Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО

Путин: Русия щеше да бъде изтласкана от Черноморския регион
Обновена: 17 апр 2014 19:11 | 17 апр 2014 16:00, Елка Василева
215
Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Решенията, които Русия взе по отношение на Крим, са отчасти свързани със заплахата от влизане на Украйна в НАТО, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние трябва да предприемем ответни мерки", поясни той, отговаряйки в пряк ефир на поставени му от цяла Русия въпроси.

„Имаше и съображения от такъв характер: ако ние не предприемем нищо, те ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат: "Вас това не ви засяга", и натовските кораби ще се окажат в града на руската военна слава (Севастопол)", заяви Путин.

Президентът отбеляза, че в съвременния свят с оглед на съвременните оръжия от гледна точка на военните действия близостта до границите няма такова значение, както преди. "Но ако там (в Крим) влязат войски на НАТО, те ще разположат ударни средства и тогава Русия ще се окаже изтласкана от Черноморския регион. Това е реално изтласкване на Русия от този много важен регион на света, за който през вековете са положени много руски кости", добави той.

Трябва трезво да оценяваме ситуацията, каза Путин и напомни, че страните от НАТО неведнъж са заявявали, че няма да разширяват блока, но после са се отмятали от обещанията си.

Още по темата
Факторът сила винаги ще има значение в международните работи, но държавите трябва да възприемат такива правила на поведение, които да позволяват търсене на компромиси без използване на сила, изхождайки от здравия разум и като се балансират интересите, обясни руският президент. Той даде за пример събитията в Ирак, Афганистан, Либия и други части на света.

Според президента "цяла Европа, от Лисабон до Владивосток, трябва да се обедини, за да бъде конкурентоспособна и жизнеспособна в бурно развиващия се свят".

Той повтори руската позиция, че сегашните власти в Украйна са нелегитимни, защото "нямат общонационален мандат за управление на страната", но подчерта, че Москва не се отказва от диалог с тях. "Нашите министри поддържат отношения с украинските си колеги", добави той.

Путин изрази надежда, че западните партньори на Русия ще чуят и ще разберат нейната позиция за Украйна. Той призна, че "съществуват определени опасения относно мащабите и възможния потенциален ръст и мощта на Русия, затова предпочитат да ни раздробят, да ни разграбят на части" по примера на Югославия, но не посочи кой се опитва да направи това. "Ако погледнете това, което става, сами ще си отговорите на въпроса кой и защо го прави", добави той.

Опитите да се скарат Русия и Украйна, да се разцепи единния по същество народ, са предмет на международната политика от векове, подчерта държавният глава. Той напомни и за позицията на лидерите на "бялото движение" в годините след Октомврийската революция, които въпреки всички разногласия не допускаха дори мисълта за развод между Русия и Украйна. "И бяха абсолютно прави", подчерта Путин.

Той каза, че национализмът и даже нацизмът се възраждат изключително в западните части на Украйна, които исторически са спадали към различни европейски страни и хората там "никога не са били пълноценни граждани на тези страни". Това обяснява може би и изворите на национализма, предположи той.

"Друга е картината в Югоизточна Украйна, която безусловно има дълбоки връзки с руската държава. Тези хора са с друг манталитет". Според него, имайки предвид, че Съветският съюз е бил създаван като държава "от отделни части", на жителите на Източна Украйна им е много трудно да се разбират с жителите на украинския Запад. Ролята на Русия в този процес е на "добър съсед и най-близък роднина", смята Путин.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
36
 
! Отговори
111 преди 10 години
Информацията, че 27 моряци от свръхмодерния US есминец "Доналд Кук" са подали рапорти за уволнение след като руски СУ-24 прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес предизвика небивал интерес и множество коментари в т.ч. и в БЛИЦ. Мнозина се питат обаче с какво е вцепенил от ужас американците невъоръженият руски бомбардировач, който далеч не е от най-съвременните руски самолети. dnesplus.bg- пълният текст
133
26
 
