Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО

Путин: Русия щеше да бъде изтласкана от Черноморския регион
Обновена: 17 апр 2014 19:11 | 17 апр 2014 16:00, Елка Василева
215
Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Решенията, които Русия взе по отношение на Крим, са отчасти свързани със заплахата от влизане на Украйна в НАТО, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние трябва да предприемем ответни мерки", поясни той, отговаряйки в пряк ефир на поставени му от цяла Русия въпроси.

„Имаше и съображения от такъв характер: ако ние не предприемем нищо, те ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат: "Вас това не ви засяга", и натовските кораби ще се окажат в града на руската военна слава (Севастопол)", заяви Путин.

Президентът отбеляза, че в съвременния свят с оглед на съвременните оръжия от гледна точка на военните действия близостта до границите няма такова значение, както преди. "Но ако там (в Крим) влязат войски на НАТО, те ще разположат ударни средства и тогава Русия ще се окаже изтласкана от Черноморския регион. Това е реално изтласкване на Русия от този много важен регион на света, за който през вековете са положени много руски кости", добави той.

Трябва трезво да оценяваме ситуацията, каза Путин и напомни, че страните от НАТО неведнъж са заявявали, че няма да разширяват блока, но после са се отмятали от обещанията си.

Още по темата
Факторът сила винаги ще има значение в международните работи, но държавите трябва да възприемат такива правила на поведение, които да позволяват търсене на компромиси без използване на сила, изхождайки от здравия разум и като се балансират интересите, обясни руският президент. Той даде за пример събитията в Ирак, Афганистан, Либия и други части на света.

Според президента "цяла Европа, от Лисабон до Владивосток, трябва да се обедини, за да бъде конкурентоспособна и жизнеспособна в бурно развиващия се свят".

Той повтори руската позиция, че сегашните власти в Украйна са нелегитимни, защото "нямат общонационален мандат за управление на страната", но подчерта, че Москва не се отказва от диалог с тях. "Нашите министри поддържат отношения с украинските си колеги", добави той.

Путин изрази надежда, че западните партньори на Русия ще чуят и ще разберат нейната позиция за Украйна. Той призна, че "съществуват определени опасения относно мащабите и възможния потенциален ръст и мощта на Русия, затова предпочитат да ни раздробят, да ни разграбят на части" по примера на Югославия, но не посочи кой се опитва да направи това. "Ако погледнете това, което става, сами ще си отговорите на въпроса кой и защо го прави", добави той.

Опитите да се скарат Русия и Украйна, да се разцепи единния по същество народ, са предмет на международната политика от векове, подчерта държавният глава. Той напомни и за позицията на лидерите на "бялото движение" в годините след Октомврийската революция, които въпреки всички разногласия не допускаха дори мисълта за развод между Русия и Украйна. "И бяха абсолютно прави", подчерта Путин.

Той каза, че национализмът и даже нацизмът се възраждат изключително в западните части на Украйна, които исторически са спадали към различни европейски страни и хората там "никога не са били пълноценни граждани на тези страни". Това обяснява може би и изворите на национализма, предположи той.

"Друга е картината в Югоизточна Украйна, която безусловно има дълбоки връзки с руската държава. Тези хора са с друг манталитет". Според него, имайки предвид, че Съветският съюз е бил създаван като държава "от отделни части", на жителите на Източна Украйна им е много трудно да се разбират с жителите на украинския Запад. Ролята на Русия в този процес е на "добър съсед и най-близък роднина", смята Путин.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
44
 
8
 
! Отговори
Страшо преди 10 години
Путине, путине, издишаш, путине! То с демагогия и арогантност - до време. Кой ли ти вярва вече? Че и Русия злепоставяш. Че и руснаците ще изостанат икономически. Путине, путине......
113
38
 
7
 
! Отговори
TPE3BEH преди 10 години
НАТО беше създаден за да могат малките Европейски държави да бъдат обединени срещу голямия руски агресор, който мачка малките държави около себе си. Затова путин не харесва НАТО и ЕС, защото това са факторите, които възпират имперските амбииции на руснаците.
112
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има някои без никакви спестявания. Що ли? Силна икономика, ЕС, демокрация, свобода.
111
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой да има спестявания в рубли?Аз не познавам такъв човек.Що ли?Силна държава ,газ, нефт,калашници.
110
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано час по-скоро Този психопат путин намери *** си
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На нашият му стигат и 10 минути... в 12 без 10 на Нова година. Там се синтезират нещата, като думите - ЕС,НАТО, интеграция, се включват във всяко изречение. За матриала толкова е достатъчно.
108
4
 
