Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО

Путин: Русия щеше да бъде изтласкана от Черноморския регион
Обновена: 17 апр 2014 19:11 | 17 апр 2014 16:00, Елка Василева
215
Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Решенията, които Русия взе по отношение на Крим, са отчасти свързани със заплахата от влизане на Украйна в НАТО, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние трябва да предприемем ответни мерки", поясни той, отговаряйки в пряк ефир на поставени му от цяла Русия въпроси.

„Имаше и съображения от такъв характер: ако ние не предприемем нищо, те ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат: "Вас това не ви засяга", и натовските кораби ще се окажат в града на руската военна слава (Севастопол)", заяви Путин.

Президентът отбеляза, че в съвременния свят с оглед на съвременните оръжия от гледна точка на военните действия близостта до границите няма такова значение, както преди. "Но ако там (в Крим) влязат войски на НАТО, те ще разположат ударни средства и тогава Русия ще се окаже изтласкана от Черноморския регион. Това е реално изтласкване на Русия от този много важен регион на света, за който през вековете са положени много руски кости", добави той.

Трябва трезво да оценяваме ситуацията, каза Путин и напомни, че страните от НАТО неведнъж са заявявали, че няма да разширяват блока, но после са се отмятали от обещанията си.

Още по темата
Факторът сила винаги ще има значение в международните работи, но държавите трябва да възприемат такива правила на поведение, които да позволяват търсене на компромиси без използване на сила, изхождайки от здравия разум и като се балансират интересите, обясни руският президент. Той даде за пример събитията в Ирак, Афганистан, Либия и други части на света.

Според президента "цяла Европа, от Лисабон до Владивосток, трябва да се обедини, за да бъде конкурентоспособна и жизнеспособна в бурно развиващия се свят".

Той повтори руската позиция, че сегашните власти в Украйна са нелегитимни, защото "нямат общонационален мандат за управление на страната", но подчерта, че Москва не се отказва от диалог с тях. "Нашите министри поддържат отношения с украинските си колеги", добави той.

Путин изрази надежда, че западните партньори на Русия ще чуят и ще разберат нейната позиция за Украйна. Той призна, че "съществуват определени опасения относно мащабите и възможния потенциален ръст и мощта на Русия, затова предпочитат да ни раздробят, да ни разграбят на части" по примера на Югославия, но не посочи кой се опитва да направи това. "Ако погледнете това, което става, сами ще си отговорите на въпроса кой и защо го прави", добави той.

Опитите да се скарат Русия и Украйна, да се разцепи единния по същество народ, са предмет на международната политика от векове, подчерта държавният глава. Той напомни и за позицията на лидерите на "бялото движение" в годините след Октомврийската революция, които въпреки всички разногласия не допускаха дори мисълта за развод между Русия и Украйна. "И бяха абсолютно прави", подчерта Путин.

Той каза, че национализмът и даже нацизмът се възраждат изключително в западните части на Украйна, които исторически са спадали към различни европейски страни и хората там "никога не са били пълноценни граждани на тези страни". Това обяснява може би и изворите на национализма, предположи той.

"Друга е картината в Югоизточна Украйна, която безусловно има дълбоки връзки с руската държава. Тези хора са с друг манталитет". Според него, имайки предвид, че Съветският съюз е бил създаван като държава "от отделни части", на жителите на Източна Украйна им е много трудно да се разбират с жителите на украинския Запад. Ролята на Русия в този процес е на "добър съсед и най-близък роднина", смята Путин.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
28
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели, Питате: - Защо Фашистите от Майдана тръгнаха с танкове срещу собствените си граждани, както ги избиваха със снайпери в центъра на Киев и СЕ БОЯТ ОТ ИЗБОРИ?ЗАЩОТО нямат подкрепа дори на 50% от населението! "Според анкета на "GfK Ukraine" едва 12% от жителите на юг и 9% на изток заявяват, че страната върви в правилна посока. По-малко от 50% в ЦЯЛАТА СТРАНА подкрепят ПРЕВРАТА, но на юг и изток делът им е само 20%, пише "Кийв поуст". - БТА НЯМА ГЛУПАВ НАРОД! - А тероризма си е тероризъм... И АРАБСКИЯ И АМЕРИКАНСКИЯ И ФАШИСТКИЯ...!.
93
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До До НАЗАД ВЪВгазта в България,от ноември 2012 е 404 долара за 1000куб метра. За какви 600 долара говорите?
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
114 погледни къде са произведени поливна от вещите около теб. То голямо затваряне си си ударил :))
91
29
 
