Дългата игра на Путин заради рускоговорящите в Украйна

Ройтерс: Целта му е обединяване на говорещите руски в един общ дом
Обновена: 22 апр 2014 20:43 | 22 апр 2014 18:30, Елка Василева
320
Дългата игра на Путин заради рускоговорящите в Украйна
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Решението на Русия да подпише миналата седмица мирно споразумение за Украйна не означава, че Кремъл прави отстъпки, а по-скоро, че президентът Владимир Путин е готов да прояви търпение в преследването на крайната си цел. Тази цел, както личи от неговите разсъждения и от разсъжденията на хора с близко до неговото мислене, е един ден да бъдат обединени в един общ дом говорещите руски език, включително тези, които живеят в границите на Украйна, пише Кришчън Лоу от Ройтерс.

Тъй като е умел тактик, Путин знае, че прекаленото бързане при осъществяването на тези намерения може да бъде вредно за Русия - както бе показано от заплахата на Запада за строги санкции и от устрема на Европа да се откъсне от руските газови доставки. Подписването на четиристранното споразумение за Украйна в Женева миналата седмица, с което Русия демонстрира пред Запада, че желае компромис, е тактически обосновано за нея.

Още по темата

Понеже остават още четири години, преди да му се наложи да се стреми към преизбиране, а и има големи шансове да спечели нов 6-годишен мандат след това, Путин ще се възползва от това време, което му дава предимство пред западните му съперници, чиято политика се ръководи от много по-краткосрочни императиви.

"Сега е най-важно да оставим сух барута и да бъдем готови за възможността кризата в Украйна да продължи дълго", казва Фьодор Лукянов, главен редактор на списание "Russia in Global Affairs", в чиято редакционна колегия е руският външен министър.

"Споразуменията ще бъдат нарушени и ще бъдат постигнати наново. Този път Русия не е в защита, а в нападение. Това означава, че не й се налага да се тревожи, а може да продължи да оре своята бразда", казва той.

Дългата игра на Путин означава, че той едва ли активно ще се стреми в близко бъдеще да замеси Русия във въоръжен конфликт заради Украйна. Но същевременно тя означава, че европейските страни ще трябва да се приспособят към далечното бъдеще, когато твърдите санкции усложнят техните търговски отношения и към заплахата от прекратяване на руските газови доставки, която постоянно виси над тях.

Тактиката на Путин

Официално заявените цели на Русия в Украйна са ограничени: защита на сигурността на Русия, противопоставяне на разширяването на НАТО и защита на рускоезичните граждани на Украйна, ако бъдат подложени на преследвания. Русия отрича, че прави каквото и да е планове да нападне. Миналата седмица в женевския хотел "Интерконтинентал" водещите дипломати на Русия, Европейския съюз, Съединените щати и Украйна подписаха документ, който призова незаконните въоръжени групи в Украйна - включително проруските сепаратисти, окупирали над десет правителствени сгради - да се разоръжат и да се приберат по домовете си. До неделя договорът вече започна да се разпада, след като няколко души бяха убити в престрелка на контролен пункт на сепаратисти. Русия обвини Киев, че не прилага женевското споразумение.

Все пак източници, близки до преговорите, казват, че те са били забележителни, защото това е бил първият случай, след многократни опити, когато руският външен министър Сергей Лавров е седнал да преговаря за Украйна с мандат за сключване на споразумение.

Но един европейски дипломат изразява скептицизъм и казва, че споразумението е преструвка от страна на Москва. Показвайки, че е готов да преговаря, казва дипломатът, Кремъл разчита на своя засилващ се дипломатически натиск и си спечелва време, преди да бъдат наложени по-нататъшни санкции.

"Разговорите и компромисите са само част от неговата [на Путин] тактика", твърди пожелалият анонимност дипломат, като подчертава, че изразява лично мнение. "Той иска да има Украйна", казва дипломатът по адрес на руския президент.

