Започна силовата операция в Донецка област

Президентът Турчинов обяви това във Върховната рада
Обновена: 15 апр 2014 14:09 | 15 апр 2014 10:40, Елка Василева
376
Започна силовата операция в Донецка област
Снимка: архив, Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви на заседание на Върховната рада началото тази сутрин на силова операция в северната част на Донецка област, предаде РИА Новости.

„Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов.

Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, но цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове, противоречиви са сведенията за убити, съобщава NEWSru.com. От източните области на Украйна, където в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити, посочва изданието.

Още по темата
Известно е, че нито проруските активисти, нито вдигнатите срещу тях силови подразделения са се възползвали от тъмнината за решителни действия, станали са само отделни сблъсъци.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.

Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий написа във Facebook, че първият батальон на украинската национална гвардия, сформиран от доброволци от Майдана, вече е заминал за предната линия с висок боен дух и готовност да защитава Украйна.

И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.

Към Славянск се движи тежка техника, медиите съобщават за противотанкови оръдия и танкове. Народното опълчение на Донбас се готви за отбрана.

В малкото градче Краматорск в северната част на Донецка област, където проруски активисти превзеха и контролират градския съвет, вече са забелязани БТР-и на украинската армия.

„Това е в парка около завода, в който правят климатици. Оттам преминава трасето от Днепропетровск. Пътят там е лош, ние рядко го използваме, но БТР-ите очевидно минават по него“, разказа за РИА Новости жител на градчето. Екипажите на бронетранспортьорите са посъветвали населението да не излизат от домовете си в случай на начало на спецоперацията.

В Луганск, пише във Facebook депутатът Леся Оробец, посетила източната част на Украйна, на всички пътища има милиционерски постове. „50% от милиционерите са си написали рапортите, 50% са останали да служат на Украйна. Всички оръжия, боеприпаси са раздадени на милиционерите, помещенията, в които се държи оръжието, са празни“, твърди Оробец.

По данни на депутата пък в Донецк „местната милиция практически в пълен състав е предала Украйна“. „Всички или почти всички постове се контролират от „колорадоси“  /проруски сили за самоотбрана – бел. ред./. Състояло се е пълноценно нахлуване. Разузнавателно-диверсионни групи от руското Главно разузнавателно управление са минимум няколко, като обща сила до батальон“, пише Оробец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 252 Рaзбирa се, че всички СЕРИОЗНИ СВЕТОВНИ МЕДИИ " МЪЛЧAТ" И ЩЕ " МЪЛЧAТ", ЗAЩОТО УЙДУРМИТЕ, КОИТО ПИШЕШ СA ДОЛНОПРОБНИ РУСКИ ЛЪЖИ! Рускaтa прAпaгaндУ винaги се е основaвaлa нa ЛЪЖИ! Е КОЙ ПРИЗНAВA РУСКAТA ОКУПAЦИЯ НA Крим??? НИКОЙ, И НИКОЙ НЯМA ДA ПРИЗНAЕ путaновия AНШЛУС! Крим е бил, Е, и остaвa Укрaинскa земя, която пaк ще бъде нa Обединенa и Неделимa Укрaйнa!
216
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименРуския спецназ ,който уж не е в Украина,скоро ще си спомни как позорно бе изритан от Авганистан,хем бит, хем ***
215
4
 
20
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
До Анонимен АЗ ЩЕ ТЕ МАЧКАМ И ЦЕЛИЯТ ТИ РОД.А БЕ ПИКЛЬО УКРАИНЕЦА И РУСНАКА ТЕ ОСВОБОДИХА ОТ РОБСТВО.ТОВА Е БАЙ *** НЕ БЛАГОДАРНИК.
214
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руски спецназ преоблечен, като местен отряд за самоотбрана очаква с нетърпение "елитната армия" на украина.
213
3
 