15
 
! Отговори
рускиньофил преди 10 години
Току що забраниха на мъже от 16 до 60 години да влизат в Украйна...скоро по целия свят...
107
3
 
37
 
! Отговори
Като Путин преди 10 години
Никой не е давал толкова точна оценка за положението на Русия, а за хунта такава има в Киев и както го каза Жириновски/не че съм му фен/ докато хунтата в Чили въпреки всичко поне беше съставена от някои интелигентни генерали то в Киев всичко е пълна диващина/кой не вярва има интернет а който не може да чете си е негов проблем..
106
2
 
40
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Еми поне си го призна Путин ,реално защо си взе Крим. Всички знаехме,че няма да си даде базата в Севастопол в никакъв случай Още малко да го дразнят тия в Киев и ще си загубят Донбас Търпението му не е безгранично В крайна сметка федерализацията в момента е единственото реално мирно решение Друго при подобна ситуация няма Ако от Киев не бяха използвали "Десен сектор" и не бяха ги въоръжили,можеше и да се разберат.
105
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бабини Путини деветини ! Нищо не може да оправдае анексирането на Крим от Кремълската хунта.
104
7
 
35
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Хайде русофобчита, изтрайте малко! Война няма да има, а ако, не дай Боже, има, вие няма да я видите! Нама да ви има, ще сте в молекуларен вид, най-много парченца нещо изгоряло. Та няма да ви стане ясно, "кои са по-яките". Говоря за друго - на 9 май ще има парад на Червения площад. Ще видите яки момчета с вдигнати глави, сини очи, от които струи гордост и увереност. Ще има и момчета с дръпнати очи и по-***, но и те ще гледат така! И нито едно негърче! Слава на Руската Армия - гарант на мира!
103
1
 
21
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 10 години
Всичко е толкова ясно, че чак е смешно, как масите упорито продължават да го отричат и да си затварят очите, в полза на собствените си субективни убеждения. Съвсем скоро (по-скоро отколкото предполагате) ще видите и резултатите от елементарното си и първосигнално мислене и от неспособността си за взимане на решения. Живи и здрави и дано имате дълбоки и здрави мазета, които да ви предпазят от собствената ви глупост.
102
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкай,Путин!
101
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
121, отбранителна е, защото нямат кинти да е нападателна :)Абе, момче, чети изданията на самите руснаци и ще разбереш за какво иде реч. Дето се вика, има нет, чети - нямат пари и ноу-хау и затова се бранят. Започнат ли да имат, ще обърнат "мирната палачинка" :)
100
3
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
suglasen
99
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dali i Bulgariq shte ima nqkoga takyv rykovoditrl kato Putin....? Amin dai Boje - Veligden e....
98
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VIJTE MU LOGIKATA NA TAPIA I NAGAL KOMUNIST KAKVITO SA PO CELIA SVQT *** . UKRAINA 6TQLA DA VLEZNE V NATO , TA ZATUI NIE VZEHME KRIM . ABE TAPAN UKRAINA KATO SUVERENNA STRANA KADETO SI ISKA I V KAKVITO SI ISKA FORMACII 6TE VLIZA , A TI TAPAN KOMUNISTI4ESKI NQMA6 PRAVO DA KASA6 OT TERITORIATA I SAS PLATENI AGENTI . NIMA PAR4E OT TAZI RAZPOKASANA OT RAZDORI UKRAINA NQKOI DEN NQMA DA GRANI4I SAS IMPERIATA TI RUSIA . 6TE GRANI4I I TOGAVA
97
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям мъж....голям пълководец. Винaги кaзвa истинтa в очите. Всъщност товa е истинският мъж.....a не гейските лицемерни плaзмодии нa Зaпaдa......третополови ***.Слaвa нa Путин....
96
10
 
53
 
! Отговори
Българин преди 10 години
ПУТИН Е ВЕЛИК !!!ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА СЛАВЯНСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ !!!
95
8
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели,- Обама, Меркел, Путин, Кралицата и Френския президент са КРАЙНИ НАЦИОНАЛИСТИ! Те защитават интересите на нацията си независимо от кръвта и сълзите на другите нации... И ТОВА Е ДОБРО за народите им иЛОШО ЗА НАС!- Фашиста Бандера е воювал с антифашистката коалиция със 100 000 бойци. Единствения неуспешен съюзен десант в Нормандия е ИЗБИТ от украинци-БАНДЕРОВЦИ И руснаци-ВЛАСОВЦИ.За разлика от демократите по света, УКРАИНСКИТЕ фашисти пак леят ЧОВЕШКА кръв!- НО В КОЯ ДЪРЖАВА ФАШИСТИТЕ НЕ СА ДИВАЦИ И ВАРВАРИ?!Такива са и българските!.