Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО

Путин: Русия щеше да бъде изтласкана от Черноморския регион
Обновена: 17 апр 2014 19:11 | 17 апр 2014 16:00, Елка Василева
215
Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Решенията, които Русия взе по отношение на Крим, са отчасти свързани със заплахата от влизане на Украйна в НАТО, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние трябва да предприемем ответни мерки", поясни той, отговаряйки в пряк ефир на поставени му от цяла Русия въпроси.

„Имаше и съображения от такъв характер: ако ние не предприемем нищо, те ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат: "Вас това не ви засяга", и натовските кораби ще се окажат в града на руската военна слава (Севастопол)", заяви Путин.

Президентът отбеляза, че в съвременния свят с оглед на съвременните оръжия от гледна точка на военните действия близостта до границите няма такова значение, както преди. "Но ако там (в Крим) влязат войски на НАТО, те ще разположат ударни средства и тогава Русия ще се окаже изтласкана от Черноморския регион. Това е реално изтласкване на Русия от този много важен регион на света, за който през вековете са положени много руски кости", добави той.

Трябва трезво да оценяваме ситуацията, каза Путин и напомни, че страните от НАТО неведнъж са заявявали, че няма да разширяват блока, но после са се отмятали от обещанията си.

Още по темата
Факторът сила винаги ще има значение в международните работи, но държавите трябва да възприемат такива правила на поведение, които да позволяват търсене на компромиси без използване на сила, изхождайки от здравия разум и като се балансират интересите, обясни руският президент. Той даде за пример събитията в Ирак, Афганистан, Либия и други части на света.

Според президента "цяла Европа, от Лисабон до Владивосток, трябва да се обедини, за да бъде конкурентоспособна и жизнеспособна в бурно развиващия се свят".

Той повтори руската позиция, че сегашните власти в Украйна са нелегитимни, защото "нямат общонационален мандат за управление на страната", но подчерта, че Москва не се отказва от диалог с тях. "Нашите министри поддържат отношения с украинските си колеги", добави той.

Путин изрази надежда, че западните партньори на Русия ще чуят и ще разберат нейната позиция за Украйна. Той призна, че "съществуват определени опасения относно мащабите и възможния потенциален ръст и мощта на Русия, затова предпочитат да ни раздробят, да ни разграбят на части" по примера на Югославия, но не посочи кой се опитва да направи това. "Ако погледнете това, което става, сами ще си отговорите на въпроса кой и защо го прави", добави той.

Опитите да се скарат Русия и Украйна, да се разцепи единния по същество народ, са предмет на международната политика от векове, подчерта държавният глава. Той напомни и за позицията на лидерите на "бялото движение" в годините след Октомврийската революция, които въпреки всички разногласия не допускаха дори мисълта за развод между Русия и Украйна. "И бяха абсолютно прави", подчерта Путин.

Той каза, че национализмът и даже нацизмът се възраждат изключително в западните части на Украйна, които исторически са спадали към различни европейски страни и хората там "никога не са били пълноценни граждани на тези страни". Това обяснява може би и изворите на национализма, предположи той.

"Друга е картината в Югоизточна Украйна, която безусловно има дълбоки връзки с руската държава. Тези хора са с друг манталитет". Според него, имайки предвид, че Съветският съюз е бил създаван като държава "от отделни части", на жителите на Източна Украйна им е много трудно да се разбират с жителите на украинския Запад. Ролята на Русия в този процес е на "добър съсед и най-близък роднина", смята Путин.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
24
 
! Отговори
ММС преди 10 години
До Анонимен 24Работата е там, че украинския народ никой не го пита, затова сега са на границата на гражданската война.Америка си назначи хранениците по незаконен път и които не са съгласни с това, са наречени сепаратисти и срещу тях се стреля.Защо не искат референдум- защото знаят отговора, че самоназначилите се управници няма да ги бъде
33
38
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Русия много се изложи с окупацията на Крим:1. Наруши двустранни и междунардни договори, вкл. и приетото вече за минали времена "силният да взима от слабия"2. Извърши го по възможно най-коварния и мижитурски начин-не открито с армия, с опознавателни знаци, а уж били доброволци, не се месели в работата на Украйна, нямало да я нападат, изпращат цивилно население да спират украинските танкове, точно със способите на екстремистките ислямски отряди.
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези цивилни, абсолютно неподправени хора, които бяха заобградили бронираната техника и подаваха сандвичи и вода на войниците! Те в НАТО искат ли?Ами, аз не ги искам, да си седят в Русия. Така или иначе, после ще емигрират на Запад.
31
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая снимка на Путин с размаханият пръст,трябва да я сложат в Европейският Парламент.....да си помнят
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАИСТИНА И СТИВАН СИГАЛ КОИТО СЪЩО Е ОТ РУСКИ ПРОИЗХОД ПРИЗНА ЧЕ ПУТИН Е НА ГОЛЕМИЯТ ПОЛИТИК ЗА НАШЕТО ВРЕМЕ УСПЯ ДА ИЗДИГНЕ РУСИЯ И ДА Я НАПРАВИ СВЕТОВЕН ФАКТОР НО РАЗБЕРЕТЕ БОГ НЯМА ДА ОСТАВИ СВЕТА ДА СЕ УПРАВЛЯВА САМО ОТ ЕДНА ДЪРЖАВА САЩ ВИНАГИ ЩЕ ИМА ДВУПОЛИСЕН СВЯТ ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА ЧОВЕЧЕСТВОТО
29
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Руски военни в Украйна? Глупости!""Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО"На кое от двете да вярваме, бе товарищ? И ти си един ***/К/ин.
28
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е много ясно! Само че кратуните в ЕП са си доста кухи. ЕС е много зависими от САЩ. Ако се отдели ще е наистина голяма сила. Но уви.
26
23
 