19
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ТУРЧИНОВ И ЯИЦЕТО СА ПОДРЕПЕНИ ОТ САЩ И ЕС И СА ВИНОВНИ ЗА РАСКЪВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА.СЕГА ЮГ И ИСТОК СИ ОТИВАТ ОТ УКРАЙНА.ТУРЧИНОВ И ЯИЦЕТО ЩЕ ОСТАНАТ СЪС ХУНТАТА И САМИ ЩЕ СЕ ТРЕПАТ ЗА ВЛАСТ ИЛИ ЩЕ ИСКАТ ПРАВИЯТ СЕКТОР ДА ИМ ПЛАТЯТЗА ТЕЗИ ЗВЕРСТВА КОИТО СА ИЗВЪРШИЛИ ОТ ПЕРИОДА НА ПРЕВРАТА ДО ВЪСТСНАЛИТЕ ПРОРУСКИЯТ НАРОД.А ЗА СНАЙПЕРА НЕ ГОВОРЯТ.ЧЕ ТУРЧИНОВ ИЗНЕСЕ ЗЛАТОТО И СЪКРОВИЩАТА НА УКРАЙНА И ГИ ДАДА НА БРАРАКА.ВСИЧКИ МЪЛЧАТ
212
1
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До ПАЗАРДЖИКWall Street се срина след разпродажби в технологичния сектор 3|
211
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкайте мръсната руска *** налазила свободна Украина.Ние тук ще се погрижим за жалките *** *** които *** тук
210
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинов е голям и смел лидер нa Свободнa Укрaйнa! Смърт нa русия!
209
3
 
24
 
! Отговори
емо преди 10 години
турчинов и яценюк си подписват смъртната присъда
208
2
 
21
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До АнонименWall Street се срина след разпродажби в технологичния сектор 3|
207
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчин Турчинов
206
3
 
20
 
! Отговори
торбалан преди 10 години
?$....ЕВРОЦИНИЦИ+украински *** = на война ....лошо 'щото сме близо не разбрахте ли , че ако ние не си помогнем няма кой....неволя а....!!!!по лошо ще става да знаете......
205
1
 
18
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
До stГОМНЬО ВИЖДАЛ ЛИ СИ 10 ХИЛ.ДОЛ.
204
2
 
22
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анонимен Знаеш ли кога ще си обърна 10 хиляди долара в рубли,когато путин стане президент на Уганда.
203
5
 
23
 
! Отговори
Салазар преди 10 години
И украинците и руснаците са пропаднали алкохолици и задрастеняци добре че имат евреи да ги командват и да ги хранят (Ленин,Сталин,Медведвев,Путин и тнт)
202
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 224 Знам колко струват... Само че се пита защо руския президент - патриот, след като руската техника превъзхождала западната се вози на кола с немски двигател, бронирана от немска фирма, "обута" с френски гуми, лети на самолет с английски мотори и френска електроника, и носи швейцарски часовник...... Защо въоръжените с "превъзходна руска техника" араби - Израел с 2-5 пъти по-малобройна армия и техника тип "западна щайга" ги бие и е*е вече 60 години?
201
3
 
20
 
! Отговори
Някой преди 10 години
До БГИнтересно пич, но под всеки твой коментар пише: " Да живее България", а имаш 100 минуса. Смятай тогава каква *** пише тука. Смятай и какво трябва да ги направим, след като на това слагат минуси.
200
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
приятели на русия,да подкрепим братята си като обърнем всички левове евро и долари в руски рубли. стига празни приказки по форумите,време е за действия
199
8
 
37
 
! Отговори
Убеден русофил преди 10 години
До Анонимен 208Неуважаеми недругарю русофоб! Русофоб означава българофоб! Тъй като получаваш някакви жалки и мръсни парички, не можеш и да допуснеш, че някой може да пише ей така - по убеждение, от сърце, от гняв! Мислиш, че само за парици ли става дума? Ти си нещастен и беден, щом мислиш така!
198
3
 
21
 
! Отговори
брамбазък преди 10 години
Ачо искаш в подробности ли да навлизам ? Честно не гледаш реално на нещата, не отчиташ предисторията която има този конфликт и защо Русия се разсърди на запада, че посегна към Украйна.. И как да го *** ти хрумна да намесваш балтийските страни, че и дори армения :Д Остава и за Аляска да кажеш и :D