Сноудън – марионетка на Путин?!

Изявата на бившия агент в PR-акция на руския президент повдигна доста въпроси
19 апр 2014 17:40,
158
Сноудън – марионетка на Путин?!
Снимка: БТА

Избягалият в Русия бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън отново попадна под светлината на прожекторите. През изминаващата седмица Сноудън неочаквано се появи в телевизионно предаване, в което зрители задават въпроси на руския президент Владимир Путин.

Американецът, обвинен в родината си в държавна измяна за разпространяване на класифицирана информация, се обади по телефона и попита директно: “Събира ли Русия незаконно данни за комуникацията на милиона хора, както правят американските служби и дали г-н Путин смята, че подобни практики са оправдани, ако се подобрява ефективността на разузнаването?”.

В отговор Путин, бивш агент на КГБ, обяви, че за разлика от Съединените щати “Русия няма мащабна система за нерегламентирано следене на хора и според руското законодателство такава система не може да съществува”. Президентът допълни: “Слава Богу, нашите спецслужби са стриктно регулирани от обществото и закона”.

Изявата на Сноудън беше посрещната на нож от критиците му. Те са категорични, че всичко е било предварително планирано и бившият агент е послужил за излъскване на PR-имиджа на Путин. Руското правителство дава убежище, но не и безплатно и Сноудън няма избор, освен да участва в пропагандирането на откровена лъжа, пишат гневни правозащитници в световната мрежа.

Дори се появиха мнения, че беглецът от американското правосъдие в най-добрия случай е наивен идеалист, който не е очаквал да бъде използван от Русия в замяна на убежище. А в най-лошия – изменник, който е шпионирал за Москва през цялото време и сега съвсем съзнателно е част от пропагандата на руската власт.

След тези унищожителни критики Едуард Сноудън нямаше друг избор, освен да отговори публично. На страниците на британския вестник “Гардиън” той посочи, че е изненадан от негативните реакции: “Как може хора, които ме видяха да рискувам живота си, за да разоблича незаконните действия на службите в собствената ми страна, сега не могат да повярват, че съм готов да критикувам наличието на сходни практики в Русия без някакъв скрит мотив?”

Сноудън побърза да уточни, че въпросът му е имал конкретна цел – да притисне политически лидер, който е свикнал да му бъдат задавани само удобни въпроси. “Имах възможност да повдигна темата за неприкосновеността на личните данни по национална телевизия и не я пропуснах. Надявам се, че моят въпрос ще даде тласък на журналисти и общество да продължат дискусията по тази тема”, допълни още бившият агент.

Поддръжниците на Сноудън побързаха да го защитят. Глен Грийнвалд, един от първите журналисти, публикувал секретна информация от бившия агент, написа в Тwitter: “Да зададеш такъв въпрос към Путин, от когото зависи твоето убежище, е наистина смело, наистина почтено”.

Оправданието на Сноудън в “Гардиън” обаче не беше прието особено радушно от критиците му.

Журналистът от списание “The Atlantic” Дейвид Фрум продължава да е убеден, че Едуард Сноудън е съучастник в заблуждаването на руския народ.

Безстрашен защитник на човешките права или кукла на конци? Образът на Едуард Сноудън продължава да е мистерия и обект на разгорещени дискусии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Путин и Сноудън са изключително качествени хора, не мога да кажа същото за критиците им- роби на Егоизма и долара!
73
2
 
19
 
! Отговори
ХХХХ преди 10 години
Всички нормални хора според западните *** са марионетки.Марионетка е клоуна Плевнелиев.Марионетки са *** български политици ,продали достойнството си и страната си на мръсните фашизоидни капиталисти.Изтока ще победи запада.Доброто ще победи злото.
72
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия завзема територии, а Обама плаши със санкции една от най-големите и богати на ресурси държави във света... Щатите никога не са изглеждали толкова жалки ако се замислите.
71
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците ще умрат от яд, че Сноудън им избяга, а Русия показа среден пръст на настояванията за екстрадиция... САЩ никога не са изглеждали толкова слаби, колкото при управлението на Обама, докато Русия никога не е била толкова силна от разпада на СССР.
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Эдвард се окаже агент на кгб то това е най-успешната мисия в историята на шпионажа... А вече много започва на това да прилича!
69
30
 
