото кажем ние това ще стане?!Да си кротуват там иначееее.... знаеш кво може да стане нали тавариш?Зная,зная тав. президент,еи сегичка ще истичам да им предам посланието Ви.Те това е господа демократи от Брюксел.
211
0
 
10
 
! Отговори
ЛГТГПТ преди 10 години
От такава резолюция всеки нормален човек би повърнал от наглост, безочие, считане на хората за добичета, долу целия западен продажен и ненаситен ........
210
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До партиен членНяма как да стане !! Та нали точно от това се хранят,да поробват и обезкостяват все повече и повече територии,под формата на "ДЕМОКРАЦИЯ " :)) ! Ето на ,Украйна не искаше доброволно да се даде,и те набързо спретнаха една кървава демокрация :)) , а сега се опитват да задържат кокала,като обясняват колко недемократично било да не искаш да бъдеш поробен и ограбен !! Тяхното мото е - ако не искаш с добро,насила ще те ограбим и поробим :))
209
0
 
16
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
ЕП първо да изтегли всички свои фирми от БГ които изнасят печалбата си навън.
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на бегом и да вземе всички български военни и комунисти със себе си
207
2
 
23
 
! Отговори
ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ преди 10 години
Или аз съм луд за връзване, или живея в лудница, без да съм луд. Тези от ЕС, т.е. ние, е не точно ние, а тези които ни управляват са съвсем исперкали. Искат да си изтегли Русия войските от Крим! Русия има договор до 2045г. на военни бази в Крим и може да разположи 25000 войника в базите си. Сега били само 13000. Сигурно оная баронеса не може да брои или е в временно разтройство на мисълта. Нали непрекъснато ни говорите за право и права. Ето ви ги, с вашите камъни по вашите глави!
206
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като спрат газта, какво ще прави най-великата европейска страна с легализирана проституция?Германец за студен бардак не плаща!От ясно по-ясно! Това е ЕС - легализирана проституция, марихуана, гей бракове,сатанизъм,масонски секти... Да продължавам ли?
205
6
 
3
 
! Отговори
До265 преди 10 години
Ако ти си готов върви!!!! Не говори от името на милиони!
204
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее РУСИЯ! Милиони българи са готови да дадът живота си за братска Русия. Смърт на истинските окупатори - евреосатанисти. Ако е нужно пак Богородица ще се появи и ще посочи на къде да се отправи руската армия, за да смаже врага - АМЕРИКА. Вече е ставало и пак ще стане. В деня на войната всички ще го видите с очите си. Платените бг журналисти пак ще отворят *** *** паст,но скоро главата на земята ще бъде смачкана. Нали искате свобода на словото? Дреме ми, че ми знаете IP адреса.
203
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма значение дали американо-еврейскосатанистки пакт ще ползват модерни оръжия срещу християнска Русия. Рано или късно хиляди добре организирани отряди от Русия ще тръгнат тайно след политическите лидери, техните семейства и предатели в Америка, Българи и Израел. Живеете си спокойно в чужбина с откраднатите пари от БГ. Децата Ви се изучиха в престижни университети в Америка,Англия и т.н. От десетки год. се събират списъци с политици, техните семейства и адреси в Америка.Няма да има прошка!
202
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При положение, че Русия има военна база в Крим, това означава да си изоставят базата ли?
201
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия трябва незабавно да изтегли всички свои "военни сили, незаконно пребиваващи на територията на Украйна"За да може ние да се разположим там ха ха!
200
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин го мислех чее тарикат-кагебист а той се оказа *** милиционер.
199
7
 
5
 
! Отговори
dim преди 10 години
замислете се хора след години северна бг ще са крепостни селяни а в южна ще носим фесови,на америка и европа не им пука за нас а русия и турция искат да ни лапнат каъо топъл хляб,как една малка даржава като австрия да е независима и с просперитет а ние сме пълни продажници и на изтока и на запада,просто нямаме национално достоѝнство.жалко е.
198
1
 
14
 
! Отговори
Елена преди 10 години
Е сега, до 3 минути започва изтеглянето.
197
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ес е един распадащ се ***
196
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zaplaha za parazitite chyfyti strah li vi ot braskia ryski botysh .paplach.