Предложеният от Русия компромис може да задълбочи разногласията в западната коалиция срещу Кремъл, а това е нещо, което би било само от полза за руснаците. Вече има различия между САЩ, които са "ястреби" относно санкциите, и по-предпазливата Европа, където много държави са решили да избягват скъпо струващо противопоставяне.

Общо бъдеще

Извън стандартната и официална линия на Кремъл за целите в Украйна, когато Путин или негови сътрудници предоставят от време на време възможност човек да хвърли бърз поглед какво мисли руският президент, се показват доказателства за наличието на по-широк набор от цели.

В четвъртък, по време на излъчвана на живо по телевизията сесия с въпроси и отговори, в един момент Путин започна да разсъждава за това как по време на царския режим голяма част от Източна и Южна Украйна е принадлежала на Русия и е била известна под името Новорусия, тоест Нова Русия. "Всички тези територии бяха дадени на Украйна през 20-те години на миналия век от съветското правителство. Защо са направили това, един Господ знае", каза той.

Този коментар бе малък елемент от програма, продължила почти четири часа и обхванала десетки теми, но той беше отбелязан като много значим от анализатори на Кремъл. "Сега целта е Новорусия", пише в своя блог Андрей Иларионов – бивш икономически съветник на Путин, а понастоящем негов критик - очертавайки какво е според него мисленето в Кремъл. "Това е историческата мисия на руския човек", посочва Иларионов.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, отказа да отговори на въпроса какво е имал предвид Путин с коментара си за "Новорусия" и границите от царско време. Тезата за руския народ, разделен от изкуствени държавни граници, се разработва от хора с начин на мислене, близък до този на Путин. Сред тях има високопоставени фигури от Руската православна църква (РПЦ).

Путин показа своята близост с църквата в събота вечерта, когато се появи на великденската служба в московския храм "Христос Спасител" и получи лична благословия от патриарх Кирил.

"Милиони руски хора живеят и продължават да живеят в Украйна, няколко милиона украинци продължават да живеят в Русия", заявява митрополит Иларион, ръководител на синодалния Съвет за външни църковни връзки с чужбина и един от най-близките сътрудници на патриарха. "Ние имаме общ език, обща култура, имаме общо минало и дълбоко се надявам, че ще имаме общо бъдеще", казва той в изявление, поместено на уебсайта на Църквата.

"Политическата конюнктура, която подменя простия здрав смисъл, се намесва в съдбите на хората, разрушава ги и подобно на нож прерязва човешките отношения, като къса връзките между хората, но все пак тя има само временен характер", заявява митрополит Иларион.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
17
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Я виж какво научих В Русия са хванали 60 тонна пратка украински картофи с "вредни биологични организми" Явно и в Русия ще почнат да връщат украинските стоки. Ей тей за спорта И са връчили нота на някакъв секретар на канадското посолство да си ходи
172
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпонгиОООО,НЕ ТАКА...АЗ ГОВОРЯ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ДЪРЖАВИТЕ ГЕРМАНИЯ ИЛИ АНГЛИЯ...ЗНАЕШ ЛИ ЗАШО?МИСЛЯ ,ЧЧЕ Е ЕЛЕМЕНТАРНО,АКО СЕ ПРИСЪЕДЕНИМ КЪМ ТЯХ ТУК ДОХОДИТЕ ЩЕ СТАНАТ КАТО ТЕХНИТЕ...А ЕС КАКВО,НИЕ СМЕ С ВСЕ ПО-МАЛКИ ДОХОДИ...И КАКВА НИ Е ПОЛЗАТА-ЕДИНСТВЕНО,ЧЕ НАШИ ХОРА МОГАТ БЕЗ ПРОБЛЕМИ ДА РАБОТЯТ НА ЗАПАД,НИКАКВА ДРУГА...ТЕ НИ КАЗВАТ ТАКИВА ХОРА СИ ИЗБИРАТЕ,ТЕ ТАКА ВИ УПРАВЛЯВАТ,ВИЕ ТОЛКОВА РАБОТИТЕ,ТОЛКОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ...А АКО СМЕ ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ТЕ ЩЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ.
171
2
 
