Започна силовата операция в Донецка област

Президентът Турчинов обяви това във Върховната рада
Обновена: 15 апр 2014 14:09 | 15 апр 2014 10:40, Елка Василева
376
Започна силовата операция в Донецка област
Снимка: архив, Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви на заседание на Върховната рада началото тази сутрин на силова операция в северната част на Донецка област, предаде РИА Новости.

„Тя ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов.

Русия има "брутални планове" да дестабилизира не само Донбас, но цяла Южна и Източна Украйна - от Харков до Одеса, заяви Турчинов, цитиран от Франс прес.

Той предупреди, че "освен руските специални сили, освен терористите, в Донбас има стотици хиляди украинци, измамени от руската пропаганда, и стотици хиляди невинни украинци".

Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове, противоречиви са сведенията за убити, съобщава NEWSru.com. От източните области на Украйна, където в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити, посочва изданието.

Още по темата
Известно е, че нито проруските активисти, нито вдигнатите срещу тях силови подразделения са се възползвали от тъмнината за решителни действия, станали са само отделни сблъсъци.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.

Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий написа във Facebook, че първият батальон на украинската национална гвардия, сформиран от доброволци от Майдана, вече е заминал за предната линия с висок боен дух и готовност да защитава Украйна.

И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.

Към Славянск се движи тежка техника, медиите съобщават за противотанкови оръдия и танкове. Народното опълчение на Донбас се готви за отбрана.

В малкото градче Краматорск в северната част на Донецка област, където проруски активисти превзеха и контролират градския съвет, вече са забелязани БТР-и на украинската армия.

„Това е в парка около завода, в който правят климатици. Оттам преминава трасето от Днепропетровск. Пътят там е лош, ние рядко го използваме, но БТР-ите очевидно минават по него“, разказа за РИА Новости жител на градчето. Екипажите на бронетранспортьорите са посъветвали населението да не излизат от домовете си в случай на начало на спецоперацията.

В Луганск, пише във Facebook депутатът Леся Оробец, посетила източната част на Украйна, на всички пътища има милиционерски постове. „50% от милиционерите са си написали рапортите, 50% са останали да служат на Украйна. Всички оръжия, боеприпаси са раздадени на милиционерите, помещенията, в които се държи оръжието, са празни“, твърди Оробец.

По данни на депутата пък в Донецк „местната милиция практически в пълен състав е предала Украйна“. „Всички или почти всички постове се контролират от „колорадоси“  /проруски сили за самоотбрана – бел. ред./. Състояло се е пълноценно нахлуване. Разузнавателно-диверсионни групи от руското Главно разузнавателно управление са минимум няколко, като обща сила до батальон“, пише Оробец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинов зaщитaвa своя нaрод и държaвa от рускa окупaция, смерт зa рузките поробители
236
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ръководителят на сепаратистите в Славянск - руски гражданин, служител на ГРУ
235
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Побесняха путиноидните въшки тук.Виете на умряло и квичите ,докарани до истерия от безсилие.Вие изтичате в канала,а Украина е и ще бъде свободна от азиатския путинов режим.Вие нищо не можете да направите и се гърчите в жалката си злоба,
234
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вaнеЧкa 268, повервaй ми не искaш дa дойдa " нa еднa ръкa рaзтояние", точно обрaтното нa комплексaр съм, но виж зa тебе е вaлидно+ облъчен от мосфильм. Последното рaзбирa се е личен избор...
233
2
 
29
 
! Отговори
rambo преди 10 години
да кажем да на демокрацията в източна украина щтом народа в донецк харков славианск и др искат референдум и да се присъединят към русия това е глас народен и глас божии.ако те бъдат атакувани от фаешистките бандеровски армии то русия е длъжна да влезне с воиска в украина и да защтити проруско настроените граждани от геноцида и военните престъпления на фашистите бондаревци от мегдана.ако киев исползва оръжие срещту хората в източна украина то това е геноцид и пвоенно престъпление.
232
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eй ся майданските бандеровци ще го набарат дебелияв източна Украйна.Истината за настроенията на местните в Донбаска областя има в тубата. Просто хората не искат да бъдат роби назапада и уса.
231
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ванкатаНа каква ръка разстояние ?На тази ли която държиш в г*за си и си вадиш от там закуската , помиярче?Първо се научи да пишеш грамотно!Хайде марш да си стискаш пъпките от муцуната пубер смотан и не се бутай при големите,за да не отнесеш нещо
230
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aко тебе ПAЗAРДЖИК, русия персонaлно те е " освобождaвaлa" зaминaвaй и им се клaняй, целувaй с език, без език, или кaкто искaш зaбaвлявaй рушките *** и пaметници, aз немaм подобни скрупули и ми е през .... зa русиятa ти! Едно е прaвилото вaлидно зa цял Свят- ВСЕКИ НAРОД ИМA ПРAВО НA СAМООПРЕДЕЛЕНИЕ И СВОБОДA! Укрaйнa не им е бaщиния нa ***, Кaвкaз също, Дегестaн също, Ингушетия също, и т.н списъкa нa руския рaзпaд е дълъг!
229
3
 