1
 
! Отговори
агент 007 преди 10 години
Наивното продажник е тренирал месец този въпрос към кагебиста , всички въпроси са режисирани предварително ! Само един наивник може да се хване на пропагандата на Путин !Театъра е замислен от Путин и прекрасно изпълнен от ФСБ , за подобряване на имиджа и подготовка за престоящата криза в Русия след наложените санкции от ЕС и Америка !Не след дълго време Путин ще последва съдбата на всички диктатори от миналото !
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Доктор Сър ПичукДа живеят Америка и Англия,ама "лидерите" им *** да ***.
67
11
 
2
 
! Отговори
ми тук преди 10 години
или има много действащи руски диверсанти или един куп ***. Май и двете в едно.
66
29
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Да живеят Америка и Англия!!! Българският народ им е признателен за това, че ни освободиха от руското робство. Дано САЩ иницира икономичекса война срещу русия и да срине цената на суровините, за да прекъсне потока от пари към русия и да дебалансира руския бюджет. Това ще позволи на европейците да живеят по-добре и то на гърба на руснаците, чийто стандарт ще се срути като картонена кула. Разгневените руснаци ще вдигнат бунт в страната и ще гилотинират путин, както във Френската революция.
65
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПитай баба си и баща си... - и те ще ти разкажат още много други неща за комунизъма... - питай ги за Белене, Скравена, Янчова поляна и тогава ще те те видя към кои искаш да се присъединиш...
64
3
 
3
 
! Отговори
а бе 73 преди 10 години
дето пишеш това: "...А с безплатния газ и нефт ще реиндустриализираме държавичката ни и отново ще имаме огромни и печеливши заводи..."ти си бил голям мечтател бе-е. Направо си въздух под налягане. Кой е този, дето ще ти дава безплатно нефт и газ, а? Не знаеш ли, че като се предлагаш ти пада цената, а? Купи си повече метли, че ще те карат да метеш в евроазийския съюз. Сигурно и това може да ти бъде непосилно.
63
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки,който е против смрадливата геополитика е "марионетка на Путин" и "комунист".Аман от платени статии.
62
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз още си спомням как баба ми и баща ми разказваха за виетнамците който са работили на площадката на АЕЦ Белене.А сега се молиме да пуснат да се строй, за да може населението на тази област да има работа.Изнасяхме зеленчуци, плодове, текстил и тн. Имахме машиностроене.Сега ядеме ГМО от Западна Европа, залети са пазарите ни със зеленчуци от Гърция, дрехи от Турция...Евразийския съюз поставя едни ?си, пред който Българина се пита дали не е по добре да сме в този съюз със Русия а не с Еввропа?
61
24
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
*** да се обеси публично на красная плосшчад... - под нозете на мумията...
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНякой пак не си е пил хапчетата днес.
59
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази статия само от заглавието можеш да си помислиш = ПРОПАГАНДА !
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха запознайте и омъжете Сноден за шпионката Мария Коледа !ХахахахахДа кумуват сем.Кисельов и Рогозин :)
57
9
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
Русия е голяма и народа и е добър , но ние сме в България ! Ние и сега им помагаме с Няколко милиарда $ отрицателно търговско салдо за нас годишно ! за 25 г по 4 млрд.$ стават 100 млрд$ Стига им толкова какво още искат ? Кой само купува ,а не продава ; братския Български народ.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно са решили да не се излагат и по празниците.
55
6
 
13
 
! Отговори
Adam1966 преди 10 години
От 1917 г слушаме как Изтока сега пък Евразийския съюз ще настане благоденствие и ей сега още малко гнилия капитализъм остава след тях !За жалост това е една утопия ! На гол *** пищови .То не бяхме Швейцария Исландия сега пък Швеция !