НАТО: Русия е способна да нахлуе в Украйна за 3-5 дни

"Ситуацията на границата е изключително обезпокоителна"
Обновена: 2 апр 2014 15:18 | 2 апр 2014 15:08, Елка Василева
259
НАТО: Русия е способна да нахлуе в Украйна за 3-5 дни
Ген. Филип Брийдлав. Снимка: Reuters

Русия разполага с всички необходими сили по границата на Украйна, ако реши да извърши нахлуване в страната, и може да постигне целта си за три до пет дни, заяви върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Определяйки ситуацията на границата като "изключително обезпокоителна", Брийдлав каза, че НАТО е засякла снощи признаци за придвижване на много малка част от руските сили, но няма индикации, че те се връщат в казармите.

"Това са много големи и много способни и много подготвени сили", каза Брийдлав в интервю за Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Руските сили разполагат със самолетна и хеликоптерна поддръжка, както и с полеви болници и възможности за водене на електронна война, отбелязва Ройтерс. Според Брийдлав това значи, че Русия има всичко необходимо за успешно нахлуване в Украйна.

"Смятаме, че те са готови да тръгнат и смятаме, че могат да постигнат целите си в рамките на между три и пет дни, ако получат указания да направят това", каза той.

Според Брийдлав Русия може да има няколко потенциални цели, сред които да нахлуе в Южна Украйна, за да установи сухоземен коридор към Крим, през Крим да стигне до черноморското пристанище Одеса или дори да заплаши да достигне Приднестровието.

Русия има сили и на север и североизток от Украйна, които могат да влязат в Източна Украйна, ако Москва им нареди, заяви Брийдлав. Всякакви подобни действия биха имали трайни последици за НАТО.

"Ще трябва да видим доколко нашият Алианс е подготвен за една различна парадигма, едни различни правила. Ще трябва да преосмислим състоянието на нашите сили, позиционирането, обезпечаването и готовността им и така нататък", каза Брийдлав.

Генералът каза, че външните министри на НАТО са поискали от него до 15 април да изготви пакет с мерки, който ще включва подкрепления по суша, въздух и вода.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
184 а къде е местообитаването на бялата мечка
155
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
182 От къде си пък толкова сигурен , войската на Садам особено в първата Иракска война не беше хич за пренебрегване , войска с опит след 10-война с Иран , почти един милион численст , разгониха и фамилията за отрицателно време . ДНЕС ВОЙНАТА СЕ ПЕЧЕЛИ ВЪВ ВЪЗДУХА , ТАНКОВЕТЕ СА ПУШЕЧНА ЛАМАРИНА И МЕСО . А във въздуха ще ми е много чудно как биха могли руснаците да успеят . Едиснвено ракетите там е опасността , да мине някоя през бариерите .
154
1
 
7
 
! Отговори
пишкомер преди 10 години
До Анонимен 167Гризли- до 500кг.Бяла мечка- до 900кг.
153
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
179 Разиката наитина е огромна , прав си в чехословакия ставаше въпрос за вътрешни работи , чехите бяха тръгнали да се откпчват от комунизма , докато сега в Украйна става въпрос за чужда ИНВАЗИЯ с последваща АНЕКСИЯ , прави разлика .
152
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цитирам:"това са много големи, много способни и много подготвени сили".Щом главнокомандващия в Европа го казва,значи напълно може да му се вярва!А 162 завалията, бълнува шок и ужас.Абе г-не,това да не ти е Ирак.Ще ядат хурката всичките доблестни натовци,че чак свят ще им се завие!
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
178 Бил съм пушач на два пъти ги отказвах през 10 години и нямам нищо против пушачите макар ,че днес не пуша , който иска нека си пуши , на мен не ми пречи ,а партиен секретар нямаше как да стана понеже не съм бил и член ,посмъртно нямаше как да ме приемат понеже явно са и знаели че въпреки че съм бил и чавдарче и пионерче не съм тяхното другарче ,а в комсомола бяхме всички
150
1
 
6
 
! Отговори
До 177 преди 10 години
Разликата е голяма, Чехословакия беше член на Варшавския договор, а Украйна не е член на НАТО.
149
4
 
4
 
! Отговори
с.до 169 преди 10 години
Абе я да попитам навремето като бяхме във Варшавския договор и по тяхна заръка пратихме войски в Чехословакия през 1968 за да мачкат невъоръжени хора по улицата по-добре ли беше!?***!
148
1
 
2
 
! Отговори
с. преди 10 години
Ми да нахлуват щом са такива мераклии!Ще се попуцат малко па ще си тръгнат!
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
173 Ти на колко годинки си малкият
146
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
171 А какво ти предлагаше мадритския мошенник , какво ти предлагаше СДС , какво ти предлагаше БСП , какво ти предлагаше ДПС , всички неизменнов предизборните им програми фигурираше членствотов НАТО и ЕС , да си ги чел щом си против ,а з нкога не съм бил против и смятам , че днес България е на върха в своето съществуване като държава , защото е съзюник на най-силния военен съюз съзадавн някога на земята и е член на най- успешния обществено политически проект създаван някога от човечеството, ясно
145
3
 
13
 
! Отговори
Стоян К. преди 10 години
Може би от 3-5дни ще се вее байрака в Брюксел.А ако не е била Русия щяхме още да бъдем Хасан, Махмуд ,Ибрям,Мустафа.
144
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна не в НАТО какво толкова се безпокоят САЩ
143
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
169 Питаха те , не помниш ли , ти гласува ли 2001 , всички партии предлагаха членствов НАТО и ЕС , избирателната активнсот беше около 80% / не като на Референдума за Беляне 25% / тези същите партии ратифицираха договрите за членствос консенсунс , нямаше против , какво плачеш сега . ИЛИ ТИ НЕ СИ ГЛАСУВАЛ ТОГАВА , ДА СИ ГЛАСУВАЛ , ТВОЙ ПРОБЛЕМ.
142
8
 
6
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Gajeto na Putin 6te lapa pi6kata na Obama skoro mai.da jiveqt 6tatite.dolu oligarsite mrusni I koito im se kefi da go ***.
141
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
165 Рихард Зорге , мечката гризли е горе долу ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ РУСКАТА КАФЯВА МЕЧКА , така че и това не върви
140
16
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Всички нормални българи са за ЕС и НАТО, само неизбежния процент *** плюс разногледите българо-руски *** са на страната на Злото.И между другото, украинският език ми е по-близък, отколкото руския.
139
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямa кaк дa излезем от НAТО, зaщото и тук ще имa грaждaнскa войнa, a и aмерикaнците сa тук. Много сa хорaтa подкрепящи НAТО и ЕС, никой не може дa пренебрегвa мнението нa мнозинството, товa сa прaвилaтa нa демокрaциятa.
138
3
 
17
 
! Отговори
зорге преди 10 години
Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата и, но не знам нито един начин да е върна обратно. никога не дразнете руската мечка. (Ото фон Бисмарк) НАТО трябва това да го има като лозунг.
137
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
162 След като искаш да ставаш азиатец прав ти път аз оставам в Европа , живеем в свободна страна , никой няма да те спре да заминеш към Азия .