28
 
! Отговори
rumen72 преди 10 години
САЩ и ЕС толкова здраво са застанали зад Украйна, ама само на думи все няма нито цент от милиардите помощи (заеми) с които да избегнат украинците фалита (хиперинфлацията), а може би това е целта. Има само едни 300 000 пакета с храна за украинската армия и едни 11млн. долара за деократично провеждане на изборите (подкупа за лидерита на Майдана). от ЕС и САЩ само лицемерие и подлост може да се очаква и другата зима Майдан 2 за Хунтата.
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a znayes li ce tezi dirjawi imat na 10 trilyona borc
169
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпонгиА МОЖЕ ЛИ НИЕ КАТО ДЪРЖАВА ДА СЕ ПРИСЪЕДЕНИМ КЪМ ГЕРМАНИЯ,АНГЛИЯ,САЩ ИЛИ АВСТРАЛИЯ?ДАЛИ ЩЕ НИ ВЗЕМАТ,КАК МИСЛИШ?
168
2
 
12
 
! Отговори
офицер преди 10 години
До офицерпродължение- натовци се *** неподготвени искащи да навлязат в страната,където судетските немци им отвориха границата.Но руснаците направиха десант и затвориха границата за нула време,и всички аеродруми бяха препълнени с миг 21/тогава на въоражение вРусия/.Толкова бърза и маневрена армия няма да видиш в живота си.Не говори неща които сичул от тук и там,или си прочел книга от автор мразещ Русия.Между другото научи ли,че Франция и Германия съжаляват където ни приели в ЕС и НАТО ...
167
1
 
14
 
! Отговори
/$*? преди 10 години
Скоро тези, които подкрепят майдански *** ще усетят дългата ръка на Путин под формата на ***..
166
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВСЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ,СЕГА ИКОНОМИКИТЕ ДИКТУВАТ,А МОЖЕ БИ ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА,,,ВИЖТЕ ИЗКУСТВЕНАТА СЪЗДАДЕНА МАКЕДОНИЯ,БЯХА МНОГО ДОБРЕ ИКОНОМИЧЕСКИ В ЮГОСЛАВИЯ,ЗАРАДИ ПАРИТЕ БЕ СЪЗДАДЕНА ИЗКУСТВЕНА НАЦИЯ
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
@193, Казвате дискусията протича в невероятно добронамерен тон. Може би не знаете това: Санкциите против Русия ще доведат до сериозни икономически и финансови последици за ЕС. Гражданите на европейските държави трябва да се подготвят за повишение на тарифите на енергия, е заявил председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.
164
0
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До ФАШИСТ КАПАНИТЕ СЛОЖИ ЛИ ГИ ЗА ТАЗИ ВЕЧЕР? ИМА ЛИ ОЩЕ СНЯГ ПРИ ТЕБ?
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до БългаринГърция и България са почти с еднаква площ. По-малки са от Украйна 5,5 пъти.
162
2
 