7
 
! Отговори
SS преди 10 години
Дойде си на думата чорбаджията на Кремъл - пак някой му мисли злото, пак някой иска да му разцепи държавата...
132
33
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ТАКА Е !!! НАТО Е ЗАПЛАХА ЗА ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ЩОТО ЩЕШЕ ДА МУ ОСУЕТИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И КРАЖБИТЕ НА ЧУЖДА ЗЕМЯ!
131
18
 
4
 
! Отговори
Кой ? преди 10 години
Кой е ботоксовият гопник от фотото ??
130
8
 
70
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Каква шумна плесница Путин удари днес на американските и западно еврпейски лидери за техните лъжи и скрити подмолни действия срещу всички народи за тяхната сигурност . И това стана пред лицето на всички народи в св3ета. Сега е ред на западните лидери- Обама, Меркел, Камерън, Олан и др . Нека и те като Путин така широко ,честно и откровено да излязат пред народите си и мотивират действията си в Украйна,Африка и Азия, а не скрито и тайно да прескачат чужди граници и да заговорничат срещу народи
129
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин присъедени Русия към нормалните държави!Държавите които са махнали границите помежду си. ЕС и НАТО не са заплахата за Русия.
128
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давай Путин !!! Разкажи им играта на тези натовски хиени !
127
14
 
61
 
! Отговори
до боклуците преди 10 години
Днес има само едно име което е провъзнасяно повече от Алах, Буда, Христос и то е ПУТИН...ДА ЖИВЕЕ ПУТИН..
126
4
 
19
 
! Отговори
до156 преди 10 години
*** мнението си го изказвай пред гей посланика
125
9
 
31
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Tozi me kefi!!!VELIKA RUSIA (koi kakvoto iska da plqmpa!)
124
42
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя пък *** пияндурник - хем иска да даваме пари на Украйна, ама хем Украйна била негова. Марш в изтрезвителното и ако си мъж мини през Тайланд, че циците ти са по-големи от на Памела Андерсън.
123
43
 
8
 
! Отговори
путин преди 10 години
мръсен агресор и просто парче.
122
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, ехо, Украйна е фалипрала. Триковете са да се долепи НАТО под носа на Путин.Лазят и приближават.Все пак търпимостта не е безгранична.Какво искате - НАТО да си забоде ракетите в Крим?*** неграмотни.Не можете да пишете, политика ми анализирате!
121
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде, намесиха се "сатаната" и "антихриста" в коментарите. Сериозно, някои хора наистина трябва да се прегледат за шизофрения...
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не си Трезвен, ами си ***.От мен да знаеш!
119
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те си пратили децата в ЕС и Америка а не дават на Украйна да се присъедини към ЕС.
118
4
 
40
 
! Отговори
, преди 10 години
Прав е .Крим се върна при Русия без кръв,с референдум на хората.Но вината му е,че наруши реда в света,че само ционистките заселници имат "право"на"завръщане",както и да окупират чужди земи,да ги заселват с окупационно население десетилетия,да държат под блокада по земя,вода,въздух Газа с над 40%деца,без санкции,без крокодилски сълзи на НАТО.
117
3
 
36
 
! Отговори
boqn преди 10 години
NATO E AGRESOR I UBIEC TRABVA DA SE UNI6TOJI MA4KAI VLADO
116
5
 
20
 
! Отговори
говори истината преди 10 години
Каквото каже Путин все е истина,имаме разногласия относно минали неща,но сега заплахата е по-голяма-царството на антихриста,който знае,че няма много време.Колко интелигентно говори Путин,няма простотии,обиди,лъжи,даже в лицето на световна кампания на клевети и сатанистки лъжи запазва спокойствие,жест,"нашите партньори",изобщо печели морално сърцата на хората.Но... Путин пречи да се бомбардират Сирия и Иран ,последният обвинен от криещия стотици ядрени бомби ционистки режим,че искали да си направят атомна бомба,което те отрекоха и са член на договора за неразпространение на ядрено оръжие.
115
4
 
4
 
! Отговори
voivod преди 10 години
До СтрашоPEDELE PEDELE BAH TA U ALAHA MOHAMEDSKI