НАТО: Русия е способна да нахлуе в Украйна за 3-5 дни

"Ситуацията на границата е изключително обезпокоителна"
Обновена: 2 апр 2014 15:18 | 2 апр 2014 15:08, Елка Василева
259
НАТО: Русия е способна да нахлуе в Украйна за 3-5 дни
Ген. Филип Брийдлав. Снимка: Reuters

Русия разполага с всички необходими сили по границата на Украйна, ако реши да извърши нахлуване в страната, и може да постигне целта си за три до пет дни, заяви върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Определяйки ситуацията на границата като "изключително обезпокоителна", Брийдлав каза, че НАТО е засякла снощи признаци за придвижване на много малка част от руските сили, но няма индикации, че те се връщат в казармите.

"Това са много големи и много способни и много подготвени сили", каза Брийдлав в интервю за Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Руските сили разполагат със самолетна и хеликоптерна поддръжка, както и с полеви болници и възможности за водене на електронна война, отбелязва Ройтерс. Според Брийдлав това значи, че Русия има всичко необходимо за успешно нахлуване в Украйна.

"Смятаме, че те са готови да тръгнат и смятаме, че могат да постигнат целите си в рамките на между три и пет дни, ако получат указания да направят това", каза той.

Според Брийдлав Русия може да има няколко потенциални цели, сред които да нахлуе в Южна Украйна, за да установи сухоземен коридор към Крим, през Крим да стигне до черноморското пристанище Одеса или дори да заплаши да достигне Приднестровието.

Русия има сили и на север и североизток от Украйна, които могат да влязат в Източна Украйна, ако Москва им нареди, заяви Брийдлав. Всякакви подобни действия биха имали трайни последици за НАТО.

"Ще трябва да видим доколко нашият Алианс е подготвен за една различна парадигма, едни различни правила. Ще трябва да преосмислим състоянието на нашите сили, позиционирането, обезпечаването и готовността им и така нататък", каза Брийдлав.

Генералът каза, че външните министри на НАТО са поискали от него до 15 април да изготви пакет с мерки, който ще включва подкрепления по суша, въздух и вода.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
6
 
1
 
! Отговори
сирил преди 10 години
Ако попитате руснаците какво искат ще ви кажат:да сме свободни,по-богати и да можем да пътуваме по света.Т.е.всичко онова което американците имат.Направете справка и ще видите,че няма богати страни,управлявани от диктатори.
175
1
 
14
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Доста хора от Крим плакаха от радост, че се присъединяват към Русия, цели 82%.
174
0
 
4
 
! Отговори
глас преди 10 години
Освен това толкова сте уверени какво цели НАТО или Русия,че все едно Вие сте ги създали-само,че може да сте много далече от истината!Единственото което трябва да направим е да уважаваме тези които ни уважават,да отхвърляме крайна позиция която може да ескалира или да навреди на хората -отнася се както за България ,така и за друга страна и ако изобщо нещо зависи от българските управници или от българската позиция,тя да е такава ,че да тушира нагнетената обстановка за да няма война!
173
0
 
11
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Знам само, че ако стане война ще има мобилизация. Всичко читаво от мъжката част ще е на фронта. През това време *** ще доразкостят селата и малките градове. А пък на фронта ще се избиват в братоубийствена воина най-вече славяни срещу славяни. Между другото това не е нова идея. Още Хитлер се е опитвал да я приложи. Слава богу Цар Борис 3 не е позволил. Днешните политици обаче са готови на всичко за Чичо Сам и с кеф ще ни жертват за едно приятелско потупване по дупето.
172
1
 
1
 
! Отговори
anoi преди 10 години
До НагоренПопокатепетълA ima si ukrainska voiska na granicata, nali se gotviat za eventualna invasia.
171
2
 
4
 
! Отговори
глас преди 10 години
Немога да разбера-спорите и коментирате за отношенията между Русия и Украйна-като нито сте руснаци,нито украинци!Днес от Москва при мен пристигнаха руснаци от Москва-жената е от Севастопол,израснала е в Крим,сега живее в Москва-плакала е когато Крим е присъединен към Русия-не е ли редно те да решават къде искат да бъдат ,а не хора които изобщо не са там.
170
0
 
1
 
! Отговори
бг патриот преди 10 години
Това са пълни глупости!!!
169
2
 
18
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Чак след 3-5 дни?!Натовци, момчета какви ги дърдорите? Само след 5 часа руснаците трябва да маршируват на Киевския майдан! Какви 5 дена, какви 5 лева?!
168
2
 