6
 
! Отговори
ех,жызнь преди 10 години
Няма по-глух от този,който не иска да чуе...в Русия е адресната регистрация на Сатаната.А това,че има толкова много апологети на Путин потвърждава италианската поговорка"на глупаците жените винаги са бременни"
25
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жоро а според теб хората в Украйна искат ли обратно в СССР- 2?
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кремълският Аятолах.С две думи-точно,ясно,аргументирано.
23
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като сте гладни тук - емигрирайте в Русия.
22
4
 
35
 
! Отговори
Баси ! преди 10 години
Баси демокрацията! Ако не влезеш доброволно в ЕС и подпишеш заробващ кредит с МВФ, ти изпращат НАТО.Нашите мутри изглеждат светци пред тях.
21
4
 
29
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
До 24: А според теб хората в Крим дали искат в НАТО? Според теб, хората от репортажите по телевизиите в момента, дали искат в НАТО? Тези цивилни, абсолютно неподправени хора, които бяха заобградили бронираната техника и подаваха сандвичи и вода на войниците! Те в НАТО искат ли?
20
9
 
41
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
ПАДНЕ ЛИ РУСИЯ ЗАПОЧВА ЧИПИРАНЕТО НА ХОРА КАТО ***,ЗАПОЧВАТ МАСОВИ КЛАНЕТА ,ПАДНЕ ЛИ РУСИЯ ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ПОРОБЕНО ВО ВЕКИ,ЗАПОМНЕТЕ ТОВА,НОВ СВЕТОВЕН РЕД НЯМА КАК ДА ИМА ДОКАТО Я ИМА РУСИЯ,ПУТИН ВОДИ ВОЙНА ЗА ВСИЧКИ ВИ
19
5
 
37
 
! Отговори
ЕХХХХ преди 10 години
Росене,гледай ___гледай и се учи__какво значи държавник и патриот,,,,,,учи се бе,,,,,стига се навежда
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В последно време не може да чуете от западен лидер смислен анализ на ситуацията.Всички са като записани на плоча и са си плюли в устите.Безропотно изпълняват заръките на негърчето от Америка.За разлика от тях Путин казва нещатата такива каквито са
17
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20, по тази утре ще превземат България за да не вземе НАТО да си направи голяма база на нашето черноморие!Не може да завземаш територии на чужди държави просто защото се чувстваш заплаше. А какво става с желанието на хората живеещи в Украйна! Ако те искат в НАТО защо Путин трябва да им забранява?
16
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние трябва да предприемем ответни мерки", поясни той, отговаряйки в пряк ефир на поставени му от цяла Русия въпроси. Имаше и съображения от такъв характер: ако ние не предприемем нищо, те ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат: "Вас това не ви засяга", и натовските кораби ще се окажат в града на руската военна слава (Севастопол)", заяви Путин."Велик държавник!
15
9
 
22
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
УСКАМ ДА ПРЕДОПРЕДЯ БЪЛГАРИТЕ,СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ,ТОВА ИНТЕРВЮ НА ПУТИМ ИМА СВЕТОВЕН ОТЗВУК,ТВА ТЕМА КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ПОДЛОЖЕНА НА ЖЕСТОКА ЦЕНЗУРА,ЩЕ ИМА ОПИТИ ЗА ИЗМЕСТВАНЕТО И,КАК ДЕЙСТВА В ТАКИВА МОМЕНТИ ДЪРЖАВНАТА ЧЕНГЕДЖИЙНИЦА? АМИ СЪЗДАВА СКАНДАЛИ,ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА СИ,ТЕЗИ ДНИ МОЖЕ ДА ИМА УБИЙСТВА НА ДЕЦА С ЦЕЛ ИЗМЕСТВАНЕ НА ТЕМАТА ПУТИН КОЙТО ДНЕС РАЗДАВА ШАМАРИ,ПАЗЕТЕ СИ СЕМЕЙСТВАТА,БЪДЕТЕ МНИТЕЛНИ