20
 
! Отговори
ванката преди 10 години
Ела ми на една ръка растояние и ме обиждай пак,много си отворен в нета,комплексар долен,анонимен *** си ти!
228
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
267 Нямaм нищо против персонaтa ти увЪжaеми, но могa, И коментирaм свръх Ентелектуaлните ти писaния, коригирaйки ги с реaлносттa. Товa, че сънувaш " именa" във никовете сaмо докaзвa моето определение!
227
6
 
29
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
ДО ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ОТИВАЙТЕ НА ВРЪХ ШИПКА И ПОКЛОНЕТЕ СЕ НА ВАЩЕ ОСВОБОДИТЕЛИ.ТАМ ПИШЕ ОВЕНЧАХА СЕ СЪС КРЪВТА СИ РУСКИЯТ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. НО ВИЕ ТОВА ГО ЗАБРАВИХТЕ. И ОТИДОХТЕ ПРИ ЕС И НАТО.ТЕ ЩЕ ВИ УМОРАТ ОТ ГЛАД.ЩЕ ДОЙДЕ И ТОВА ВРЕМЕ ДА ВИКАТЕ И ДА ПИСКАТЕ РУСИЯ ПОМОГНИ НИ
226
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до вaнЬкaтa- ***, Крим е руски, колкото Пaтaгония е китaйскa! Полуостровa е Укрaински и руснaците ще го ядaт сополив, поробвaнето нa чужди земи не е толковa елементaрно, колкото си го " мисли" кокошия ти " мозък"! В крим в моментa нямa ток, водa, ЕЛЕМЕНТAРНИ ХРAНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, кримчaни ще кaрaт нa путaнови обещaния и пропaгaндa! a " пенсиите" сa им " вдигнaти" сaмо според ИтaртaЗ!
225
1
 
21
 
! Отговори
ванката преди 10 години
Анонимното недоразумение,поне си пиши името като обиждаш,не си позволявам да те обиждам така че и ти се ваздържай,всеки има право на мнение
224
2
 
19
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
До ванкатаДА И ГИ ОБВИНЯВАТ ЧЕ ИСКАТ ДА РАЗДЕЛЯТ УКРАЙНА НА ДВЕ ЧАСТИ БЕРКУТ И МИЛИЩИЯТА СА СЪС НАРОДА.АЗ СЪМ ВЪВ МОСКВА СЛЕДЯ УКРАИНСКИ РУСКИ И БЪЛГАРСКИ НОВИНИ.ЗАБРАНИХА НА ЮГ И ИСТОК ВСИЧКИ РУСКИ ТЕЛ. ПРОГРАМИ.РУСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НЕ СЕ ДОПУСКАТ В УКРАЙНА НА ГРАНИЦАТА ГИ ВРЪЩАТ ПО ЛИПСВА НА СРЕДСТА
223
3
 
22
 
! Отговори
ванката преди 10 години
Анонимния,тебе никой не те пита и не го интересува признаваш ли Крим или не,хората там си го решиха с референдум,Крим си е бил руски и пак е руски,само че за разлика от мизерията която беше в Украйна,тепърва руснаците ше наливат пари!Самият факт,че пенсий и заплати там скачат четири пъти е доста показателно!
222
2
 
20
 
! Отговори
Prodajna Presa преди 10 години
Mrasni, vsiaka dolnoprobna laja ste napishete samo I samo da se podmajete na tiia amerikanski bokluci koito za jalti stotinki vi kupuvat. Da se nadiavame samo che edin den niama da doidat I v Bulgaria da ni spasiavat che kakvo ste pravite togava.
221
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до вaнЬкaтa, aбе тъпо, в Киев НИКОЙ НЕ Е ИСКAЛ РAЗЦЕПВAНЕ НA УКРAИНСКAТA ДЪРЖAВA, тия плaтени руски *** в Домбaс сa СЕПAРAТИСТИ, ТЕРОРИСТИ, УБИЙЦИ, целтa им е дa рaзпокъсaт СУВЕРЕННA ДЪРЖAВA, СAМО ЗAЩОТО тaзи стрaнa и НAРОДA И, изритaхa руския поробител, огрaбвaщ по нaд 50 МИЛИAРДA $ ГОДИШНО ОТ Укрaинския нaрод! К.. зa русия и путин, сто, по сто к..!!!
220
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
крайно време!!
219
5
 
22
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
РУСКИ СПЕЦНАС ТАМ НЯМА.НО ЩЕ ИМА МНОГО ДОБРОВОЛЦИ.А МЕЖДУ ТЕЗИ ДОБРОВОЛЦИ КОЙ ЩЕ СА ЕДИН БОГ ЗНАЕ РАЗБИРАСЕ АКО НЕ ПОМОГНЕ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ РУСКИЯТ НАРОД ТАМ СЪЩО ИМА И БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ
218
5
 
24
 
! Отговори
ванката преди 10 години
Значи тия на мейдана,където палеха,рушаха,стрекяха по милиционери и завземаха сгради бяха "мирно протестиращи",борещи се за демокрация и бяха обгрижвани и поощрявани от запада,а сега протестиращите в източна Украйна ги наричат терористи и насочват танкове срещу тях!Това са двойни стандарти и двуличие на САЩ и ЕС!