18
 
! Отговори
вирус преди 10 години
Стига вече с тая демагогия!Русия може, но никой не е нападнала, за разлика от миролюбивите НАТО!Спомнете си Югославия, Ирак, Афганистан, Либия.Готови бяха да влязат в Сирия.Навсякъде миротворческите им мисии завършват с хиляди жертви и продължаващи до ден днешен граждански войни
167
2
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 10 години
Чичкото щом ви казва трябва да ви е страх от Русия. Плащайте на американците за защита че иначе лошо но за американците, ама както и да е. Хахахха
166
17
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Русофилите отново започнаха да изопачават фактите. Факт е, че над 35-хилядна руска войска вече три седмици стои на украинската граница и чака. Какво чака? Заповед за атака, разбира се. Факт е, също така, че на украинска земя няма нито един натовски войник, а на руската граница дори украинска войска няма. За Варшавския договор - навремето бяха пратени войски в Чехословакия против местното население, а сега НАТО биха изпратили такива в защита на украинците. Има огромна разлика между двете.
165
2
 
6
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Целта на руснаците е да накарат НАТО да си седи на г*за в Украйна. Е успяха. А без помощ от НАТО,тия в Киев няма да могат да усмирят "Десен сектор" .А това означава автоматично Украйна да не влезе в никаквъ съюзи
164
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
*** на Русия Украйна не им трябва те искат тя да е свободна не зависима от ЕС и САЩ те са едно по старо то поколение са служили заедно в армията имат много смесени бракове повечето от тях не знаят каква е разликата между руснак и украинец това което искат да направят е запада да инсталра ракети в Украйна срещу росия и при бъдеща войнна да се унищожат взаимно това е целта на американците и западняците.
163
4
 
13
 
! Отговори
правда ест преди 10 години
Ако разоръжаването на радикалите - фашисти е фиктивно, червената армия ще покаже как се прави. А НАТО ще получи от собственото си лекарство, което май е горчиво :)Кофти е като ползват собствената тактика срещу тебе...
162
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
190 съгласен съм на 100%. Само дето целия запад знаеше какво ще се случи и ни налагаше едни от най - склонните към продажби и кражби прозападно ориетнтирани *** нато Пасито и Лостов ***. Тоест вместо да ни предупредят какво става, те ни го донахлузиха със засилка. Имаше 7 - 8 статии от западни журналисти в западната преса, но никой не им обърна внимание. Сега е врене да си извоюваме България обратно от извратения запад и да защитаваме собствените си интереси.
161
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ, ДАЙ БОЖЕ И ДА ПРОДЪЛЖАТ НА ИЗТОК!
160
2
 
6
 
! Отговори
с.до 188 преди 10 години
Какво ни е давала Русия е спорен въпрос,но за едно си прав!И то е,че сега наистина има много продажна *** сред властимащите и последните 25 години наистина ни зачеркнаха като държава!И да ти кажа не са виновни НАТО или ЕС,че някой е взел блага комисионка и е загробил нещо!Я да те питам навремето като си избрахме оня мадридски комарджия Симеончо,който хариза БТК за стинки на синчето и за няколко години над 20 хиляди останаха на улицата кой е виновен!?НАТО!?Гив ми а брейк!Ние и само ние,пич!
159
10
 
2
 
! Отговори
с. преди 10 години
До ПростАма верно ли!Аз предлагам да се пробват през Аляска или направо през пристанището на Ню Йорк!:)Също така може да скокнат и до Обединеното Кралство!Ще се чувстват добре!Всички *** са рускини!Пък в крайна сметка ще повикат,ще попуцат и може и на бачкане да ги вземат!:)Абе интересно ми сичкото русофил натурално ли сте толкова луди или наистина ви плащат добре за да пишете тия мега простотии!?
158
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шопе, навремето Русия даваше на България военни технилогии да си строи военни заводи и да изнася военна продукция. Даваше желязо, нефт и въглища на символична цена за реекспорт. Даваше ни технологиите за ремонт на военни самолети за да правим бизнес. Днес НАТО се пробва да ти продаде техника секонд хенд на цената на нова. Взима ти златото за 0.1% от него. Намаля ти боеготовността(режеш ракети), опитва се да ти вземе каквото може. Да обяснявам ли още или сам разбра колко си прецакан?
157
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
177идеята да се нахлуе в Чехословакия е на Т.Живков, за голяма изненада.И между другото единствените , които са имали заредени Калашници са били българите и русняците.Останалите войници са били с празни автомати.