15
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Тука разните Спонги,Одисейчовци ,да ги питам,каква демокрация виждат в Киев и Западна Украйна В Киев един път сплашваха журналисти,че не били пишели правилни неща. Пребиха кандидат-президент ,щото не им харесва И това е само върха на айсберга И после тия хора биват аплодирани от вас демократите. От кога неонацисти са носители на свобода и демокрация а?
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БългаринЗА ЕДНА ГЪРЦИЯ 3 ПЪТИ ПО МАЛКА ОТ УКРАЙНА БЯХА ОТПУСНАТИ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ И БЯХА ОПРОСТЕНИ ОЩЕ ТОЛКОВА,НЕ Е ЛИ ДВУЛИЧНО ?!ЕВРОПА НЕ ПРЕДЛАГА ЧЛЕНСТВО НА УКРАЙНА В ЕС,А САМО АСОЦИИРАНЕ,КАКВО ОЩЕ ДА ГОВОРИМ?МАЙ НЯМА СМИСЪЛ!
160
1
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Спонги ПУТИН НЯМА НУЖДА НИКОГО ДА АНЕКСИРА НАЗАД СИ ДОСТА СЪС МАТЕРИАЛА. САМИ ЩЕ СИ ОТИДАТ В РУСИЯ ПОНЕ ДОНЕЦКА,ЛУГАНСКА И ХАРКОВСКА ОБЛАСТИ ЕДИН ДЕН ИЛИ ПЪРВО ЩЕ СЪЗДАДАТ ВТОРА РУСКА ДЪРЖАВА . КАКТО ОБИЧАМ ДА ПИША ТУК СВЕТОВНО ПРИЗНАТА ИСТИНА- ,,ГЛАДЪТ Е ПО-СИЛЕН ОТ ТОКА''! НЯМА НУЖДА ДА ГИ АГИТИРАТ ИЛИ УБЕЖДАВАТ.ХОРАТА НЕ СА МАКАЦИ ТЕ ВИЖДАТ И СРАВНЯВАТ КАКВО БЕ ПРИ ЯНУКОВИЧ И КАКЪВ ТОТАЛЕН КОЛАПС Е СЕГА.
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпонгиДа бе, а каква ще бъде съдбата на страната провела геноцид в Ирак?
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 214Не знаех че Украйна е Русия, че да скочи така както Русия скочи на Наполеон и Хитлер след като я нападнаха. Май нямаш връзка с главния мозък
157
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БългаринВИЖ,ПРИЯТЕЛЮ,ХОРАТА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ,НЕЗАВИСИМО КАК СЕ НАРИЧАТ РУСНАЦИ ,УКРАИНЦИ ИЛИ ДРУГИ.ЖИВОТА В УКРАЙНА Е ДОСТА ПО-ЗЛЕ,ОТКОЛКОТО В РУСИЯ,ДОРИ Е ПО-ЗЛЕ ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ.ЕВРОПА НЕ Е МНОГО ЗАИНТЕРИСОВАНА ОТ УКРАЙНА.ФАКТ-НА УКРАЙНА ПРЕДЛАГАТ 10 МИЛИАРДА,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ТЕ ИМАХА НУЖДА ОТ 20 МИЛИАРДА,А ЗНАЕШ ЛИ РУСИЯ,КОЛКО ИМ ПРЕДЛОЖИ???САЩ ИМ ДАВАТ 50 МИЛИОНА ДОЛАРА-СМЕШНА РАБОТА,С ЕДНА ДУМА ЗАПАДА НЕ ИСКА РЕАЛНО ДА ГИ ПОДПОМОГНЕ,ЗА ЕДНА ГЪРЦИЯ 3 ПЪТИ ПО-МАЛКА ОТ УКРАЙНА
156
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
За да не спорите - официалната помощ на САЩ през втората световна войнаОбщата стойност на доставките по Заем-наем възлиза на около 50,1 милиарда тогавашни долара, от които 31,4 на Великобритания, 11,3 в Съветския съюз, 3,2 получава Франция и 1,6 Китай. Обратно са върнати общо 7,8 млрд. долара, от които 6,8 от Великобритания[4].
155
4
 
4
 
! Отговори
офицер преди 10 години
До Одисей 1 -178 Одисейчо ти си един отвратителен русофил с *** на главата.Аргументирай се какво те правитолкова мразещ Русия.От това ,което пишеш и излагаш в постингите си разбирам,че си дърт пергишен жив свидетел на доста исторически събития, но не и очевидец.Ти си едно дребно нещастно човече не преуспяло в живота и изливаш отровната си жлъч с тези си коментари.Аз жив свидел,очевидец и участник в Чехословашките събития и мога да да те информирам отизвора.Русия окупира Чехия за 24 часа и
154
2
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Българин200 МНОГО СИ МЕ ПОХВАЛИЛ В НАЧАЛОТО НА КОМЕНТАРА СИ ЧЕ ДАЖЕ И АЗ СЕ ТРОГНАХ И ТИ ДАДОХ +. МЕРСИ!