6
 
! Отговори
st преди 10 години
Ок путине никога няма да дойда в рашъта нито пък имам желание.
90
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин верно е новатор - вместо да дава на лобисти, директно си назначава френдовете :)
89
14
 
9
 
! Отговори
Coldman преди 10 години
Що не погледнете как хората от цял свят коментират ставащото в Ню Йорк Таймс? Не знаете английски ли, или това е американо-гейски вестник.. Ниво! И защитниците и противниците на Путин показват НИВО..! А тук глупаците поддържат Путин но забравят Хитлер, или поддържат Запада, но забравят Мюнхен и тем подобни. Над света надвисва война! Радвайте се ако е само Студена. Някой гледат на ракетите като на краставици. Който иска да си разширява земята - да отводнява блата, а не да напада другите!
88
2
 
13
 
! Отговори
До До НАЗАД ВЪВ преди 10 години
На бас,че от 600-те долара нашите политици слагат в джоба си поне 450!
87
2
 
19
 
! Отговори
до 109 преди 10 години
А ти във всички държави ли си живял? Щото аз в Германия съм живял дълго и фактът, че има повече ред и пари не намаля отвращението от лицемерието, подлостта и омразата към всички чужденци. Колко газ консумира Германия и колко България бе ***?
86
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин печели територии но затваря Русия.А една държава затворена в себе си няма как да просперира.
85
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
111, бягаш по тъча и то яко, ама не съм и очаквал друго. Говорим за днешния момент - Русия няма нито авионосни групи, нито възможност да действа глобално. Това е.
84
7
 
37
 
! Отговори
СБЪДНАТА МЕЧТА Е преди 10 години
ЗА РУСНАЦИТЕ, ЛИДЕРЪТ ИМ КОЙТО ВЕЧНО СА ГО ТЪРСИЛИ, ГРИЖИ ЗА ДЕЦАТА/виж нашто черноморие, детски базиза русначета/ ЗАПЛАТИ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ, ВЕЛИКА АРМИЯ НИ АБСОЛЮТНА ВЯРА В ПРАВОТАТА ЗА МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТО, ГОРДА И МОЩНА РУСС..
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До НАЗАД ВЪВЗаради нашите политици
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
101 нищо не знаеш уравнението на Наш крепи мира от студена война насам, отивай да четеш какво е лобизъм защото корупцията си напълно легална в щатите с него. После погледни военния им бюджет и конфликтите предизвикани от американци.
81
3
 
22
 
! Отговори
пророк преди 10 години
До 92След време Нато и ЕС ще са членове на Руската федерация
80
7
 
32
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Не съм русофил ,но на украйнците милиардерите им живеят по Европа,на европейците им добре,че хем парите на украйнските бандити са при тях,хем ще получат още бели роби освен българи и румънци.И после се чудете защо народът иска да се присъединява към Русия.Ами защото откакто е Путин на власт е вдигнал заплатите на работещите руснаци поне 10 пъти.Вече Русия освен оръжие произвежда и всичко друго,не е като при Брежнев.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето нещо интересно, а тези са само малка част: forbes.ru/sp/putin-friends
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
88 и заради хората,нали видя как онзи обърна танковете срещи народа си.Руснаците питаха хората и те определиха. Това беше и много добър ход да стресне всичките терористи намъкнали се от чечня в майдана и дотс се поразбягаха крадейки каквото могат.
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
96, щом за теб единствената реакция е ядрено оръжие, не виждам смисъл да дискутирам с теб. Значи, ако нещо не те кефи, директно с ракетите, а?И трудно може да се нарече иначе освен "самодържец" човек, дето си назначи сламен човек, че да се менка с него начело на държавата.За фирмите - чети руски издания, да не мислиш, че си го измислям. Те не са приближени на правителството,а са я бивши офицери от КГБ, а негови приятели (или и двете)
76
0
 
10
 
! Отговори
до 87 преди 10 години
Там е работата, че и САЩ вече нямат, което не е хубаво за такива като нас. Докато се дърлят европейците, защото и американците и руснаците са си европейци, то китайците си завладяват белият свят, купуват земи, заводи и т.н. Жална и майка на европейците след 10 години...
75
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Приятели,Ако бяхте гледали днешната среща на Путин с гражданите на Русия сигурен съм ,че щяхте ,без сами да искате да си направите изводите за днешната ситуация в Украйна ,за отношенията им с НАТО и САЩ .Ако ви се отдаде възможност прочетете въпросите и отговорите.